Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη του Δημάρχου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Ηλία Ανδρικ'οπουλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο New Europe

Πολιτικά σύννεφα πάνω από το ηλιόλουστο Ξυλόκαστρο, ελληνικός τουρισμός
Δημοσιεύθηκε 21 Αυγούστου 2015

«Ο Δήμαρχος επιδιώκει τη σταθερότητα, Αλληλεγγύη στην Ε.Ε.»
 
Κωστής Γερόπουλος

Ξυλόκαστρο, Ελλάδα. Ο ήλιος κοκκινίζει πάνω από τη θάλασσα, ρίχνοντας το πρωινό του φως στη βίλα όπου ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός έζησε με την πρώτη του σύζυγο, την αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, το 1916. Η βίλα στην περιοχή του παραθαλάσσιου «Sikyon Coast» και στην άκρη του δάσους του Πευκιά και της παραλίας, προσδίδει αίγλη στο τουριστικό θέρετρο του Ξυλοκάστρου. Η πόλη βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αρχαία ελληνική πόλη Σικυώνα.
«Ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, αλλά χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα», ανέφερε ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Ηλίας Ανδρικόπουλος στο "New Europe", στην παραλιακή πόλη που «ασπάζεται» ο ήλιος στην Πελοπόννησο.

«Η ανάπτυξη του τουρισμού χρειάζεται, εκτός από τα θέρετρα και τις υποδομές, ένα σταθερό περιβάλλον. Και το περιβάλλον δεν είναι σταθερό», ανέφερε προσθέτοντας ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της, θα μπορούσε να ωθήσει τη σταθερότητα και να έχει θετική επιρροή.
«Υπάρχει ύφεση παντού. Δεν θα έπρεπε να ερχόμαστε σε σύγκρουση με τους εταίρους μας. Δεν έχουμε αντίπαλους στην Ευρώπη. Θα πρέπει να προχωράμε με διπλωματία. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Θα πρέπει να αντικρύζουμε το μέλλον μαζί και να αλληλοϋποστηριχθούμε», ανέφερε ο κ. Ανδρικόπουλος. «Ο τουρισμός είναι η μόνη διέξοδος. Γι' αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει μια συντονισμένη και οργανωμένη προσέγγιση σήμερα. Ο στόχος μας είναι να «ανοίξουμε» την πόρτα του τουρισμού στην Ευρώπη. Πρέπει να προσαρμόσουμε τον τουρισμό σε σύγχρονα μοντέλα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι πάντα υπάρχει χώρος για βελτιώσεις στην οργάνωση. «Πρέπει να σταματήσουμε την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών. Πρέπει να αλληλοκατανοηθούμε και μια κοινή προσέγγιση είναι καλή και για τους δύο λαούς που αποτελούν μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και να προσαρμοστούμε στο σήμερα».
Ο κ. Ανδρικόπουλος υπογράμμισε τα προνόμια της περιοχής. «Εάν ξεπεράσουμε τα προβλήματα μπορούμε, μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια, να έχουμε μια χώρα που θα παράγει και θα προσελκύει τουρισμό, διότι υπάρχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα», ανέφερε.
Ένα από αυτά είναι η εγγύτητα της περιοχής με την Αθήνα και το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Σε λιγότερο από δύο ώρες από την προσγείωση, οι τουρίστες μπορούν να βρίσκονται σε μια καθαρή παραλία απολαμβάνοντας τον ήλιο της Πελοποννήσου. «Έχουμε 6-7 ακτές στο Δήμο μας με γαλάζια σημαία. Η περιοχή είναι ιδιαιτέρως γνωστή, και στους ευρωπαίους επισκέπτες, από τη δεκαετία του 1960, όταν σε μία μικρή προβλήτα, καράβια μετέφεραν επισκέπτες από την Ευρώπη»
