Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Έρχεται φοροκαταιγίδα από Δευτέρα – Οι αλλαγές σε ΦΠΑ και φόρους που θα γονατίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά – Όλοι χάνουν!

Έρχεται φοροκαταιγίδα από Δευτέρα – Οι αλλαγές σε ΦΠΑ και φόρους που θα γονατίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά – Όλοι χάνουν!  
 Με τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Βέβαια όπως σημειώνουν έμπειροι φοροτεχνικοί έχει αποδεχθεί στην πράξη πως όλες οι αλλαγές που επέφεραν αύξηση ΦΠΑ οδήγησαν σε ενίσχυση της παραβατικής συμπεριφοράς καθώς δίνουν άλλοθι για φοροδιαφυγή και θα αυξηθούν τα περιστατικά όπου καταστηματάρχες δεν θα κόβουν αποδείξεις.

Στα είδη διατροφής που «μετακομίζουν» από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο συντελεστή 23% περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- μοσχαρίσιο κρέας, ζάχαρη, ξύδι, αλάτι, ρίγανη, καφές, κακάο, αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι κλπ), αλλαντικά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, πατατάκια, ποπ κόρν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερς, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, αρτοσκευάσματα (πλην του ψωμιού το οποίο παραμένει σε ΦΠΑ 13%), καταψυγμένες πίττες, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες, βιτάμ κ.λπ.), κονσέρβες, τοματοπολτοί, αναψυκτικά, χυμοί και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά.

-όλα τα μαγειρεμένα φαγητά και τα λοιπά είδη που σερβίρονται σε ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, κυλικεία, φαστφουντάδικα και καντίνες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η συνολική επιβάρυνση σε όλα τα νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων του ΦΠΑ σε σειρά τροφίμων εκτιμάται ότι θα ανέλθει ετησίως σε 650 εκατ. ευρώ ή 157 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό.

Το ΙΕΛΚΑ έχει υπολογίσει, η αξία των προϊόντων που πλέον θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% αντιπροσωπεύει το 43% της συνολικής αξίας των αγορών που κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε τρόφιμα. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά αναμένεται να προέλθει από τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ των διαφόρων αρτοπαρασκευασμάτων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΕΛΚΑ, ένα νοικοκυριό δαπανά σήμερα ετησίως περί τα 147 ευρώ για την αγορά προϊόντων άρτου (πλην ψωμιού). Με την αύξηση του ΦΠΑ, η δαπάνη αυτή θα ανέλθει σε περίπου 160 ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο μόνο από το προϊόν αυτό υπολογίζεται ότι θα εισπράξει 54 εκατ. επιπλέον. Σε όλες σχεδόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και εστίασης, η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του παλαιού και του νέου συντελεστή ΦΠΑ θα είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί στις τελικές τιμές πώλησης, ώστε αυτές να παραμείνουν αμετάβλητες και να μην χρεωθούν ακριβότερα οι καταναλωτές.


Αγροτική παραγωγή
Σημαντική αύξηση στο κόστος της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής αναμένεται να προκαλέσει το νέος καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ.
Λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόροι για καλλιέργειες και ζώντα ζώα (άλογα, βοοειδή κ.λπ.) μετατάσσονται από τη Δευτέρα από τον ΦΠΑ 13% στον ΦΠΑ 23%, με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν αυτόματα τουλάχιστον κατά 9%.

Ανατιμήσεις σε ταξί, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ
Ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ταξί, των ΚΤΕΛ και των αεροπλάνων προκαλούν οι αλλαγές από τη Δευτέρα στον συντελεστή του ΦΠΑ και συγκεκριμένα η υπαγωγή τους στο 23% από το 13% που είναι σήμερα.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), πιο ακριβές θα είναι οι μετακινήσεις με ταξί, με την ελάχιστη διαδρομή να αυξάνεται από τα 3,20 στα 3,44 ευρώ. Αναλυτικότερα, το νέο τιμολόγιο των ταξί θα έχει ως εξής: Πτώση Σημαίας 1,29 ευρώ, μονή ταρίφα 0,74 ευρώ, διπλή ταρίφα (νυχτερινό) 1,29 ευρώ, χρονοχρέωση ανά ώρα 11,81 ευρώ, απλή κλήση ή ραντεβού 0,00 έως 6,15 ευρώ, από & προς Αεροδρόμιο Αθήνας χρέωση 4,18 ευρώ, από & προς Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης χρέωση 3,44 ευρώ, από & προς Αεροδρόμια Περιφέρειας 2,83 ευρώ, από Λιμάνια/Σ.Σ./Σταθμούς Λεωφορείων 1,17 ευρώ, για κάθε αποσκευή άνω των 10kg 0,43 ευρώ, ελάχιστη αποζημίωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 3,44 ευρώ, ελάχιστη αποζημίωση στην Περιφέρεια 3,69 ευρώ.
Αυξήσεις που θα φτάσουν έως και το 10% αναμένεται να επιβληθούν στα εισιτήρια του σιδηροδρόμου, τα ΚΤΕΛ και στα αεροπορικά εισιτήρια του εσωτερικού δικτύου.

