Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Ευάγγελος Μεϊμαράκης Ο καλός στρατιώτης που έγινε στρατηγός

Ο καλός στρατιώτης που έγινε στρατηγός
Είκοσι έξι χρόνια στη Βουλή, στην πρώτη γραμμή της ΟΝΝΕΔ στα πιο δύσκολα χρόνια της γαλάζιας Νεολαίας, με μάχες σε πολλά μέτωπα από τη θέση του γραμματέα της Ν.Δ., ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εκπροσωπεί από τη θέση του μεταβατικού προέδρου την παράταξη στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Και είναι πανθομολογούμενο ότι αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή.


Από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο Ευ. Μεϊμαράκης έδειξε αυτό που παραδέχονται φίλοι και επικριτές του: «Είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα». Θυμίζουν ότι επελέγη για τη θέση του Προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου όταν μπήκε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και σχολιάζουν πως από τη θέση αυτή, σε όλη τη θητεία του, κινήθηκε θεσμικά, χωρίς να δίνει αφορμές που να παραπέμπουν στη μακρά και βαθιά σχέση του με τη Ν.Δ. Κράτησε τις ισορροπίες, δεν επέτρεψε εκτροπές και συγκρούσεις, ενώ υποδέχτηκε με ανθοδέσμη τη διάδοχό του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατατόπισε πλήρως για τα νέα καθήκοντά της.

Για τη «βάση» της Ν.Δ., ο διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος θεωρείται η φωνή της συνείδησης της παράταξης. Ενωτικός και ευθύς, διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος όσο και με το σύνολο των βουλευτών.

Γιος του βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ Γιάννη Μεϊμαράκη και ανιψιός του επίσης βουλευτή Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα Βασίλη Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά και έχει δύο κόρες. Δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου, με ειδίκευση στα φορολογικά και διατριβή στα εκλογικά συστήματα, ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό στην Πάντειο και υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ (1974).

Ο Ευ. Μεϊμαράκης έχει βαθιές κομματικές ρίζες. Δεν δίστασε να «χτυπήσει καμπανάκια» και μάλιστα το 1978 βρέθηκε εκτός κόμματος καθώς συμμετείχε στην «Κίνηση της Βόλβης», ζητώντας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλαγές στη Ν.Δ. Επέστρεψε το 1981 και αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του συνδέθηκε στενά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ηταν 1984, όταν ανέλαβε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σε μια σκληρή πολιτική περίοδο κατά την οποία υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ. Στο Β’ Συνέδριο της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη εκλέγεται πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή, πρώτος και στην Εκτελεστική Επιτροπή και ως τον Μάρτιο του 1987 οδηγεί την ΟΝΝΕΔ σε μεγάλες νίκες στις φοιτητικές εκλογές, καθώς και στο πρώτο συνέδριό της.

Ακόμη, το 1984 ήταν υποψήφιος στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας με το συνδυασμό του Νώντα Ζαφειρόπουλου, τον οποίο υποστήριζε η Ν.Δ., ενώ τον Νοέμβριο του ιδίου έτους ανέλαβε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Από το 1989 εκλέγεται αδιαλείπτως στη Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ. Στο διάστημα 1992-1993 διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού υπεύθυνος για θέματα Αθλητισμού, ενώ από το 2006 έως το 2009 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Σε όλη την πορεία του μέχρι σήμερα ο Ευ. Μεϊμαράκης φροντίζει να κρατά αποστάσεις από εσωκομματικές ζυμώσεις και «μυστικούς δείπνους». Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις τελευταίες εκλογές και την ήττα της Ν.Δ. αρνήθηκε την πρόσκληση στο δείπνο που είχε διοργανώσει η Μαριέττα Γιαννάκου και στο οποίο συμμετείχαν 14 στελέχη και βουλευτές του κόμματος. Από τότε πάντως το όνομά του κυκλοφορούσε έντονα στα γαλάζια «πηγαδάκια» ότι θα είναι ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. καθώς απολαμβάνει την εκτίμηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της βάσης και των μεσαίων στελεχών του κόμματος.

Τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα, έπειτα από το «μοιραίο» δημοψήφισμα και τα «μαύρα σύννεφα» του Grexit που μαζεύτηκαν πάνω από την Ελλάδα, ο Ευ. Μεϊμαράκης ανέλαβε δράση και ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), όπου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, ενώ αμέσως μετά τη συνεδρίαση, σε δήλωσή του, έκανε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα ώστε «να σταματήσει πια το όποιο τακτικιστικό παιχνίδι και να συμφωνήσει με τους εταίρους».

Εξίσου σαφής ήταν από το βήμα της Βουλής στην ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων, όταν διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι την προσεχή Τετάρτη η Ν.Δ. θα ψηφίσει και το επόμενο νομοσχέδιο, ότι δεν επιζητεί συναλλαγή, ότι η ψήφος δίνεται προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ότι σε θέματα Παιδείας, Υγείας και καθημερινότητας του πολίτη η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε λευκή επιταγή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

e-typos.com