Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Οι #Παραιτηθείτε έρχονται, ο ΣΥΡΙΖΑ… «τρέμει» – Σήμερα στις 18:30 στο Σύνταγμα

Με φόντο την έντονη πολιτική κόντρα η συγκέντρωση «Παραιτηθείτε»
Σε καθοριστικό γεγονός για τις πολιτικές εξελίξεις της θερινής περιόδου αναδεικνύονται τα συλλαλητήρια του κινήματος «Παραιτηθείτε» που διοργανώνονται το απόγευμα στην Αθήνα (18:30 στο Σύνταγμα) και στη Θεσσαλονίκη (20:00 στον Λευκό Πύργο) μέσα σε μια ατμόσφαιρα μεγάλης πολιτικής έντασης που προκαλεί η αδυσώπητη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων στην οποία έχουν αποδυθεί από τη μια η κυβέρνηση και από την άλλη η αντιπολίτευση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, κάνουν λόγο για μια συγκέντρωση κάποιων που «θα ήταν οριακά περιθωριακοί» και αποφεύγουν τα πολλά σχόλια. Επιπλέον, στο επικοινωνιακό πεδίο προτάσσουν την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την ανάπτυξη αύριο το βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στόχος, είναι ο πρωθυπουργός με το προσωπικό του στίγμα να κάνει ρελάνς.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να λάβει μεγάλες διαστάσεις το κύμα της λαϊκής οργής το οποίο από τις αντιδράσεις που καταγράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει να ογκώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης κατέφυγε σε σπασμωδικές απόπειρες υπονόμευσης των διαδηλώσεων με ισχυρισμούς που είναι βγαλμένοι από τα παραδοσιακά προπαγανδιστικά εγχειρίδια της κατασκευής εχθρών που αντιστρατεύονται τις ανά τον κόσμο «αριστερές κυβερνήσεις» στις οποίες εντάσσει, προφανώς, τον εαυτό της και η εγχώρια των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
Μπαράζ δηλώσεων με μπόλικη ειρωνεία
Ενδεικτικές πάντως του εκνευρισμού που φέρνει σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, απετέλεσαν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών που στιγματίστηκαν από μεγάλη ειρωνεία.
«Να πάνε οι άνθρωποι να διαδηλώσουν και να καταμετρηθούν» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για μία κίνηση που έχει το στοιχείο της ακροδεξιάς λογικής. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, συνέστησε σε όσους δώσουν το «παρών» να πάρουν καπελάκι για να μην τους κάψει ο ήλιος. Και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής όμως, δήλωσε πως σε εκείνον η συγκέντρωσηθυμίζει τις κυρίες με τα γουνάκια και τα βραχιόλια το 1983.
Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως «στη σημερινή συγκυρία είναι ένα αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά στη χώρα, αυτή τη στιγμή».
«Αγανακτούν αυτοί που έστησαν καριέρες σε διαδηλώσεις» είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι καθιστά υπεύθυνη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που γίνουν έκτροπα στη συγκέντρωση.
«Σχέδιο εναντίον αριστερών κυβερνήσεων»
«Η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: «οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση», ανέφερε ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από το Μαξίμου λίγες ώρες πριν από τις συγκεντρώσεις για να εκφραστεί η νέα επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης. «Το σχέδιο αυτό είναι πολύ της μόδας, αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου», προστίθετο στο ίδιο κυβερνητικό non paper με το οποίο ήταν σαφής η προσπάθεια να περιοριστεί η πολιτική σημασία της λαϊκής αντίδρασης εμφανιζόμενη ως κομματικά υποκινούμενη από τη ΝΔ.
«Επειδή το σχέδιο αυτό δεν κολλάει στην ελληνική πραγματικότητα η ΝΔ προσπαθεί με το ζόρι να προσαρμόσει την πραγματικότητα στο σχέδιό της» ήταν η αντιφατική συνέχεια του ίδιου σημειώματος που συσχέτιζε τα συλλαλητήρια με την επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για να καταγγείλει σωρεία αντισυνταγματικών πρακτικών. «Έτσι, μια ημέρα πριν από την κινητοποίηση των απίθανων «παραιτηθείτε», σπεύδει να ανακαλύψει κλίμα «αντιδημοκρατικής εκτροπής» και «οικονομικής δυσπραγίας», (παρακάμπτοντας φυσικά την περίοδο 2010 – 2014)ώστε να το συνδέσει με το αυριανό αντικυβερνητικό event και να της βγει το αφήγημα», ανέφερε ακόμη το ενημερωτικό σημείωμα.
Γινόταν ακόμη σε αυτό λόγος για «ανόητη και εκβιαστική τακτική» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως επίσης και για «άκρως επικίνδυνο σχέδιο για την νοημοσύνη, την κριτική σκέψη και την αισθητική των πολιτών». Ενώ καταμαρτυρούνταν στη ΝΔ «ανυπόφορος επικοινωνιακός ερασιτεχνισμός» και δεν έλειπε η προσφιλής αναφορά στη διαπλοκή. «Η σταθερή στήριξη που απολαμβάνουν -για ευνόητους λόγους- από μεγάλη μερίδα του μιντιακού κατεστημένου, τους παρασύρει σε αφελείς και μεγαλόστομες ανοησίες, τις οποίες δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι», κατέληγε το κείμενο του προπαγανδιστικού μηχανισμού του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Συνασπισμός του ψέματος…»
Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, αναρχικοί ανακοινώνουν συγκέντρωση για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση» ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ΝΔ, αναφερόμενη στη συγκέντρωση που φέρονται να προγραμάτιζαν αντεξουσιαστές την ώρα του «Παραιτηθείτε».

«Καθιστούμε την κυβέρνηση απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών του κινήματος» σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει: «Όσο και αν η κυβέρνηση ενοχλείται από τη διαμαρτυρία της κοινωνίας, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει πλήρως στην πράξη το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση».
 
«Αναρωτιόμαστε με ποια κυβέρνηση ανά τον κόσμο αισθάνεται ότι ταυτίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με της Βενεζουέλας μήπως;», σχολίασε σε απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι βρίσκεται εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και απαντά μέσω πηγών από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία» προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του παραμένουν απομακρυσμένοι από τα προβλήματα των πολιτών, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τα ψέματα και την ανικανότητά τους», σύμφωνα με τους επιτελείς της Συγγρού. «Προκαλούν τους πολίτες που τους πίστεψαν και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην πιο ανίκανη, δογματική και καθεστωτική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά» ανέφεραν ακόμη.
Ενώ κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση, κατέληξαν αντιτείνοντας σα περί διαπλοκής τα εξής: «Όλοι γνωρίζουν τις σχέσεις τους με τη διαπλοκή, όλοι γνωρίζουν ότι κερνάνε καφέ εκείνους που κατά τα άλλα καταγγέλλουν ως διαπλοκή. Αυτή είναι η Κυβέρνηση. Συνασπισμός του ψέματος, της ανικανότητας και της διαπλοκής».

Με ανάρτηση στο Twitter, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για αλαζονεία, αυταρχικότητα και αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης.

«Η αγωνία της κυβέρνησης μπροστά στην αποψινή συγκέντρωση πολιτών αποκάλυψε την αλαζονεία, την αυταρχικότητα και την αντιδημοκρατικότητά της» σημειώνει.

Σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Μιλώντας στο Μega, τόνισε ότι με το εν λόγω σύνθημα επιδιώκεται μία κυβερνητική αποσταθεροποίηση, που δεν θα βοηθούσε τη χώρα και έκανε λόγο για «συλλαλητήριο κατσαρόλας».

Για αυταρχικό καθεστώς έκανε λόγο η Σοφία Βούλτεψη από τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι «όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ανακαλύπτουν εξωτερικούς εχθρούς και κυρίως ανακαλύπτουν εχθρούς του λαού, προκειμένου οι ίδιοι να εμφανιστούν ως υπερασπιστές του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους πολίτες με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, εκτίμησε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι; «Ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ; Είσαι πολίτης πρώτης κατηγορίας. Δεν ψηφίζεις και διαμαρτύρεσαι; Είσαι στα όρια του χουντικού», τόνισε για να προσθέσει πως τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα και πετάνε την μπάλα, αλλού για να μην καθίσει ο κόσμος και σκεφτεί ο κόσμος σε ποια κατάσταση έχει έρθει η χώρα ενάμιση χρόνο μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Mιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «είναι δικαίωμα των ανθρώπων να συγκεντρώνονται. Θεωρώ άτοπο το γεγονός ότι μια φρέσκια κυβέρνηση καλείται να πάμε ξανά σε εκλογές.»

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλης είπε: «Είναι μία πρωτοβουλία με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, οργανώνεται από πρόσωπα που ανήκουν σε κόμματα και παριστάνουν τους ακομμάτιστους, εκφράζει το πιο δεξιό κομμάτι της εκ δεξιών αντιπολίτευσης Τσίπρα, για αυτό και βλέπετε να ενθουσιάζει τον Άδωνι Γεωργιάδη και να παίρνει αποστάσεις ο άλλος αντιπρόεδρος ο Χατζηδάκης. Θα 'ξεφουσκώσει' γρήγορα όμως, γιατί βρίσκεται σε αναντιστοιχία με αυτό που θέλει η πλειοψηφία του κόσμου, που θέλει δουλειές και μείωση της ανεργίας και όχι αναμπουμπούλα και εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο.»

«Κατά τα άλλα, έχουν κάθε δικαίωμα, ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα» είπε στον Alpha 989.

Σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με τη συγκέντρωση, ο βουλευτής του Ποταμιού, Κώστας Mπαργιώτας ανέφερε:

«Το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα με τους αγώνες του προοδευτικού κόσμου και μετά τη δικτατορία. Από αυτή την άποψη αποτελούν ύβρη και σχήμα οξύμωρο οι δηλώσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματικότητα και το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

» Αυτού που στήσανε και συντήρησαν τις αγχόνες των αγανακτισμένων επί διετία στο Σύνταγμα δεν έχουν καν το δικαίωμα να υποδεικνύουν στους πολίτες για το πότε και πώς θα διαδηλώσουν ειρηνικά για τις απόψεις τους και για τα προβλήματα που έχουν. Νομίζω ότι καθένας έχει το δικαίωμα στην Ελλάδα να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται ενάντια στην κυβέρνηση ή ακόμα και υπέρ αυτής.»