O εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερουν
Ντάισελμπλουμ, Mισέλ Ρέινς, ανακοίνωσε,μέσω twitter,ότι το Eurogroup
έλαβε σήμερα τις εκθέσεις αξιολόγησης των θεσμών.
Η μία αφορά στην σταθερότητα στην Ευρωζώνη, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMΣ), και η άλλη έκθεση αξιολόγησης στις ελληνικές προτάσεις. Η συνεδρίαση του Εurogroup ξεκίνησε στις 16:45 ώρα Ελλάδας.
«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup στον λογαριασμό του στο Twitter.
Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».
Αυτό,ανέφερε,επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup.
Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ΕΜΣ, σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, θα ανέλθουν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Πως όλα τα ενδεχόμενα είναι "ανοιχτά" στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο Φρανκ Πολ Βέμπερ αρνήθηκε πως η καγκελάριος Μέρκελ θέλει σήμερα μια συμφωνία αλλά ο Σόιμπλε βρίσκει τις ελληνικές προτάσεις ανεπαρκείς, όπως γράφεται σήμερα σε γερμανική εφημερίδα. Αρκέστηκε να δηλώσει πως οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν σήμερα και θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις, ενώ "Το αποτέλεσμα των συζητήσεων είναι ανοιχτό" είπε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση πως "το κούρεμα του χρέους δεν είναι κάτι που προβλέπεται και δεν έχει νόημα να συζητάμε κάτι που όλοι γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να γίνει". Τόνισε πως θα είναι δύσκολες οι σημερινές διαπραγματεύσεις, πως θα πρέπει να συζητηθούν αναλυτικά και διεξοδικά όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Ελλάδα έχει κλονιστεί σημαντικά. "Δεν μπορούμε πια να αρκούμαστε σε διαβεβαιώσεις, θέλουμε πράξεις, μιας και μόλις πριν μια εβδομάδα, το δημοψήφισμα κέρδισε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, υποσχόμενο πως δεν θα υπάρχουν όροι σε ένα πακέτο βοήθειας". Ο κ. Σόιμπλε τέλος, τόνισε πως δεν βλέπει με αισιοδοξία τις σημερινές διαπραγματεύσεις, αλλά φυσικά -όπως έιπε- "κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης".
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα, "απαιτείται όμως η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων". Ο κ.Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν υπό ποιές προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα. Σε παρόμοιο μοτίβο και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις από την πλευρά της Κομισιόν. "Υπάρχει η βούληση από την ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας", δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση. "Χθες η ελληνική πρόταση εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, όμως υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα και ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη και θα πρέπει να διευθετηθούν" εξήγησε και τόνισε πως στη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασιστεί αν θα δοθεί εντολή στους θεσμούς (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για το νέο πρόγραμμα στήριξης από τον ESM.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρτν η οποία αρκέστηκε να δηλώσει πως "έχουμε ακόμα πρόοδο να πετύχουμε στις διαπραγματεύσεις". Σταθερά επιφυλακτικός και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την δυσπιστία του απέναντι στη χώρα μας λέγοντας "Θα είναι δύσκολο. Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες πάνω στην πρόταση που πρέπει να συζητηθούν, όμως, πέρα από αυτό, είναι η ελληνική κυβέρνηση άξια εμπιστοσύνης;".
Σε αυστηρότερο ύφος ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, δήλωσε πως τα μέτρα έχουν σωστό προσανατολισμό, όμως "το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν κι αυτό σημαίνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να περάσει νέους νόμους και μέτρα". Σε ότι αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ ο Σέλινγκ ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του "κρίνεται απαραίτητη".
Σκεπτικισμό απέναντι στις ελληνικές προτάσεις έδειξε ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ, χαρακτηρίζοντας τες "ικανοποιητικές για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας αλλά όχι για ένα τρίτο" ενώ ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως αυτό είναι ένα "τεράστιο πρόβλημα".
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, δήλωσε πως θα ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια, αν η συζήτηση που γίνεται σήμερα, είχε γίνει από τον Φεβρουάριο γιατί στο μεσοδιάστημα "έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που είχε αρνητικές συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις". Σημειώνεται πως ο Νούναν, είναι ο πρώτος που επίσημα αναφέρθηκε σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας πως "θα χρειαστούν κι άλλα, επιπρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλία για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις".
Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, "πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας".
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. "Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη", πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός.
Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup. O κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, γιατί θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».
Ανέφερε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική».
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, εξέφρασε την πεποίθηση πως "είμαστε όλοι εδώ σήμερα με "ανοιχτό" μυαλό", ενώ επεσήμανε πως το ζητούμενο για την επικείμενη συνεδρίαση δεν είναι "να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα αλλά να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ουσιαστικά". Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουις Ντε Γκίντος δήλωσε ότι όλοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις από τους θεσμούς. Επίσης πρόσθεσε ότι πάρα το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει Grexit.
«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την Τετάρτη που δεν είχαμε προτάσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια προσερχόμενος στο Eurogroup και πρόσθεσε: «Και είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει προτάσεις. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια με το χρέος. Τώρα το πότε θα συμφωνήσουμε σε αυτό είναι άλλο θέμα».
"Νομίζω η καρδιά των συζητήσεων θα σχετίζεται με τις αντιφάσεις που υπήρχαν, μεταξύ μιας κυβέρνησης που τώρα έχει παρουσιάσει πολλές προτάσεις, που υπερβαίνουν αυτά που είχαν συζητηθεί πριν το δημοψήφισμα" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα προσερχόμενος στο Eurogroup.
"Έχουμε μια κυβέρνηση που εξελέγη με μια πλατφόρμα που αντιβαίνει σ΄αυτές τις προτάσεις, μάλιστα διοργάνωσε κι ενα δημοψηφισμα ζητώντας από τους πολίτες να ψηφίσουν κατά του πακέτου" πρόσθεσε ο κ. Σικλούνα.
"Πρέπει να λύσουμε αυτή την αντίφαση, πρέπει να είμαστε σίγουροι. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί βήμα προς βήμα. Πρέπει να διασφαλίσουμε αν θα εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα" τόνισε, ενώ ερωτηθείς αν θα υπάρξει συμφωνία απόψε απάντησε: "Πρέπει να επιλυθεί σήμερα."
Γίνεται πάντως εύκολα αντιληπτό πως το πρόβλημα στη σημερινή σύσκεψη και
στις διαπραγματεύσεις γενικότερα, δεν είναι η ίδια η πρόταση της
ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σχεδόν στο σύνολό της αντιμετωπίζεται
θετικά από τους υπουργούς Οικονομικών και τους θεσμούς, αλλά η έλλειψη
εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των
μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται πως το Eurogroup ξεκίνησε περίπου στις 4:45 μ.μ.ώρα Ελλάδας, αντί στις 4 μ.μ., όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω twitter, ενώ στο χώρο έφτασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Ο Γάλλος υπουργός, φτάνοντας στη συνεδρίαση, είπε πως είναι έτοιμος να στηρίξει την Ελλάδα, με δεδομένο πως οι διαπραγματεύσεις κινούνται στις βέλτιστες συνθήκες, ενώ ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, απάντησε "δεν θα τα συζητήσουμε όλα απόψε". Σε μια επίδειξη γαλλικής διπλωματίας, ο Σαπέν τόνισε πως μπορεί να υπάρχει στήριξη προς την Ελλάδα, είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη χώρα μας και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.
Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει και άλλες συναντήσεις πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup, όλο και πληθαίνουν όμως τα δημοσιεύματα που θέλουν την Γαλλία να είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ελλάδας μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων.
Η μία αφορά στην σταθερότητα στην Ευρωζώνη, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMΣ), και η άλλη έκθεση αξιολόγησης στις ελληνικές προτάσεις. Η συνεδρίαση του Εurogroup ξεκίνησε στις 16:45 ώρα Ελλάδας.
«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup στον λογαριασμό του στο Twitter.
Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».
Αυτό,ανέφερε,επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup.
Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ΕΜΣ, σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, θα ανέλθουν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Πως όλα τα ενδεχόμενα είναι "ανοιχτά" στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο Φρανκ Πολ Βέμπερ αρνήθηκε πως η καγκελάριος Μέρκελ θέλει σήμερα μια συμφωνία αλλά ο Σόιμπλε βρίσκει τις ελληνικές προτάσεις ανεπαρκείς, όπως γράφεται σήμερα σε γερμανική εφημερίδα. Αρκέστηκε να δηλώσει πως οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν σήμερα και θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις, ενώ "Το αποτέλεσμα των συζητήσεων είναι ανοιχτό" είπε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση πως "το κούρεμα του χρέους δεν είναι κάτι που προβλέπεται και δεν έχει νόημα να συζητάμε κάτι που όλοι γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να γίνει". Τόνισε πως θα είναι δύσκολες οι σημερινές διαπραγματεύσεις, πως θα πρέπει να συζητηθούν αναλυτικά και διεξοδικά όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Ελλάδα έχει κλονιστεί σημαντικά. "Δεν μπορούμε πια να αρκούμαστε σε διαβεβαιώσεις, θέλουμε πράξεις, μιας και μόλις πριν μια εβδομάδα, το δημοψήφισμα κέρδισε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, υποσχόμενο πως δεν θα υπάρχουν όροι σε ένα πακέτο βοήθειας". Ο κ. Σόιμπλε τέλος, τόνισε πως δεν βλέπει με αισιοδοξία τις σημερινές διαπραγματεύσεις, αλλά φυσικά -όπως έιπε- "κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης".
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα, "απαιτείται όμως η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων". Ο κ.Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν υπό ποιές προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα. Σε παρόμοιο μοτίβο και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις από την πλευρά της Κομισιόν. "Υπάρχει η βούληση από την ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας", δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση. "Χθες η ελληνική πρόταση εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, όμως υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα και ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη και θα πρέπει να διευθετηθούν" εξήγησε και τόνισε πως στη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασιστεί αν θα δοθεί εντολή στους θεσμούς (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για το νέο πρόγραμμα στήριξης από τον ESM.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρτν η οποία αρκέστηκε να δηλώσει πως "έχουμε ακόμα πρόοδο να πετύχουμε στις διαπραγματεύσεις". Σταθερά επιφυλακτικός και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την δυσπιστία του απέναντι στη χώρα μας λέγοντας "Θα είναι δύσκολο. Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες πάνω στην πρόταση που πρέπει να συζητηθούν, όμως, πέρα από αυτό, είναι η ελληνική κυβέρνηση άξια εμπιστοσύνης;".
Σε αυστηρότερο ύφος ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, δήλωσε πως τα μέτρα έχουν σωστό προσανατολισμό, όμως "το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν κι αυτό σημαίνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να περάσει νέους νόμους και μέτρα". Σε ότι αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ ο Σέλινγκ ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του "κρίνεται απαραίτητη".
Σκεπτικισμό απέναντι στις ελληνικές προτάσεις έδειξε ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ, χαρακτηρίζοντας τες "ικανοποιητικές για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας αλλά όχι για ένα τρίτο" ενώ ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως αυτό είναι ένα "τεράστιο πρόβλημα".
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, δήλωσε πως θα ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια, αν η συζήτηση που γίνεται σήμερα, είχε γίνει από τον Φεβρουάριο γιατί στο μεσοδιάστημα "έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που είχε αρνητικές συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις". Σημειώνεται πως ο Νούναν, είναι ο πρώτος που επίσημα αναφέρθηκε σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας πως "θα χρειαστούν κι άλλα, επιπρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλία για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις".
Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, "πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας".
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. "Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη", πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός.
Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup. O κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, γιατί θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».
Ανέφερε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική».
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, εξέφρασε την πεποίθηση πως "είμαστε όλοι εδώ σήμερα με "ανοιχτό" μυαλό", ενώ επεσήμανε πως το ζητούμενο για την επικείμενη συνεδρίαση δεν είναι "να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα αλλά να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ουσιαστικά". Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουις Ντε Γκίντος δήλωσε ότι όλοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις από τους θεσμούς. Επίσης πρόσθεσε ότι πάρα το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει Grexit.
«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την Τετάρτη που δεν είχαμε προτάσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια προσερχόμενος στο Eurogroup και πρόσθεσε: «Και είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει προτάσεις. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια με το χρέος. Τώρα το πότε θα συμφωνήσουμε σε αυτό είναι άλλο θέμα».
"Νομίζω η καρδιά των συζητήσεων θα σχετίζεται με τις αντιφάσεις που υπήρχαν, μεταξύ μιας κυβέρνησης που τώρα έχει παρουσιάσει πολλές προτάσεις, που υπερβαίνουν αυτά που είχαν συζητηθεί πριν το δημοψήφισμα" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα προσερχόμενος στο Eurogroup.
"Έχουμε μια κυβέρνηση που εξελέγη με μια πλατφόρμα που αντιβαίνει σ΄αυτές τις προτάσεις, μάλιστα διοργάνωσε κι ενα δημοψηφισμα ζητώντας από τους πολίτες να ψηφίσουν κατά του πακέτου" πρόσθεσε ο κ. Σικλούνα.
"Πρέπει να λύσουμε αυτή την αντίφαση, πρέπει να είμαστε σίγουροι. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί βήμα προς βήμα. Πρέπει να διασφαλίσουμε αν θα εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα" τόνισε, ενώ ερωτηθείς αν θα υπάρξει συμφωνία απόψε απάντησε: "Πρέπει να επιλυθεί σήμερα."
Σημειώνεται πως το Eurogroup ξεκίνησε περίπου στις 4:45 μ.μ.ώρα Ελλάδας, αντί στις 4 μ.μ., όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω twitter, ενώ στο χώρο έφτασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Ο Γάλλος υπουργός, φτάνοντας στη συνεδρίαση, είπε πως είναι έτοιμος να στηρίξει την Ελλάδα, με δεδομένο πως οι διαπραγματεύσεις κινούνται στις βέλτιστες συνθήκες, ενώ ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, απάντησε "δεν θα τα συζητήσουμε όλα απόψε". Σε μια επίδειξη γαλλικής διπλωματίας, ο Σαπέν τόνισε πως μπορεί να υπάρχει στήριξη προς την Ελλάδα, είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη χώρα μας και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.
Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει και άλλες συναντήσεις πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup, όλο και πληθαίνουν όμως τα δημοσιεύματα που θέλουν την Γαλλία να είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ελλάδας μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων.