Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Δήμαρχος Λουτρακίου Γεώργιος Γκιώνης Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη σημαντικότερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία,



http://www.peloponnisosnews.gr/wp-content/uploads/2014/03/gk-680x365.jpgΤο Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη σημαντικότερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη στροφή της κοινωνίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο αστικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων θεωρείται ως μία μοναδική ευκαιρία να ενωθούν όλες οι προσπάθειες και επιδιώξεις κάτω από ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, και μάλιστα σε συνεργασία με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη και υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, αναδεικνύοντας την ισχυρή πολιτική βούληση και τη δέσμευσή του προς την κατεύθυνση του βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων, στις 26 Ιανουαρίου 2010.

Η συμμετοχή του Δήμου στην υπογραφή του Συμφώνου αποτελεί τμήμα μία ευρύτερης πολιτικής που στόχο έχει την προώθηση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και έρχεται ως συνέχεια σε μία μακρά σειρά πρωτοβουλιών του Δήμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως:
  • η βιοκλιματική ανακαίνιση κτιρίων του Δήμου, όπως το νέο κτήριο της Νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα κτήριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης,
  • η ανέγερση νέων κτιρίων του Δήμου, εξ ολοκλήρου στηριγμένη σε αρχές της πράσινης αρχιτεκτονικής, όπως το υδροθεραπευτήριο και το νέο κτίριο δημοτικών υπηρεσιών (Μπο-Ριβάζ),
  • η ανάληψη δράσεων για τη βελτίωση της παράκτιας ζώνης και του υδροφόρου ορίζοντα της πόλης,
  • η συμμετοχή του Δήμου σε εθνικές χρηματοδοτήσεις για έργα εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ., ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ) και ευρωπαϊκά προγράμματα πράσινης ανάπτυξης.

Το Σχέδιο Δράσης του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων έχει θέσει στόχους όπως, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τις δραστηριότητες εντός των ορίων του Δήμου κατά 23% από τα επίπεδα του 2008 έως το 2020. Τομείς δράσεις είναι τα Δημοτικά Κτήρια και Εγκαταστάσεις, ο οικιακός τομέας, ο τριτογενής τομέας και οι μεταφορές. Παράλληλα με τη μείωση των εκπομπών CO2 επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας, η δημιουργία εξειδικευμένων και σταθερών θέσεων εργασίας, υγιέστερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής για τους πολίτες, βελτιωμένη οικονομική ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία του Δήμου.

Στόχοι του νέου ενεργειακού σχεδιασμού αποτελούν η δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης νέων επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕΝ) στην περιοχή και η αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνονται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιοχής.

Στα πλαίσια υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, ο Δήμος έχει εκπονήσει City Energy Plan αντικατάστασης λαμπτήρων φωτισμού με νέους, αποδοτικότερους, τύπου LED, όπου έχει καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση, έχει γίνει μελέτη φωτομετρίας και έχει αναπτυχθεί ολοκληρωμένη πρόταση βελτίωσης και εξοικονόμησης με ειδική κατηγοριοποίηση δρόμων και κοινόχρηστων φωτιζόμενων χώρων, με την οποία αναμένεται να επιτευχθεί ετήσια εξοικονόμηση κατανάλωσης και ετήσια μείωση εκπομπών ρύπων σε ποσοστά που αγγίζουν το 79%. Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί με ενεργειακές υπηρεσίες - χρηματοδότηση από τρίτους.

Ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, με γνώμονα τις αρχές που πρεσβεύει το Σύμφωνο των Δημάρχων, προχωράει σε μια σειρά ενεργειών για την τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης, με σκοπό την υλοποίηση και εφαρμογή του και αναζητάμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, διαχειριζόμενα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και κεντρικά διαχειριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (πρόγραμμα Interreg - regions 2020, smart cities, Elena κ.λπ.).
Σαφής υποχρέωσή μας είναι η υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης ανά διετία, με αναφορές σχετικά με την επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς επίσης, την πορεία υλοποίησης των δράσεων.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που και ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων συμμετέχει σε αυτή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, δεσμεύομαι ότι θα εργαστούμε αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες και προσδοκώ το Σύμφωνο των Δημάρχων να αποτελέσει το ηχηρό μήνυμα που θα στείλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξοικονόμηση ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.

Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης
Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων