Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 3ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (20-10-2015) ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, οι μαθητές  της  Β’ τάξης  του 3ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου, με τη συνοδεία καθηγητών και του Διευθυντή, πραγματοποίησαν τον διάπλου της διώρυγας της Κορίνθου κι επισκέφτηκαν τα απομεινάρια της αρχαίας διόλκου σε μία προσπάθεια να έρθουν σ’επαφή με την ιστορία της περιοχής τους.


Τα παιδιά έζησαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία έχοντας την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά αυτό το εντυπωσιακό ανθρώπινο έργο απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη θέα από κάτω προς τα πάνω για πρώτη ίσως φορά. Η Διώρυγα της Κορίνθου,που κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1880-1893,ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, στη θέση του Ισθμού της Κορίνθου. Έχει μήκος 6.346 m ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 7,50 έως 8 m. Το χρώμα των νερών ,ένα απίθανο σμαραγδί σε πολλές αποχρώσεις, τα βράχια που υψώνονταν σχεδόν κάθετα γύρω στα 50 μέτρα πάνω μας, εντυπωσίασαν τα παιδιά που είχαν συνηθίσει να διασχίζουν τον ισθμό μόνο από πάνω.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας μας ενημέρωσαν όχι μόνο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατασκευάστηκε η διώρυγα αλλά και για τον κίνδυνο αυξημένης ρύπανσης που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Αμέσως μετά είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το μουσείο της Διώρυγας όπου τα παιδιά είδαν από κοντά αυθεντικές φωτογραφίες και σχέδια  από την περίοδο της διάνοιξης της διώρυγας αλλά και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για το έργο αυτό.

Στη συνέχεια φιλοξενηθήκαμε στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι προκειμένου οι μαθητές να δουν από κοντά το καλύτερα ίσως σωζόμενο κομμάτι της αρχαίας διόλκου, ενός πλακόστρωτου δρόμου ειδικής κατασκευής που συνέδεε τις δύο άκρες του Ισθμού της Κορίνθου και πάνω στον οποίο σύρονταν κατά την αρχαιότητα από δούλους τα πλοία από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα.

Ήταν μία μοναδική εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για εμάς, τους συνοδούς καθηγητές, αφού οι περισσότεροι για πρώτη φορά, αν και μόνιμοι κάτοικοι της Κορίνθου,  είχαμε την ευκαιρία                    ν’ απολαύσουμε τη διαδρομή μέσα από το κανάλι και να μάθουμε πολλά πράγματα για την κατασκευή αυτού του έργου.
  

  Ο Διευθυντής του Λυκείου
  Αντώνης  Σταυρόπουλος
                                                                                    Θεολόγος 

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