Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Τραγωδία στο Αιγαίο: Συνετρίβη ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού , Νεκροί και οι τρεις αξιωματικοί χειριστές του.

elikoptero_nautikou_eu_kontarinis_1a 
Τραγική ήταν η κατάληξη του θρίλερ με το ελικόπτερο Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού το στίγμα του οποίου χάθηκε από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Και οι τρεις αξιωματικοί που επέβαιναν σε αυτό (δύο υποπλοίαρχοι πιλότοι και ένας χειριστής ραντάρ) εντοπίστηκαν νεκροί. Νωρίτερα άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχε εντοπίσει από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου Agusta Bell επάνω στη νησίδα Κίναρο σε απόκρημνη περιοχή.

Το ελικόπτερο είχε απογηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, που σημαίνει ότι πετούσε χαμηλά.
Η τελευταία φορά που το Agusta Bell έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.
Το ίχνος του χάθηκε στη νήσο Κίναρος και αμέσως σήμανε συναγερμός.
Αμέσως η φρεγάτα απ' όπου είχε απονηωθεί το ελικόπτερο όσο και τα άλλα σκάφη του πολεμικού ναυτικού απ' τα οποία απονηώθηκαν άλλα ελικόπτερα αλλά και ένα αεροσκάφος C130 ξεκίνησαν έρευνες.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν πλοία του ΠΝ, ένα C-130 και ένα Σούπερ Πούμα καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες με φωτοβολίδες απέβησαν άκαρπες.

Στις 04:40 ένα ελικόπτερο εντόπισε θερμικό ίχνος σε βραχώδη περιοχή στη νήσο Κίναρο. Άμεσα βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, καταδρομείς και διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκαν για να πάνε στην περιοχή και να εντοπίσουν τους τρεις χειριστές.
Στις 07:01 υπήρξε και οπτικός εντοπισμός του σημείου της πτώσεις. Ωστόσο η περιοχή είναι απόκρημνη και δεν είναι ακόμη δυνατός ο εντοπισμός των χειριστών.
Έξι ορειβάτες της ΕΜΑΚ έφτασαν με Super Puma στο νησί και μετέχουν στις έρευνες μαζί με άνδρες των ΟΥΚ αλλά και άνδρες των καταδρομών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε ότι ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νεκρούς.
«Όταν θα τους βρούμε θα μπορούμε να μιλήσουμε» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε ερώτηση για το αν είναι νεκροί οι τρεις χειριστές.

«Δεν μπορώ να πω καν συλλυπητήρια στις οικογένειες γιατί δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες στην περιοχή. Η περιοχή που εντοπίστηκαν τα συντριμμια είναι πολύ αποκρημνη» δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Η ανακοίνωση από το Γενικο Επιτελείο Ναυτικού που εστάλη στις 6:28 το πρωί έχει ως εξής:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου.  Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.  Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα.  Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας

Στις 7:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου, το οποίο έπεσε σε απόκρημνη περιοχή, ούτε μπορεί ανακοινωθεί τίποτα ακόμα για τα αίτια της πτώσης.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο της άσκησης Αστραπή 2/16.  Σε αυτό επέβαιναν τρία άτομα.

Όπως ανακοινώθηκε, τα τρία μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου είναι: κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης, συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Πανανάς και ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Εσπευσμένα επιστρέφει στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του επιστρέφει στην Αθήνα.

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την υπόθεση σχετικά με το ελικόπτερο.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η αμφισβήτηση από πλευράς Άγκυρας των ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα διάσωσης που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες η Άγκυρα αποκρούει τρεις ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΠΕ