Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Επιπλέον κονδύλια για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων ζητάει η Μαρία Σπυράκη από τη Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΛΚ στη Μπρατισλάβα



Αλληλεγγύη στην πράξη με νέα ανώτατα όρια στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στους τομείς της Ασφάλειας και της Ιθαγένειας, ώστε να περιφρουρηθούν επαρκώς τα ευρωπαϊκά σύνορα, ζητά με παρέμβαση της στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνεδριάζει στη Μπρατισλάβα, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Στη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΛΚ, που διαρκεί έως την Παρασκευή, συζητείται η ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 (μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ), υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης. 


Η Μαρία Σπυράκη συμμετέχει στη συνεδρίαση με την ιδιότητά της ως ειδική εισηγήτρια του προϋπολογισμού της Ε.Ε. στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης για το 2016.

Στη συνεδρίαση, όπου θα συζητηθούν και οι πολιτικές προτεραιότητες του ΕΛΚ σχετικά με το «Μέλλον της Κοινωνικής Ευρώπης», συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η Επίτροπος Απασχόλησης, Μαριάν Τίσεν.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Προεδρείου του Ε.Λ.Κ. η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:

«Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, οι νέες ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότηση και συνεπώς την αναθεώρηση στην κατανομή του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 

Το άρθρο 80 της Συνθήκης για την Ε.Ε. ορίζει ότι η εφαρμογή των πολιτικών σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα, το άσυλο και τη μετανάστευση, διέπονται από την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού αντίκτυπου ανάμεσα στα κράτη μέλη. 
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τα ανώτατα όρια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου στον τομέα της Ασφάλειας και ιθαγένειας. 

Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπιστεί, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία από την πλευρά της Κομισιόν, η ενδεχόμενη αναθεώρηση επιχειρησιακών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, για χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κρίσης, όπως είναι η Ελλάδα.

Είναι αδύνατο να έχει κανείς την απαίτηση η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της την προσφυγική κρίση. Χρειάζεται αλληλεγγύη στην πράξη. Και η αλληλεγγύη δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί εάν δεν αυξηθούν άμεσα τα κονδύλια, που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της κρίσης».