Ο κ. Ανδρικόπουλος υπογράμμισε επίσης την αλληλεγγύη στην Ευρώπη και τις προοπτικές του τουρισμού, σημειώνοντας ότι ο Δήμος βασίζεται στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Επισήμανε τις ξενοδοχειακές υποδομές και τις καθαρές γαλάζιες θάλασσες και ακτές.
«Ο Έλληνες τουρίστες έχουν επηρεαστεί. Οι δαπάνες στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών έχουν επίσης επηρεαστεί. Όλοι είναι πιο προσεκτικοί στα έξοδα», ανέφερε ο Δήμαρχος. Οι Έλληνες αντέχουν στις δυσκολίες και μπορούν να φέρουν τον τουρισμό στο επίπεδο που θα επιφέρει ανάπτυξη και χαμόγελα πίσω στα πρόσωπα των ανθρώπων».
Η ιδιοκτήτρια του "Daphne's Club boutique hotel", επίσης κοντά στη βίλα του Σικελιανού, η κα Δάφνη Μαυρομμάτη, είπε στο New Europe ότι οι σταθεροί πελάτες του ξενοδοχείου, Ρώσοι και Γάλλοι, δεν έχουν επηρεαστεί.
Ο κ. Ανδρικόπουλος ανέφερε ότι τα βάρη των ευθυνών πρέπει να διανέμονται ισομερώς. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να σηκώνει όλο το βάρος. Πρέπει να υπάρξουν κανόνες και να ακολουθούνται. Πρέπει να έχουμε πολίτες που να εργάζονται και μια αποτελεσματική διοίκηση.
«Πετάμε το μπαλάκι και νομίζουμε ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί. Πρέπει να αντικρύσουμε κατάματα τα προβλήματα και όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί». Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες νομίζουν ότι το κράτος και ο Δήμος μπορούν να τα λύσουν όλα χωρίς τη συμμετοχή τους. Πάντα φταίνε οι άλλοι», ανέφερε προσθέτοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Είμαι αισιόδοξος».
Στο ορεινό χωριό Πελλήνη, το οποίο αποτελούσε μία από τις αρχαίες πόλεις-κράτη, ο Σταμάτης Παπαδημητρόπουλος (44 ετών) επέστρεψε για να γίνει αγρότης.«Έχασα τη δουλειά μου στον ΟΤΕ στην Αθήνα, εργάστηκα ως ζωγράφος σε ξύλο και πηλό στο Ξυλόκαστρο και μετά επέστρεψα στην Πελλήνη για να γίνω αγρότης», είπε στο New Europe στο καφέ τον γονιών του, που είναι όλο το χρόνο ανοιχτό για τους λίγους κατοίκους. Μοιάζει περισσότερο με την αυλή ενός σπιτιού με ανθισμένα τριαντάφυλλα, παρά με καφέ.
Βοηθά επίσης τους γονείς του – τη Θεοδώρα και το Γιάννη- να διαχειριστούν το καφέ και δραστηριοποιείται στον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο που ανακαινίζει τα εγκαταλελειμμένα σχολεία των χωριών και τα χρησιμοποιεί ως σημεία συνάντησης των κατοίκων.
Ο Σύλλογος διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες. Πιο πρόσφατα διδάσκει σε παιδιά κεραμική από πηλό και τα ψυχαγωγεί με παραστάσεις Καραγκιόζη, ένα θέατρο σκιών με πρωταγωνιστή μια μυθική φιγούρα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης. «Είμαστε συνηθισμένοι να ζούμε χωρίς τακτικές υπηρεσίες συγκοινωνιών, χωρίς ιατρείο. Καθένας εδώ έχει ένα σπίτι με κήπο και καλλιεργεί αυτά με τα οποία τρέφεται».
Λεζάντα φωτογραφίας: «Ήσυχες στιγμές πριν την ανατολή του ήλιου δίπλα στο ξενοδοχείο «Sikyon Coast» και στην παραλία του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο. Κορινθία, Πελοπόννησος, Ελλάδα»
Σημέιωση: Λεζάντα φωτογραφίας  «Ήσυχες στιγμές πριν την ανατολή του ήλιου δίπλα στο ξενοδοχείο «Sikyon Coast» και στην παραλία του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο. Κορινθία, Πελοπόννησος, Ελλάδα»
Πηγή: http://www.neurope.eu/article/political-clouds-over-sunny-xylokastro-greek-tourism/