Ακριβαίνουν 23% τα δίδακτρα φροντιστηρίων
Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τα ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών - ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα υποχρεωθούν να επιβαρύνουν τα δίδακτρα με ΦΠΑ 23%, ενώ μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις αυτές θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους κατά 23% με αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των νοικοκυριών κυρίως από τον Σεπτέμβριο που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά.

Επιχειρήσεις
Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται για τις επιχειρήσεις με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% και την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις Α.Ε. και ΕΠΕ και στο 75% ειδικά για φέτος για τις προσωπικές εταιρίες. Το μέτρο εφαρμόζεται από τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις θα φανούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2016.

Με τις νέες διατάξεις:
1.  Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων από 26% σε 29% για τις Α.Ε, Ε.Π.Ε, Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνίες, συνεταιρισμούς και κοινοπραξίες με διπλογραφικά βιβλία. Για τις προσωπικές εταιρίες (Ο.Ε, Ε.Ε., κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί) με απλογραφικά βιβλία παραμένει η ίδια κλίμακα φορολόγησης. Δηλαδή τα πρώτα 50.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 26% και το υπόλοιπο ποσό φορολογείται με συντελεστή 33%.
2. Αυξάνεται στο 100% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων. Έτσι για τις Α.Ε., ΕΠΕ, συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών και λοιπές νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου αυξάνει από 80% σε 100%. Το μέτρο αυτό ισχύει από τη χρήση του 2015.
3. Αυξάνεται από 55% στο 75% η προκαταβολή φόρου για τις προσωπικές εταιρίες (Ο.Ε, Ε.Ε), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, σωματεία και ιδρύματα και κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% ισχύει μόνο για τη χρήση του αφορά στα έσοδα του 2015, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν γίνει τροποποίηση της επίμαχης διάταξης, στα έσοδα του 2016 η προκαταβολή φόρου θα επανέλθει στο 55%.
Οι νέες ρυθμίσεις φέρνουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με κέρδη 50.000 ευρώ. Με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 1.500 ευρώ ενώ με την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% προκύπτει έξτρα φόρος 4.100 ευρώ.
Μια προσωπική εταιρία (Ο.Ε) με απλογραφικά βιβλία με κέρδη 75.000 ευρώ με την αύξηση της προκαταβολής φόρου θα επιβαρυνθεί το επόμενο έτος με πρόσθετο φόρο 2.562 ευρώ.

Ολοι «χαμένοι»
Τα νέα βάρη που καλούνται να επωμιστούν οι υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης έχουν καταφέρει και στέκονται ακόμη όρθιες, αλλά άγνωστο για πόσο ακόμη μετά τη νέα φοροεπιδρομή, περιλαμβάνονται στο πρόσφατο «πακέτο» μέτρων που ψηφίστηκε από τη Βουλή στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, που θα ανοίξει την «κάνουλα» χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
«Χαμένοι» όμως βγαίνουν και οι φορολογούμενοι που έχουν επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού (άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών), ή σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, καθώς όχι μόνο αυξάνεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%, αλλά θα υπολογιστεί και για τα περσινά τους εισοδήματα.
Οσοι μάλιστα έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα γίνει νέα εκκαθάριση και νέος προσδιορισμός του φόρου που τυχόν οφείλουν και θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες καταβολής των δόσεων του φόρου εισοδήματος.
Από τη νέα φοροεπιδρομή δεν γλιτώνουν φυσικά ούτε οι μισθωτοί με εισοδήματα άνω των 30.000, καθώς η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης περιλαμβάνει και τα φετινά εισοδήματά τους, αφού ισχύει επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Τα αυξημένα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, βάσει του συνολικού ατομικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, έχουν ως εξής:
-Από 30.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2% επί ολόκληρου του ποσού.
-Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 4% επί ολόκληρου του ποσού.
-Από 100.001,00 έως 500.000,99: συντελεστής 6% επί ολόκληρου του ποσού.
-Από 500.001,00 και άνω: συντελεστής 8% επί ολόκληρου του ποσού.

Για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού (άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών), για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές), ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα των ανωτέρω ειδών επί συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%).

Πηγές: Ημερησία, Ναυτεμπορική