Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Αυτοί είναι οι νέοι δρόμοι διαφυγής των προσφύγων! – Με Lada “μιας χρήσεως” στη Φινλανδία μέσω Ρωσίας

 Αυτοί είναι οι νέοι δρόμοι διαφυγής των προσφύγων! – Με Lada “μιας χρήσεως” στη Φινλανδία μέσω Ρωσίας
Κάτι η σκληρή στάση της Αλβανίας, όπως και της Βουλγαρίας τις οποίες ούτως ή άλλως αποφεύγουν λόγω της κακομεταχείρησης που τους επιφυλάσσουν, κάτι ο κλειστός "βαλκανικός διάδρομος" μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αναγκάζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αναζητήσουν πέρα της εύκολης γεωγραφικής λύσης της Ελλάδας και του Αιγαίου και πιο δύσκολα μονοπάτια διαφυγής που θυμίζουν πραγματικά καταστάσεις..."survivor", που δοκιμάζουν τις φυσικές αντοχές τους.

Ο βαλκανικός διάδρομος υψώνει τείχη στους πρόσφυγες που ψάχνουν νέους δρόμους διαφυγήςΟ βαλκανικός διάδρομος υψώνει τείχη στους πρόσφυγες που ψάχνουν νέους δρόμους διαφυγής
Στα σκαριά φαίνεται λοιπόν ότι είναι ένας νέος δρόμος διαφυγής προσφύγων και μεταναστών...μέσω Καυκάσου, Ρωσίας δηλαδή, καθώς περίπου 1500 Πακιστανοί αλλά κι άλλων εθνικοτήτων πολίτες βρήκαν αυτή δίοδο προς τη Φινλανδία μέσα στο 2015 χρησιμοποιώντας για τα περίπου 1500 χιλιόμετρα μεθορίου....ποδήλατα ή παλιά Lada!
Στα σκαριά φαίνεται είναι ένας νέος δρόμος διαφυγής μέσω Καυκάσου
Στα σκαριά φαίνεται είναι ένας νέος δρόμος διαφυγής μέσω Καυκάσου
Μάλιστα σύμφωνα με καλά πληροφορίες ελληνικές διπλωματικές πηγές...τα λεγόμενα και "Lada μιας χρήσεως" μόλις πέρναγαν τα σύνορα αυτομάτως … διαλύονταν, λειτουργώντας ουσιαστικά όπως πνευστές λέμβοι από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.
Το γεγονός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανησυχεί σφόδρα τις αρχές της βόρειας χώρας που γνωρίζει με βάση τις δικές της διπλωματικές πηγές ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια Ασιάτες ζουν και εργάζονται σήμερα στη Ρωσία, οι οποίοι όμως λόγω της ύφεσης αρκετοί από αυτούς μένουν τώρα χωρίς απασχόληση.
Οι Έλληνες αλληλέγγυοι γράφουν Ιστορία
Σε ότι αφορά την Ελλάδα πάντως περισσότεροι από 5.000.000 συμπολίτες μας βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες το προηγούμενο διάστημα, όπως προκύπτει από έρευνα του μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού "διαΝΕΟσις" που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά με βάση τα δεδομένα των αρχών του έτους έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα όσα αναφέρουν πληροφορίες από την Ύπατη Αρμοστεία, που αναφέρουν ότι σε γειτονικές χώρες η μεταχείριση που έχουν είναι τελείως αντίθετη (από κλοπές και ξυλοδαρμούς μέχρι και κλοπή ανθρώπινων οργάνων).
Όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας "αν ισχύει, ίσως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους".
Από τις αρχές του 2015 σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τις ακτές της Τουρκίας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, προσπαθώντας να φτάσουν σε μια από τις πλούσιες χώρες της βόρειας Ευρώπης στη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία, και μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μεταπολεμικά.
Πώς αντιμετωπίζουν αυτή την πρωτοφανή κρίση οι Έλληνες πολίτες;
Τι εικόνα έχουν για το πρόβλημα, το μέγεθός του και τις αιτίες του;
Τα βασικά συμπεράσματα από τις απαντήσεις στις 21 ερωτήσεις της έρευνας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
- Οι Έλληνες πολίτες σε γενικές γραμμές υποεκτιμούν το μέγεθος των προσφυγικών ροών, ενώ οι γνώσεις τους για τις επιμέρους πτυχές του προβλήματος εμφανίζονται περιορισμένες
- Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόβλημα. - - Αντίθετα, επιδοκιμάζουν έντονα τη στάση των κατοίκων των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες, τη δράση των ΜΚΟ, αλλά και τη δράση φορέων του κράτους -κυρίως του λιμενικού.
- Οι πολίτες εκφράζουν σε σημαντικά ποσοστά αισθήματα και απόψεις συμπάθειας και αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, που επιβεβαιώνονται σε μια σειρά από διαφορετικές ερωτήσεις της έρευνας. Δεν επιθυμούν, για παράδειγμα, να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ενώ παράλληλα επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στη ζώνη της συνθήκης Σένγκεν.
- Η ιδεολογική αυτοτοποθέτηση αποτελεί το σημαντικότερο διαχωριστικό παράγοντα στις απαντήσεις των πολιτών. Ωστόσο, η γενική συνισταμένη των απαντήσεων είναι σαφής με μόνο μειοψηφικά ποσοστά πολιτών που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δεξιάς να απαντούν με διαφορετικό τρόπο σε κάποιες από τις ερωτήσεις.
Μ.Α.  /  newsit.gr