Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

O Σόιμπλε προτείνει πενταετές Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια! Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνείται να σχολιάσει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας -Διαψεύδει το Μαξίμου

ImageHandler (39)
 Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει πενταετές Grexit και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, o κ. Σόιμπλε προτείνει να υπάρξει ένας περιορισμένος χρόνος όπου η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, αυτός ο «περιορισμένος» χρόνος είναι για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τα πέντε χρόνια.
Στο διάστημα αυτό ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει πως η Ευρωζώνη θα στηρίξει την χώρα με ανθρωπιστική βοήθεια.
Μάλιστα, η FAS τονίζει ότι τα αιτήματα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ αποτελούν προτάσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί σε επίσημο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών!
Oστόσο κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και καθιστούν σαφές ότι δεν τέθηκε από κανέναν στο Eurogroup, ούτε από τον κ. Σόιμπλε ενδεχόμενο Grexit.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να μην ικανοποιείται από τις ελληνικές προτάσεις σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sinntagszeitung και προτείνει δύο δρόμους για την Ελλάδα:
Ο πρώτος δρόμος είναι « να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. Το υπουργείο προτείνει μεταξύ άλλων η Ελλάδα να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους».
Σύμφωνα με τον δεύτερο δρόμο, «θα γίνει διαπραγμάτευση με την Αθήνα για ένα ‘τάιμ άουτ'. Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος της. Παραμένει όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να λαμβάνει ‘αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική' στήριξη».
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «από τις προτάσεις (ενν. της ελληνικής κυβέρνησης) λείπουν μεταρρυθμιστικοί τομείς κομβικής σημασίας προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να προωθηθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη» και για αυτό δεν μπορούν (οι προτάσεις) «να αποτελέσουν τη βάση για ένα απολύτως νέο, διάρκειας τριών ετών, πρόγραμμα του ΕΜΣ».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε μέσω twitter το δημοσίευμα της FAZ με την πρόταση Σόιμπλε για πενταετή έξοδο από το ευρώ, αναφερόμενος στο χθεσινό του άρθρο στον Guardian, στο οποίο έγραφε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ «θέλει η Ελλάδα να εκδιωχθεί ώστε να φοβηθούν οι Γάλλοι και να αποδεχθούν το μοντέλο μιας πειθαρχημένης ευρωζώνης.

«Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να "πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο"» έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σχολιάζοντας τη διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο γινόταν λόγος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόσθεσε:
«Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», ενώ λίγο νωρίτερα είχε γράψει: «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο».