Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



http://i.huffpost.com/gen/2373892/images/n-BARBITSIOTIS-GIANNIS-large570.jpgΟ κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, για το δημοψήφισμα της Κυριακής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Έζησα την προσπάθεια του Έθνους μας να αναγεννηθεί από τις στάχτες του Εμφυλίου. Ασπάστηκα, από την πρώτη στιγμή, το 1961, το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μια Ελλάδα με κατοχυρωμένη Εθνική ασφάλεια, ισχυρή Δημοκρατία και ανεπτυγμένη οικονομία. Στάθηκα δίπλα του στην ιστορική υπογραφή στο Ζάππειο, το 1979, με την οποία η πατρίδα μας πέτυχε να συνδέσει την ιστορική της εξέλιξη με την ενωμένη Ευρώπη.

Οι Κυβερνήσεις που ακολούθησαν εκμεταλλεύτηκαν μόνο δικαιώματα από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Παρέβλεψαν υποχρεώσεις και δυνατότητες που απορρέουν από αυτήν. Ελλάδα και Ευρώπη οδηγήθηκαν σε λάθη, που τις οδυνηρές τους συνέπειες πληρώνουμε σήμερα. Πίστευα πάντα ότι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία ζημιώνουν την κοινωνία. Τη διχάζουν. Της αποκρύπτουν την αλήθεια. Της προκαλούν παθογένειες.
Παρακολουθώ τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία. Είμαι εδώ για να εκφράσω την αγωνία μου για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Οι οδυνηρές θυσίες δημιουργούν, δικαιολογημένα, σε πολλούς συμπολίτες μας έντονους συναισθηματισμούς. Σε κρίσιμες αποφάσεις, όμως, οι συναισθηματισμοί παραπλανούν. Συνήθως μας οδηγούν σε λάθος επιλογές. Μας στρέφουν ενάντια σε όσα με κόπο κατακτήσαμε. Μας στρέφουν ενάντια στο ίδιο μας το μέλλον.
Σήμερα, ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Ευρώπης είναι ορατός όσο ποτέ. Χωρίς την Ευρώπη και χωρίς συμμάχους, αφήνουμε την πατρίδα μας απροστάτευτη και μόνη σε μια ασταθή γειτονιά. Χωρίς την Ευρώπη, στερούμε από τη χώρα μας κάθε δυνατότητα για έξοδο από την κρίση. Χωρίς την Ευρώπη, οι νέες γενιές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο μέλλον.
Η θέση της Ελλάδας, το αύριο των παιδιών μας, είναι στην Ευρώπη. Για να ενταχθούμε σ’ αυτήν, χρειαστήκαμε 18 χρόνια προσπαθειών. Για να παραμείνουμε στην Ευρώπη, όλοι μας καταβάλαμε θυσίες. Ας μην τις ακυρώσουμε σε μια  μόνο ημέρα.
Εμείς οι Έλληνες, ενωμένοι πετυχαίναμε πάντα.
Γι’ αυτό την Κυριακή λέμε ΝΑΙ στην Ελλάδα και ΟΧΙ στο διχασμό.
Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη και σε όσα πετύχαμε ενωμένοι.
Λέμε ΝΑΙ σε όσα ενωμένοι θα πετύχουμε ξανά