Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η υπογραφή του μνημονίου έχει εξανεμίσει το ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. να κερδίζει έδαφος Τα πέντε κλειδιά για την εκλογική ανατροπή

Τα πέντε κλειδιά για την εκλογική ανατροπή
Πέντε «κλειδιά» θα κρίνουν τη μάχη της κάλπης της 20ής Σεπτεμβρίου και τα κομματικά επιτελεία έχουν πάρει «φωτιά». Νέοι και ψηφοφόροι άνω των 50 ετών, μεγάλα αστικά κέντρα, αγρότες και ο εφιάλτης της αποχής βρίσκονται στο στόχαστρο των κομμάτων, μετρώντας τα συν και τα πλην στη «δύναμή» τους.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τους επτά μήνες διακυβέρνησης καταγράφει μόνο απώλειες ενώ αντίθετα η Ν.Δ. προσβλέπει σε σημαντική «επιστροφή» παραδοσιακών ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν περιστασιακά στις προηγούμενες εκλογές προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε εκείνους που είχαν επιλέξει ψήφο διαμαρτυρίας μέσα από τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χρυσή Αυγή.

 Το στίγμα που δίνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για «επιστροφή στις ρίζες» τόσο μέσα από τον πολιτικό του λόγο όσο και μέσα από συμβολικές κινήσεις, φαίνεται ότι έχει «ξεκλειδώσει» το δρόμο της επιστροφής των παραδοσιακών και δυσαρεστημένων ψηφοφόρων ενώ μέσα από τα λάθη, την αναξιοπιστία και την έλλειψη πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία, το μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση της ανεργίας, καθιστούν τη Νέα

Δημοκρατία ως τη μόνη αξιόπιστη επιλογή για να μη συνεχιστεί ο εθνικός κατήφορος. Οι δημοσκοπήσεις αυτών των ημερών δεν έχουν καμμία σχέση με την εικόνα κυριαρχίας που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την υπογραφή του Μνημονίου και όλα είναι ανοικτά. Η εκλογική ανατροπή σε σχέση με τις δημοσκοπικές παραστάσεις των προηγούμενων μηνών και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι πλέον μέσα στο πολιτικό παιχνίδι.


1 Ψηφοφόροι άνω των 50 ετών: Στην πλειοψηφία τους, παραδοσιακά υποστήριζαν τη Νέα Δημοκρατία ωστόσο μεγάλη μετακίνηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στην κάλπη του Ιανουαρίου, ακόμη και στους συνταξιούχους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Με αιχμή τον ΕΝΦΙΑ μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων των 50 ετών και άνω επέλεξε να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα και η μεταβολή αυτή έδωσε το χαριστικό «χτύπημα» στη γαλάζια παράταξη. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν καθώς απογοητεύθηκαν από την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα που οι υποσχέσεις του για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και οι δεσμεύσεις ότι δεν θα «κοπούν» οι συντάξεις έμειναν στα χαρτιά. Οι ίδιες παράγοντες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το τέλος των πρόωρων συντάξεων διαψεύδοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις. Και εκτιμούν ότι μετά την «ψήφο διαμαρτυρίας» του Ιανουαρίου, η επιστροφή στη Ν.Δ. είναι μονόδρομος δίνοντας μάλιστα θετική ψήφο.

2 Νέοι: Είναι η ηλικιακή ομάδα με την οποία «φλερτάρουν» τα κόμματα εξουσίας. Στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, ένα ικανό ποσοστό ψήφισε και τη Ν.Δ., εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα για τη Ν.Δ. είναι να προσελκύσει τους νέους και τις νέες που «εξαπατήθηκαν» από τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα ο ίδιος έβαλε «φρένο» στα όνειρά τους μέσα από τη συνέντευξή του στον Αλφα όπου δήλωσε κυνικά πως «τη γενιά των 20άρηδων τη χάσαμε δυστυχώς με τα μνημόνια». Εκλογικοί αναλυτές σημειώνουν πως με τη φράση του αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την πόρτα στους 20άρηδες αφού δεν τους άφησε κανένα ανοιχτό παράθυρο στην ελπίδα. Στόχος της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ είναι να παρουσιάσει στους νέους ότι υπάρχει αξιόπιστη επιλογή, με συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον τους καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάταξη της οικονομίας με κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δημιουργία θέσεων εργασίας.

3 Μεγάλα αστικά κέντρα: Η ψήφος έχει ιδιαίτερη «βαρύτητα» καθώς τα μεγάλα αστικά κέντρα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον νικητή των επόμενων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στους επτά μήνες διακυβέρνησης, όχι μόνο δεν κατάφερε να μειώσει την ανεργία, αλλά, αντίθετα, χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν από το λουκέτο που έβαλαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς το κλείσιμο των τραπεζών «αφάνισε» τη ρευστότητα. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό πολλαπλασίασε τα προβλήματα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί του φάνηκαν αναποτελεσματικοί για την αντιμετώπισή τους. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι σε μεγάλους δήμους της πρωτεύουσας, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, το «ναι» ήταν πρώτη δύναμη.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com