Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Φύσηξε... φορτούνης, ο Ολυμπιακός 3 - 0 σαν άνεμος στα Γιάννενα - Επιστροφή στις νίκες ο Αστέρας Τρίπολης

Ηγέτης Φορτούνης στα Γιάννενα, νίκες για ΑΕΚ, ΠΑΟ και Αστέρα
Την 10η εκτός έδρας νίκη και την 19η συνολικά στο εφετινό πρωτάθλημα της Super League σημείωσε στην Ήπειρο ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι έκαναν ένα ακόμη βήμα για την εξασφάλιση του τίτλου, σε αναμέτρηση για την 20η αγωνιστική που έγινε στο «Ζωσιμάδες» επικράτησαν 3-0 του ΠΑΣ Γιάννινα και έφτασαν τους 58 βαθμούς, 16 περισσότερους από την δεύτερη ΑΕΚ. .

Το «σφυροκόπημα» του Ολυμπιακού άρχισε με την πρώτη σέντρα του αγώνα. Διπλή ευκαιρία στο 3ο λεπτό (πλασέ Πάρντο η μπάλα κόντραρε σε σώματα αμυντικών και κατέληξε κόρνερ, κεφαλιά Μιλιβόγεβιτς άουτ), μία ακόμη στο 9ο (από τη σέντρα του Πάρντο ο Ζντιέλαρ δεν κατάφερε να βρει σωστά την μπάλα με αποτέλεσμα να καταλήξει άουτ) και το γκολ δεν άργησε να έρθει.
Στο 13ο λεπτό, από την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, ο Περιστερίδης έμεινε... άγαλμα με την μπάλα να καταλήγει στο βάθος της εστίας του για το 0-1 υπέρ των «ερυθρόλευκων».
Η πίεση συνεχίστηκε και το 0-2 ήρθε 12 λεπτά αργότερα. Ο Φορτούνης εκτέλεσε εύστοχα ένα πέναλτι που υποδείχθηκε σε απλωμένο χέρι του Μανιά εντός περιοχής και ύστερα από κεφαλιά του Σιόβα, δίνοντας προβάδισμα νίκης στην ομάδα του Πειραιά.
Με την έναρξη του β’ ημιχρόνου ο Ολυμπιακός έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν θα επαναπαυτεί στο 0-2. Έψαχνε κι άλλο γκολ, το οποίο σημείωσε στο 57ο λεπτό. Το γκολ δημιούργησε ο Φορτούνης που έσπασε ωραία το τεχνητό οφ σάιντ των γηπεδούχων και έδωσε εξαιρετική ασίστ στον Ντουρμάζ, με το πλασέ του τελευταίου να καταλήγει στα δίχτυα του Περιστερίδη για το 0-3.
Οι φιλοξενούμενοι άγγιξαν το 4ο γκολ στο 67ο λεπτό, όταν ο Φορτούνης έφυγε μόνος προ του Περιστερίδη, αλλά το δεξί πλασέ έφυγε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι.
Οι Ηπειρώτες στο 78` είδαν τον Ρομπέρτο να διώχνει με γροθιές το μακρινό σουτ του Φερφελή, ενώ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, το δυνατό αριστερό σουτ του Σεμπά εκτός περιοχής, απέκρουσε δύσκολα ο γκολκίπερ του ΠΑΣ.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Περιστερίδης, Στρούνα, Μανιάς (73’ Φερφελής), Ναδάλες, Ριβέρα (63’ Νικολιάς), Τσουκαλάς, Κοζορώνης, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Ηλιάδης (78’ Καρανίκας), Ίλιτς.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα):
Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουΐ, Μποτία (51’ λ.τρ. Ντα Κόστα), Μαζουακού, Σιόβας, Ζντιέλαρ, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Ντουρμάζ, Πάρντο (79’ Σεμπά), Ιντέγε (85’ Πουλίδο).

