Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Έκτακτα μέτρα προστασίας

http://www.tlife.gr/files/Image/NEWS/2015/FEBRUARY/06-02/resized/rainwoman_h_633_451.jpgΕπιδείνωση του καιρού περιμένουμε την Τετάρτη, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Στα δυτικά και τα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις με την ιδία ένταση. Θερμοκρασία: από 16 έως 25 βαθμούς κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς.

Πέμπτη 22-10-2015
καιρός: κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πιθανόν τοπικά 8 μποφορ και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  

Παρασκευή 23-10-2015
καιρός: κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το βράδυ σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφορ και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: σε σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο.

Σάββατο 24-10-2015
καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικες βροχές και καταιγίδες οι οποίες στα ανατολικά και νότια θα είναι καταιγίδες τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στα δυτικά και βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο αιγαίο τοπικά 8 μποφορ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω πτώση.
 
Κυριακή 25-10-2015 και Δευτέρα 26-10-2015
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικες βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο αιγαίο 7 με 8 μποφορ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Έκτακτα μέτρα προστασίας
Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους, που αναμένεται από αύριο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.