Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Πολύδροσο, πεζοπορία στην καρδιά του Πάρνωνα

Παραδοσιακό χωριό του Πάρνωνα, χτισμένο σε υψόμετρο 1.100, το Πολύδροσο, γνωστό και με την ονομασία Τσίντζινα, είναι αγκαλιασμένο από έλατα και πεύκα. Τα πετρόχτιστα κεραμοσκεπή σπίτια και οι πλακόστρωτοι δρόμοι ακολουθούν το πανέμορφο φυσικό ανάγλυφο, όπου αφθονούν οι πηγές.

Στολίδι του χωριού είναι ο παραδοσιακός ξενώνας στην όμορφη πλατεία με τα πλατάνια. Το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου οικοδομήθηκε το 1891 από λαγκαδιανούς μάστορες με δωρεά του ευεργέτη Ιωάννη Γρηγορίου.

Πολλά είναι τα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία του Πολύδροσου και της ευρύτερης περιοχής: η εκκλησία της Παναγίας, η εκκλησία του Αγίου Βλασίου (ο παλαιότερος ναός του χωριού), η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (στην είσοδο του χωριού), το ξωκλήσι του Αϊ-Γιαννάκη, σπηλαιώδης ναός με καταπληκτική θέα, το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μονή των Αγίων Αναργύρων, που σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία υπήρχε ήδη τον 9ο αιώνα. Το καθολικό της μονής, 17ου αιώνα, φέρει ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες.

Εξάλλου, το Πολύδροσο είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και τους λάτρεις των περιπατητικών διαδρομών, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του Πάρνωνα έχουν ως αφετηρία τους το συγκεκριμένο χωριό.

Για τους πιο τολμηρούς, το αναρριχητικό πεδίο Τσιντζίνων, στο βράχο της Αγίας Μαρίνας, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Με αφετηρία το Πολύδροσο, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν τα χωριά Βέρια (με πετρόχτιστα σπίτια και την εκκλησία των Ταξιαρχών) και Βασαρά (με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, 19ου αιώνα), γενέτειρα του φιλοσόφου και ακαδημαϊκού Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου (1900-1981).

 diakopes.gr