Η ΑΕΚ με 3 - 0 συνέχισε το νικηφόρο σερί της και απέναντι στη Βέροια έφτασε στην 5η διαδοχική νίκη της. Ο Βάργκας στο 38΄, ο Αραβίδης στο 55΄ και ο Μάνταλος στο 89΄ πέτυχαν τα γκολ για την Ενωση που για πρώτη φορά στην ιστορία της κλείνει έναν ημερολογιακό μήνα με 8 νίκες σε ισάριθμους αγώνες.
Σημάδια κόπωσης παρουσίασε η ΑΕΚ. Οκτώ αγώνες σε διάστημα 28 ημερών, είναι συχνότητα η οποία απαντάται συνήθως σε ομάδες που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όχι σε κάποια που πέρσι μετείχε στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας.
Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Πέτρος Μάνταλος στο 89΄, κερδίζοντας το «ριμπάουντ» από το χαμένο πέναλτι (απέκρουσε ο Καντιμοίρης) του Μπουονανότε. Στην παράβαση υπέπεσε ο Μαλόν (χέρι) που αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα.
ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογέτ): Ανέστης, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Άρθο, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Βάργκας (78΄ Μπουονανότε), Μπαρμπόσα (66΄ Πλατέλλας), Αραβίδης (57΄ Τζεμπούρ)
ΒΕΡΟΙΑ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Καντιμοίρης, Μαλόν, Μαραγκός, Πουγγουράς, Γιαννούλης, Άρτσε, Σιόντης (73΄ Καϊκούτ), Νέτο (57΄ Γεωργιάδης), Κόλα, Μαγιέφσκι, Ναζλίδης

Πιο ουσιαστικός από τον Λεβαδειακό, που έχασε πολλές ευκαιρίες να σκοράρει, ο Αστέρας Τρίπολης επικράτησε 2-0 των Βοιωτών και παραμένει σε «τροχιά Ευρώπης». Τα τέρματα των νικητών, πέτυχαν ο Μπερτόλιο στο 61ο λεπτό και ο Μάσα στο 83ο με εκτέλεση φάουλ, ενώ αυτός που κράτησε το «τρίποντο» για τους γηπεδούχους, ήταν ο τερματοφύλακας Μπαντής με σωρεία εντυπωσιακών επεμβάσεων.
Μόλις στο 6ο λεπτό οι γηπεδούχοι άγγιξαν το γκολ, αλλά ο Ζησόπουλος από πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή, απέτυχε να σκοράρει, ενώ πέντε λεπτά αργότερα, οι Βοιωτοί «απάντησαν» με το οριζόντιο δοκάρι του Μπεν από εκτέλεση φάουλ. Στο 14` ο Ζησόπουλος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα λίγο έξω από την εστία του Μπαντή, ενώ στο 16ο λεπτό, ο Μπερτόλιο σούταρε από καλή θέση, χωρίς να βρει εστία. Μετά το 20λεπτο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με τις δύο ομάδες να περιορίζονται κυρίως στην διαφύλαξη του «μηδέν», δείχνοντας ελάχιστο ενδιαφέρον για την δημιουργική λειτουργία. Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους, ο Γιάννου σούταρε από καλή θέση, υποχρεώνοντας τον Τσιντώτα να απομακρύνει δύσκολα σε κόρνερ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο 31ο λεπτό, αποβλήθηκε από τον πάγκο της ομάδας, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Δημήτρης Μποροβήλος.
Στο δεύτερο μέρος, καμμία ομάδα δεν κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό της και στο 57` οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν στο γκολ, αλλά ο Μπαντής απέκρουσε με δυσκολία την μπάλα από το σουτ του Μπεν μέσα από την περιοχή. Τέσσερα λεπτά αργότερα και μετά από πλάγιο (!) του Παντελιάδη σαν σέντρα, ο Μπερτόλιο νίκησε τους αμυντικούς του Λεβαδειακού και με καρφωτή κεφαλιά απ΄το ύψος του πέναλτι άνοιξε το σκορ για τον Αστέρα. Οι φιλοξενούμενοι δεν τα ...παράτησαν και στο 65ο λεπτό ο Ατζαγκούν σούταρε δυνατά, αλλά ο Μπαντής αντέδρασε σωστά για ακόμη μία φορά, απομακρύνοντας την μπάλα. Τρία λεπτά αργότερα, ο Μάντζιος αιφνιδίασε τον Ζησόπουλο, μπήκε στην περιοχή και σούταρε από διαγώνια θέση, ο Μπαντής απέκρουσε ενστικτωδώς και ο επερχόμενος Μπεν, έστειλε την μπάλα πάνω απ΄την εστία των γηπεδούχων.
Στο τελευταίο 20λεπτο, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να διατηρήσουν τα κεκτημένα και μάλιστα διεύρυναν το σκορ στο 83ο λεπτό, όταν ο Μάσα με εκτέλεση φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Τσιντώτα, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0. Στο 87ο λεπτό ο Μαχαίρας είδε για δεύτερη φορά (σ.σ. για αντικανονικό μαρκάρισμα) την κίτρινη κάρτα του Καραντώνη αφήνοντας τον Λεβαδειακό με δέκα παίκτες.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Δημήτρης Τερεζόπουλος): Μπαντής, Κιτοκό, Σανκαρέ, Ζησόπουλος, Παντελιάδης, Κουρμπέλης (83` Μούκαμ), Χαμντανί, Στανισάβλιεβιτς (64` Δημούτσος), Μάσα, Μπερτόλιο (75` Ντουντού), Γιάννου.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Άκης Μάντζιος): Τσιντώτας, Γιακουμάκης (62` Μερεμπασβίλι), Ουόν, Στάθης, Τριποτσέρης, Τσουρίκοφ, Μαχαμάτ, Μαχαίρας, Ατζαγκούν, Μπεν, Μάντζιος (77` λ.τρ. Μίνγκας).
 
