Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος




Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα είναι, δυστυχώς, εκτός ελέγχου. Από προβληματική, η κατάσταση, κάθε μέρα, γίνεται και πιο τραγική.
Η πραγματική οικονομία συντηρείται στη ζωή με τεχνητές αναπνοές.
Η αξιολόγηση, σήμερα είναι σχεδόν κλινικά νεκρή.
Η κοινωνία εξαντλημένη, εξαπατημένη από τα ασταμάτητα ψέματα, βράζει.
Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται.
Τίποτα δεν φαίνεται να προχωρά.
Η εικόνα της χώρας προσομοιάζει, κάθε μέρα και περισσότερο, σε ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες στοιχειώδη ασφάλεια και στοιχειώδη ευημερία.

Η αίσθηση που έχουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ότι η χώρα αγγίζει, πλέον, το σημείο μηδέν. Και ο μόνος  ο οποίος  φαίνεται να μην έχει αυτή την αίσθηση είναι ο άνθρωπος ο οποίος έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο: Ο πρωθυπουργός των κλειστών τραπεζών, των capital controls, του σκληρότερου μνημονίου, των κλειστών συνόρων, των εγκλωβισμένων προσφύγων, της έκτακτης ανάγκης και της επικείμενης ανθρωπιστικής κρίσης.
Η χθεσινή τηλεοπτική παρουσία του κ. Τσίπρα ήταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποκαλυπτική, αλλά και εξόχως ανησυχητική.  Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο, ακριβώς τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται, περισσότερο παρά ποτέ, αξιόπιστη ηγεσία, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα.
Κυρίες και κύριοι  συνάδελφοι,
Τις τελευταίες μέρες, το προσφυγικό – μεταναστευτικό αγγίζει  το σημείο συναγερμού. Και οι πολίτες δεν απαιτούν μόνο λύσεις στα προβλήματα, απαιτούν και απαντήσεις «γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ;». Ζητούν, προφανώς, συναίνεση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ζητούν, όμως, και απόδοση ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση.  
Και όσο κι αν η κυβέρνηση εξακολουθεί - και δια του Πρωθυπουργού, χθες - να ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η ίδια για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, δυστυχώς η αλήθεια είναι διαφορετική.
Και θα σας δώσω μόνο κάποιους αριθμούς, οι οποίοι αποδεικνύουν του λόγου το αληθές :
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το 2014, με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εισήλθαν στην Ευρώπη συνολικά 283,532 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς, πέρασαν από την Ελλάδα 72,632, ενώ 171,230 πέρασαν από την Ιταλία.  Το 2014, λοιπόν, 2,5 φορές περισσότεροι επέλεξαν να μπουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας και όχι μέσω Ελλάδας.
Για να αντιδιαστείλουμε αυτά τα στοιχεία, με την πραγματικότητα του 2015.
Το 2015, εισήλθαν στην Ευρώπη λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες  Από αυτούς, 873,000 πέρασαν από την Ελλάδα και μόλις 153,000 από την Ιταλία.  Το 2015, λοιπόν, 6 φορές περισσότεροι επέλεξαν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα από ό,τι στην Ιταλία.  Στην Ιταλία, μάλιστα, υπήρξε και απόλυτη μείωση του συνολικού αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών.
Τι άλλαξε, λοιπόν,  ανάμεσα στο 2014 και στο 2015; Τι άλλαξε και έκανε την Ελλάδα μακράν τον πλέον δημοφιλή προορισμό των διακινητών; 
Είναι προφανές τι άλλαξε:  Άλλαξε Κυβέρνηση. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έσπευσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, στους πρόσφυγες, στους παράτυπους μετανάστες και φυσικά στους λαθροδιακινητές, ότι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στην Ευρώπη ήταν μέσα από την Ελλάδα.
Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Τσίπρας όταν έλεγε ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα. Το σίγουρο είναι ότι όλοι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι.  Και έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δυστυχώς, όλο αυτό το χρόνο, δεν ακολούθησε καμία αποτρεπτική πολιτική. Άνοιξε την Αμυγδαλέζα συνοδεία καμερών, πολυδιαφημισμένη επιχείρηση. Τι έκανε με αυτό τον τρόπο; Απαξίωσε το σκοπό και τη λειτουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης. 
Στην πράξη το αποτέλεσμα ήταν ένα. Εξίσωσε, η Κυβέρνηση, τους οικονομικούς μετανάστες με τους πρόσφυγες. Τους άφησε ελεύθερους, όλους μαζί, να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Επικαλούμενη έναν ιδιότυπο αριστερό ουμανισμό, εγκατέλειψε τα προγράμματα εκούσιων και υποχρεωτικών επιστροφών όσων δεν δικαιούνται status πρόσφυγα. Θυμίζω ότι, μεταξύ 2012 και 2014, περισσότεροι από 50.000 παράτυποι μετανάστες είχαν επιστρέψει στις χώρες προέλευσής τους.
Και βέβαια, μέχρι και την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2015, οι εισερχόμενοι στην Ελλάδα έφευγαν χωρίς καν να ταυτοποιηθούν, χωρίς να δακτυλοσκοπηθούν από τις ελληνικές Αρχές. Και, φυσικά, τα στοιχεία δεν έμπαιναν στη βάση του EURODAC.
Με αυτό τον τρόπο, η ίδια η Κυβέρνηση υπονόμευσε την υποχρέωση της χώρας μας, η οποία απορρέει από τον κώδικα Σένγκεν, να φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας ευρωπαϊκά σύνορα.
Με επιπόλαιες δηλώσεις του τύπου οι μετανάστες «λιάζονται», οι μετανάστες «χάνονται», η ίδια η τότε αρμόδια υφυπουργός παρίστανε ότι το πρόβλημα δεν αφορούσε τη χώρα και αφορούσε μόνο την Ευρώπη.
Η Κυβέρνηση αδιαφόρησε συστηματικά και για τη λειτουργία της υπηρεσίας, που εκταμιεύει τα χρήματα από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση:
Η υπηρεσία δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015, και χρειάστηκαν πέντε – έξι μήνες για να εκδοθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χρήματα που να μην μπορούν να εκταμιευθούν.
Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατάλαβε τον κίνδυνο που είχε δημιουργήσει, δέχθηκε, εκούσα – άκουσα, τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συνόδων της 25ης Οκτωβρίου και της 29ης Νοεμβρίου 2015.  Αποφάσεις που γεννούσαν υποχρεώσεις για τη χώρα μας, που - ως συνήθως - καθυστέρησε να εκπληρώσει.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, δυστυχώς, βρέθηκαν έξω από τη διαχείριση του προβλήματος. Μόλις, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, το Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβαν την υποχρέωση να κατασκευάσουν τα 5 Hot Spots και τις 30.000 θέσεις υποδοχής. Είχε προηγηθεί η τρίμηνη αποτυχία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη να υλοποιήσει τις σχετικές υποχρεώσεις.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση υποεκτίμησε την αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στο πρόβλημα.  Η Κυβέρνηση δεν αντελήφθη ότι για την Ευρώπη, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και στην κοινή γνώμη, υπήρξε μία άμεση σύνδεση μεταξύ του προβλήματος  της μετανάστευσης και των θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Οι δηλώσεις υπουργών ότι θα γεμίσουμε την Ευρώπη τζιχαντιστές ανακλήθηκαν, με κάποια καθυστέρηση, στη μνήμη των εταίρων μας, διασύροντας την εικόνα της πατρίδας μας.
Και βέβαια, τις τελευταίες μέρες, βιώνουμε το εξής παράδοξο:  Η ίδια η Κυβέρνηση είχε προεξοφλήσει το κλείσιμο των συνόρων,  αλλά φάνηκε τελείως απροετοίμαστη να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα των δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.
Το σενάριο των κλειστών συνόρων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.  Και όμως. Είναι ξεκάθαρο, σε όλες και όλους, ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισής του.  Και πρέπει να πω ότι η εικόνα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, η εικόνα του Πειραιά δείχνει πως έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό, λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Είναι ενδεικτική εικόνα μίας ανίκανης Κυβέρνησης.
Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ιδεοληψιών, όλων αυτών των αστοχιών,  διαμορφώθηκε η εικόνα μιας αναξιόπιστης χώρας. Και η ίδια η Κυβέρνηση, δυστυχώς έδωσε την ευκαιρία στους γνωστούς ανθελληνικούς κύκλους να μας κουνάνε το δάκτυλο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκές ευθύνες και καθυστερήσεις στη διαχείριση του προβλήματος.   Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, τις αναδείξαμε, τις επισημάναμε, μέσα από μια στάση εθνικής υπευθυνότητας. Στη χώρα, όμως, έχει γίνει μια ζημιά, η οποία είναι ανυπολόγιστη.
Ο ελληνικός λαός επέδειξε γενναιοδωρία και συγκινητική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.  Με μια καλύτερη Κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί.  Η ανικανότητα, όμως, της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι προκλητική. Και, δυστυχώς, οι επιπτώσεις – ειδικά στα νησιά – στην τουριστική μας βιομηχανία, είναι πολύ βαριές. Και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Και πολύ φοβάμαι ότι, αν η Κυβέρνηση δεν αλλάξει άμεσα πορεία, το πρόβλημα θα οξυνθεί.
Και εδώ, κύριες κύριοι συνάδελφοι, εγκυμονεί ένας ακόμα κίνδυνος.  Βουτηγμένη στα αδιέξοδα, που η ίδια δημιούργησε, η Κυβέρνηση αφήνει κάποια υπονοούμενα για συμψηφισμό μεταξύ του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος και της αξιολόγησης του προγράμματος.  Καταλαβαίνετε ότι εδώ ο κίνδυνος είναι προφανής. Να βρεθούμε ηττημένοι και στα δύο πεδία, υπονομεύοντας και άλλο την αξιοπιστία της χώρας.
Εμείς προειδοποιούμε τους κυβερνώντες  να μην παίζουν  στα ζάρια την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία, για να παραστήσουν πάλι τους σκληρούς διαπραγματευτές. Οι απειλές για μονομερείς ενέργειες, veto και διάφορα άλλα, που ακούω, δεν ωφελούν.  Εξάλλου οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου Καλοκαιριού είναι ακόμα νωπές.
Σήμερα, απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και, κυρίως, ψυχραιμία.  Όχι βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες, που τελικά βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περισσότερο την αξιοπιστία της.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με ρωτούν πολλοί: Και εσείς τι κάνετε για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση; Τους απαντώ:  Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μειώσουμε τη ζημιά. Και για αυτό έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Επιβάλαμε - και εμείς μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης - να γίνει μια σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, πριν από τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τη ζημιά και να αποτρέψουμε τα χειρότερα.
Εμείς δίνουμε μάχη, τη δική μας μάχη, στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε την πολιτική των κλειστών συνόρων.  Εγώ ανέδειξα, με την προσωπική μου παρουσία, στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση, που θα επιμερίζει το πρόβλημα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Και εγώ ζήτησα προσωπικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες, όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων.
Εμείς προβάλλουμε, με αποφασιστικότητα, την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις και να προχωρήσει τον έλεγχο των λαθροδιακινητών ανθρώπινων ψυχών στο Αιγαίο. Επιμένουμε στην επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου επανεισδοχής με την Τουρκία, ώστε να μπορέσουμε, επιτέλους, να αυξήσουμε τους αριθμούς των παράτυπων μεταναστών, που θα επιστρέφονται στη γείτονα.
Εμείς στηρίξαμε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο, ως την ύστατη λύση περιορισμού των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών. Και ελπίζουμε πραγματικά ότι η ανάπτυξη των πλοίων της Συμμαχίας στο Αιγαίο, αυτή την εβδομάδα, θα μειώσει ουσιαστικά αυτές τις εισροές.
Εμείς συγκροτήσαμε στη Νέα Δημοκρατία μία εσωτερική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως, η οποία είναι σε διαρκή εγρήγορση, παρακολουθώντας όλες τις πτυχές του σύνθετου προβλήματος.  Και καταθέτει συστηματικά εναλλακτικές προτάσεις.
Έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για ένα κατεπείγον σχέδιο αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης, που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Έχουμε  μιλήσει ανοιχτά και χωρίς περιστροφές για την ανάγκη να δημιουργηθούν, όχι μόνο ανοιχτοί, αλλά και κλειστοί, φυλασσόμενοι χώροι για τους παράτυπους  μετανάστες, ώστε να μπορέσουμε, επιτέλους, να στείλουμε και στους ξένους διακινητές ένα ουσιαστικό μήνυμα αποτροπής. Ένα μήνυμα αποτροπής, το οποίο - και σήμερα ακόμα  - αυτή η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην θέλει να στέλνει.
Εμείς ζητάμε και από  τις Ένοπλες Δυνάμεις περισσότερη συμμετοχή, για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών. 170 τόσα κινητά ιατρεία άκουγα από τον τέως υπουργό Εθνικής Άμυνας, το Ν. Δένδια, να αναφέρει σήμερα στο ραδιόφωνο έχουν στη διάθεσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά οι εικόνες σήμερα στην Ειδομένη είναι εικόνες ντροπής.   Και πρέπει αυτός ο μηχανισμός να κινητοποιηθεί.
Εμείς διεκδικούμε έμπρακτη οικονομική στήριξη από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.
Με απλά λόγια, αγωνιζόμαστε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας μας, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη βλάβη από τις ανεύθυνες και ανερμάτιστες συμπεριφορές μιας αναξιόπιστης Κυβέρνησης, εντός και εκτός Ελλάδας. Και πάνω από όλα πιέζουμε την Κυβέρνηση – έστω και την ύστατη στιγμή – να σοβαρευτεί. 
Στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, η οποία θα γίνει την Παρασκευή, προσωπικά θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να συμφωνήσει η Κυβέρνηση στην υλοποίηση ενός επαρκούς σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και εύχομαι -πραγματικά το εύχομαι - η συναίνεση που ζητά ο κ. Τσίπρας, σε αυτό τουλάχιστον το θέμα, να μην είναι προσχηματική.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Παράλληλα με την παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση του προσφυγικού  - μεταναστευτικού προβλήματος, τα πράγματα στην οικονομία εξελίσσονται με τον πιο αρνητικό τρόπο. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην οικονομία από την αβεβαιότητα, η οποία οδηγεί μαθηματικά στην ασφυξία.
Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, επαναλαμβάνει το περσινό σενάριο. Παριστάνει ότι διαπραγματεύεται σκληρά. Χάνει χρόνο. Αυτό έχει τεράστιο κόστος, το οποίο το πληρώνουν περισσότερο οι πιο αδύναμοι.  Το πληρώνουν οι άνεργοι, η νέα γενιά, οι εργαζόμενοι, οι μικρές επιχειρήσεις ,οι επαγγελματίες.
Και βέβαια με την ανεύθυνη στάση της, η Κυβέρνηση οδηγεί μεγάλο τμήμα της κοινωνίας στην αγανάκτηση, στην απογοήτευση και στη μοιρολατρία.  Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση και ότι μας ζητούνται τεράστιες θυσίες, χωρίς αποτελέσματα.
Είχα την ευκαιρία, κυρίες κύριοι συνάδελφοι, προχθές να επισκεφθώ την Κύπρο και να συμμετέχω σε μία εκδήλωση του αδελφού κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού. Θυμίζω ότι η Κύπρος, και επίσημα, την επόμενη Δευτέρα, στο Eurogroup θα εξέλθει των μνημονίων. Θα εξέλθει των μνημονίων νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο και χωρίς να εξαντλήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους, που οι πιστωτές είχαν θέσει στη διάθεσή της. Και αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνησή του, για αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία.
Στην Κύπρο, όμως, κυρίες κύριοι συνάδελφοι, δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε σοβαρότητα,  υπήρχε υπευθυνότητα. Πολίτες και πολιτικό σύστημα παραμέρισαν τις διαφορές τους,  ένωσαν τις προσπάθειές τους και τα κατάφεραν.  Είπαν την αλήθεια στους πολίτες. Εργάστηκαν με αποφασιστικότητα. Εργάστηκαν με συνέπεια.  Αποκήρυξαν το λαϊκισμό.  Πέρασαν μέσα από μία επώδυνη, αλλά τόσο απαραίτητη, διαδικασία συλλογικής αυτογνωσίας.
Έκαναν,  με άλλα λόγια, ακριβώς το αντίθετο από αυτά  τα οποία κάνει ο κ. Τσίπρας. Και αυτά, ο κ. Τσίπρας φαντάζομαι ότι τα γνωρίζει. Δεν φαίνεται, όμως, να έχει διάθεση να αλλάξει. Μοιραίος και άβουλος επαναλαμβάνει ακριβώς τα ίδια λάθη. Κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν χωρίς όμως, από την άλλη, να υπάρχει και συμφωνία.
Εμείς κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, πριν είναι πολύ αργά. Από εδώ και στο εξής, κάθε άλλη καθυστέρηση είναι εγκληματική και εξαιρετικά επικίνδυνη.  Έχουμε εισέλθει, πια, σε μια ζώνη εξαιρετικά υψηλού κινδύνου. Θυμίζω ότι η αξιολόγηση, η πρώτη αξιολόγηση, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2015.
Και το τελευταίο το οποίο έχουν ανάγκη σήμερα οι πολίτες είναι ένα νέο κύμα οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας. 
Εμείς οφείλουμε, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, να αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια στους Έλληνες. Να τους ξαναδώσουμε μια αίσθηση πραγματικής ελπίδας σε μια καθημαγμένη κοινωνία. Οφείλουμε να ξαναενώσουμε τον ελληνικό λαό.
Έχω τονίσει,  σε πολλές ευκαιρίες, ότι ανεξάρτητα από το τι έχουν ψηφίσει απευθύνομαι σε όλες και όλους τους Έλληνες, προσπαθώντας να δημιουργήσω συνθήκες ψυχικής ενότητας  στον ελληνικό λαό.
Αυτό προφανώς ενοχλεί. Ενοχλεί πολύ τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, κάθε μέρα, ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα, με αυτά τα οποία ακούμε περί διαφθοράς και διαπλοκής. Που προφανώς, η διαφθορά αποτελεί πρόκληση και κίνδυνο για κάθε εξουσία. Και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος και απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών. Όμως, δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση σήμερα αποδομεί συστηματικά και τις τρεις εξουσίες.
Η Βουλή έχει καταστεί ναός κακής νομοθέτησης.  16 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να μετρήσουν πόσες είναι οι υπουργικές τροπολογίες, οι οποίες ψηφίστηκαν τον περασμένο χρόνο: 157. Δε μέτρησα τις βουλευτικές τροπολογίες, οι οποίες έγιναν αποδεκτές, φυσικά όλες χωρίς έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος. Η Βουλή έχει καταστεί ένας ναός κακής νομοθέτησης.
Η εκτελεστική εξουσία αλώνεται από κολλητούς, συγγενείς, φίλους. Και η Δικαιοσύνη, όμως, υφίσταται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιέσεις. Και υπονομεύεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της, με ανεπίτρεπτες πολιτικές παρεμβάσεις.
Το κράτος δικαίου βάλλεται. 
Υπονομεύεται, τελικά, η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Ας πάψουν επιτέλους, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του να παριστάνουν τους ηθικούς, τους αναμάρτητους, τους δήθεν πολέμιους της διαπλοκής. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πια την αλήθεια.  Αυτοί που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι θα πολεμήσουν τα συμφέροντα, δεν είναι τίποτε άλλο απ’ ό,τι οι  τροχονόμοι της νέας διαπλοκής.
Η δική μας θέση είναι γνωστή: Διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα. Δημοκρατικός έλεγχος. Λειτουργία των θεσμών, με το Κοινοβούλιο πάντα στο επίκεντρο.  Όπου δεν λειτουργούν οι θεσμοί ή όπου οι θεσμοί λειτουργούν κατά το δοκούν, ευδοκιμεί η λάσπη. Και αυτή είναι η επιλογή, δυστυχώς, του κ. Τσίπρα και του συστήματός του.  Λάσπη, αντί για θεσμική αναβάθμιση.
Η αυταρχική και η αλαζονική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η Κυβέρνηση, η επιχείρηση χειραγώγησης των θεσμών, φανερώνει πόσο υποτιμά τελικά τη Δημοκρατία, αλλά και πόσο υποτιμά ο κ. Τσίπρας τους ίδιους  τους πολίτες.
Η προτεραιότητα για μας, η προτεραιότητα της διαφάνειας φυσικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφορά και το δικό μας σπίτι, το κόμμα μας. Εμείς εξυγιαίνουμε με γρήγορα βήματα, την οικονομική κατάσταση της Νέας Δημοκρατίας και βάζουμε τάξη στα του οίκου μας. Και αυτό οι πολίτες αρχίζουν να το συνειδητοποιούν. 
Την Πέμπτη θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά  το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της Νέας Δημοκρατίας.  Και την προσπάθειά αυτή δεν πρόκειται να τη διαβάλει – πόσο μάλλον να την αναστείλει - καμιά άσφαιρη ντουφεκιά, από έναν καλολαδωμένο μηχανισμό προπαγάνδας της Κυβέρνησης. 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κλείνω το πρώτο σκέλος της τοποθέτησής μου λέγοντας το εξής: Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας μας. Θέλω σήμερα, εδώ, όλοι μαζί, από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας να στείλουμε ένα μήνυμα εμπεριστατωμένης ελπίδας προς τους πολίτες. Αλλά ταυτόχρονα και ένα μήνυμα συναγερμού προς την Κυβέρνηση.
Στους πολίτες λέμε ότι, κάθε μέρα που περνά, γινόμαστε και πιο έτοιμοι να ξαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα και στο δρόμο της προοπτικής και της ευημερίας. 
Το βλέπετε, το ξέρετε, το αισθάνεστε και εσείς από τις επαφές μας με τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία, ήδη, πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις.  Και εκφράζει, κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότερο ένα διευρυμένο κοινωνικό ρεύμα υπέρ των δίκαιων μεταρρυθμίσεων.
Οι πολίτες  σήμερα, ψάχνουν αγωνιωδώς, από κάπου να πιαστούν.  Στα ψέματα και στην ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα, εμείς θα αντιπαρατάξουμε την αλήθεια και την αποτελεσματικότητα.
Έχουμε την ευθύνη να πούμε την αλήθεια στους πολίτες. 
Και η αλήθεια της ευθύνης θα αποτελεί τον οδηγό μας, για να ξαναγίνουμε σύντομα πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.