Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Και στο τέλος βάφτηκε… ερυθρόλευκο Νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο πρώτο παιχνίδι των τελικών της Basket League

 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 63-58 (pics)
Ο Ολυμπιακός υπερασπίστηκε την έδρα του και έκανε το πρώτο από τα τρία βήματα που χρειάζονται για να στεφθεί για τρίτη διαδοχική χρονιά πρωταθλητής Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 63-58 του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, στον πρώτο μεταξύ τους τελικό, και «έγραψαν» το 1-0 στη σειρά, η οποία μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ (1/6, 21:00).
Οι «ερυθρόλευκοι» υπερασπίστηκαν την έδρα τους και πήραν τη μια από τις τρεις νίκες που χρειάζονται για να διατηρηθούν στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ για ακόμη μια αγωνιστική περίοδο.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να μπαίνει πιο συγκεντρωμένος στο παιχνίδι ωστόσο γρήγορα ο Ολυμπιακός βρήκε ρυθμό και τρέχοντας αρχικά ένα σερί 8-0 που κατέληξε σε ένα επιμέρους σκορ 15-6, προσπέρασε +9 (15-6) στο 8’ και με αυτή τη διαφορά έκλεισε και το πρώτο  δεκάλεπτο. Με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Ουότερς έστειλε για πρώτη και μοναδική φορά τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (24-13), για να ακολουθήσει όμως ένα 14-2 του Παναθηναϊκού με τον Φώτση να κάνει τη διαφορά, που έκανε και πάλι το προβάδισμα πράσινο. Ο Ολυμπιακός όμως είχε και πάλι απαντήσεις κλείνοντας έτσι το πρώτο μέρος προηγούμενο με ένα καλάθι.
Και στο δεύτερο ημίχρονο οι ομάδες παρουσιάστηκαν άστοχες και νευρικές με το παιχνίδι να πηγαίνει κοντά στο καλάθι και τις επιθέσεις να τελειώνουν είτε στα χέρια των ψηλών είτε με κακές επιλογές από την περιφέρεια. Έτσι τα δύο τρίποντα που έβαλε ο Ρίβερς έδωσαν μικρό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό.
Στην τελευταία περίοδο γηπεδούχοι και φιλοξενούμενοι σκόραραν με δυσκολία, αλλά ο Ολυμπιακός είχε έναν παράγοντα που έκανε τη διαφορά. Τον Βασίλη Σπανούλη. Μπορεί να μην σκόραρε έξω από τα 6,75μ. (0/5) όμως από τη μία οι 10 ασιστ που έδωσε από την άλλη η συγκέντρωση που είχε -σε αντίθεση με τον Καλάθη και τον Τζέιμς- τροφοδοτώντας τους ψηλούς έκανε τη διαφορά. Η φάση του αγώνα ωστόσο ήρθε από τον Παπανικολάου που με το σκορ 61-58 έκοψε τον Ρίβερς, που είχε… οπλίσει έχοντας ξεμαρκαριστεί, στο τρίποντο.

Το ντέρμπι ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά κακό ποιοτικά, αλλά η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου με  μεγάλο πρωταγωνιστή και καθοριστικό στο τέλος τον Νίκολα Μιλουτίνοφ έφτασε στο ροζ φύλλο αγώνα. Από κοντά και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος συνεισέφερε με 11 πόντους, 10 ασίστ και 6 ριμπάουντ.

 Τα δεκάλεπτα: 19-10, 35-33, 48-50, 63-58
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 5 (1), Μιλουτίνοφ 12, Πρίντεζης 12 (2), Μάντζαρης 2, Σπανούλης 11 (10ασ.), Γκριν 3 (1), Μπιρτς 5, Γιανγκ 4, Ουότερς 2, Αγραβάνης, Παπανικολάου 7 (1).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Φελντέιν, Χαραλαμπόπουλος, Μπουρούσης 13 (11ριμπ.), Σίνγκλετον 9. Καλάθης 5 (1), Ρίβερς 16 (3), Τζέιμς 6, Φώτσης 5 (1), Παππάς, Γκιστ 2, Γκέιμπριελ 2.