 Παίζοντας ουσιαστικό ποδόσφαιρο και εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις αδυναμίες των γηπεδούχων, ο Παναθηναϊκός επικράτησε στην Κρήτη του Πλατανιά με 3-2 και παραμένει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, μαζί με την ΑΕΚ.
Τα τέρματα των «πρασίνων» σημείωσαν ο Καλτσάς (45` και 53`) και ο Κλωναρίδης (69`), ενώ οι γηπεδούχοι μείωσαν με τον Γουνδουλάκη στο 62ο λεπτό και με τον Ράμος (73`).
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Κουλιμπαλί, Σελίν, Δημήτρης, Μπανανά, Γκνιάτιτς, Μενδρινός (81` Ανγκούλο), Μουνάφο (57` Μιλούνοβιτς), Ράμος, Γουνδουλάκης, Αποστολόπουλος (63` Ντίνας).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Μέστο, Πράνιτς, Τελάντερ (51` λ.τρ. Λουντ), Ταυλαρίδης, Εσιέν, Ζέκα, Αμπέντ, Καλτσάς (68` Μπουμάλ, 83` λ.τρ. Εβαντζελίστα), Κλωναρίδης, Πέτριτς

Την πρώτη νίκη μετά από σχεδόν 70 ημέρες (!) σημείωσε η Ξάνθη. Το ακριτικό συγκρότημα  επικράτησε 2-0 του Ηρακλή και πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα στην προσπάθεια που κάνει για να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.
Τα τέρματα των νικητών σημείωσε ο Νιέτο στο 3ο και 62ο λεπτό. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε να πανηγυρίσει «τρίποντο» από την 11η αγωνιστική όταν και είχε νικήσει στα Πηγάδια τον Πανιώνιο με σκορ 2-0.
Ξάνθη (Λουτσέσκου): Τσέναμο, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης, Σολτάνι, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Νιέτο (76' Ντιμιτρόφ), Ορφανίδης (85' Παπαστεριανός), Καπετάνος, Λισγάρας, Καρυπίδης
Ηρακλής (Παπαδόπουλος): Περνίς, Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς, Καρασαλίδης, Τσιλιανίδης (81' Ζαμπάζης), Ιντζόγλου, Πουρτουλίδης, Πασάς (56' Κυριακίδης), Μπαρτολίνι, Βέλλιος, Μπουλούτ (81' Λουκίνας) 

Η 20η  αγωνιστική

Παναιτωλικός-Καλλονή 1-0
Πανθρακικός-Πανιώνιος 0-1
ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 1-1
ΑΕΚ-Βέροια 3-0
Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός 2-0
Ξάνθη-Ηρακλής 2-0
Πλατανιάς-Παναθηναϊκός 2-3
ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 0-3


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

 (σε 20 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 58
2. ΑΕΚ 42
3. Παναθηναϊκός 38