Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Να αναλάβει τις ευθύνες της η Τουρκία αναφορικά με το μεταναστευτικό


Την ανάγκη Δεσμευτικής Συμφωνίας Μνημόνιο της ΕΕ με τις χώρες διέλευσης προσφύγων, όπως η Τουρκία, ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ και στις γειτονικές χώρες, παρουσία του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans και του εκπροσώπου του Συμβουλίου κ. Schmit.

Στην εισήγησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι η λύση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και την επιβίωσή του, ενώ τόνισε ότι πρόκειται πρωτίστως για πολιτική λύση που δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην επίδειξη αλληλεγγύης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ επισήμανε ότι απαιτείται πολιτική βούληση, ώστε να επιτευχθεί αφενός συνεργασία με τις χώρες προέλευσης προσφύγων -με στόχο την ειρήνη- και αφετέρου Συμφωνία Μνημόνιο με τις χώρες διέλευσης και ιδιαίτερα με την Τουρκία. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Τουρκία προβάλλει το γεγονός ότι στο έδαφος της φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, ασκώντας  κρητική στην ΕΕ για δυσκολία διαχείρισης 250.000 προσφύγων, χωρίς βέβαια να λαμβάνει υπόψη της ότι χρηματοδοτείται γερά από την ΕΕ για το θέμα της μετανάστευσης. Τέλος, η Ευρωβουλευτής έδωσε έμφαση στις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών που έχει υπογράψει η Τουρκία τόσο την Ελλάδα το 2011, όσο και με την ΕΕ το 2014, και δεν εφαρμόζει.

Η κα. Βόζεμπεργκ είπε χαρακτηριστικά: "Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν δεν υπάρξει αφενός άμεσα συνεργασία με τις χώρες προέλευσης του προβλήματος, και αφετέρου μια συμφωνία μνημόνιο με τις χώρες διέλευσης των ανθρώπων αυτών και αναφέρομαι στην Τουρκία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι χθες ο Πρόεδρος Ερντογάν μας άσκησε κριτική γιατί δεν μπορούμε στα εδάφη μας να δεχθούμε την ανθρωπιστική κρίση 250.000 ανθρώπων όταν εκείνος φιλοξενεί 2.000.000, ξεχνώντας προφανώς ότι για αυτόν τον αριθμό των προσφύγων χρηματοδοτείται γερά και ξεχνώντας προφανώς ότι υπάρχουν συμφωνίες επανεισδοχής με την Ελλάδα από το 2011 και με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2014, που δεν τηρούνται."