Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Πυρκαγιές παντού: Πύρινα μέτωπα σε Αργολίδα,Μεσσηνία ,Εύβοια και Μαλακάσα

Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες φωτιές σε Νεάπολη Λακωνίας, Πισσώνα και Αφράτι Χαλκίδας, Μαλακάσα, Κορωπί και Καρέα Αττικής. Οι πυρκαγιές έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα σημεία, καίγοντας δασικές εκτάσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές με χαμηλή βλάστηση, ενώ ζημιές έχουν προκαλέσει και σε πολλά σπίτια. 
Πυρκαγιά στην περιοχή Ίρια Αργολίδας, όπου επιχειρούν 9 οχήματα με 23 πυροσβέστες και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
 Πεύκα και ελιές κατακαίει από τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Νέα Αρτάκη, στην Εύβοια. Στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Ψαθά η κατάσταση ειναι κρίσιμη μιας και το κυρίως μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται κοντά στο χωριό Αφράτι σε απόσταση 600 μέτρων.

Στην περιοχή οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και οι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή και έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους του χωριού Αφράτι.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, αλλά οι φλόγες είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ηδη, στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την Κεντρική Ελλάδα, εθελοντές και οχήματα από το Δήμο Δισρφίων Μεσσαπίων, όπως και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Πύρινο μέτωπο και στην Μαλακάσα στο 43χλμ Αθηνών-Λαμίας, προς Ωρωπό. Στην περιοχή επιχειρούν 7 οχήματα με 20 πυροσβέστες.
 Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού εντός της Αττικής κάνουν λόγο δημοτικοί άρχοντες του Υμηττού και του Κορωπίου, όπου ξέσπασαν φωτιές.
Όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς στον Υμηττό ξέσπασαν τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς και μισή ώρα αργότερα, ξέσπασαν τέσσερις διαφορετικές εστίες στο Κορωπί και την Παλλήνη.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη νέα πυρκαγιά σε πευκόφυτη έκταση, στην περιοχή της Μαλακάσας, που είχε καεί και πριν από τρία χρόνια.