Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Στο σκοτάδι της χρεοκοπίας γεννιέται η σπίθα της ελπίδας - Οι μαγικές λύσεις που υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέρρευσαν με κρότο

Στο σκοτάδι της χρεοκοπίας γεννιέται η σπίθα της ελπίδας
Οι μαγικές λύσεις που υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέρρευσαν με κρότο. Το λόγο πλέον έχουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις με ατζέντα πραγματικών αλλαγών

Η Ελλάδα από την περασμένη Δευτέρα μπήκε στη δίνη της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Το φιτίλι το πυροδότησε ο Αλέξης Τσίπρας με την κίνησή του να ανακοινώσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, που αυτομάτως προκάλεσε πανικό στους καταθέτες οι οποίοι έσπευσαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους. Το bank run αναπόφευκτο και ο πρωθυπουργός με το Υπουργικό του Συμβούλιο υπέγραψαν την απόφαση για το κλείσιμο των τραπεζών. Και όμως, ο Τσίπρας το 2011, όταν ο Παπανδρέου πήγε να εξαγγείλει το δικό του δημοψήφισμα, έλεγε ότι η κίνηση αυτή θα οδηγούσε αμέσως στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ο πρωθυπουργός είχε σχέδιο ρήξης και όχι συμφωνίας με τους εταίρους. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι αντί να βρει μια άμεση συμβιβαστική λύση με τους δανειστές επέλεξε να αδειάσει τα κρατικά ταμεία και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών για να πληρώσει το ΔΝΤ, να επιστρέψει στις Βρυξέλλες τα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε στη διάθεσή του το ΤΧΣ για τις ανάγκες των τραπεζών και να προκηρύξει δημοψήφισμα τρεις ημέρες πριν από τη λήξη του προγράμματος με το κράτος κυριολεκτικά «ταπί».

ΤΟ «ΟΧΙ» στο αυριανό δημοψήφισμα σημαίνει ευθέως δραχμή, δηλαδή ένα πληθωριστικό νόμισμα χωρίς αντίκρισμα αφού η περιουσία του κράτους είναι ανύπαρκτη και τα δανειακά βάρη υπέρογκα.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ με το κλείσιμο των τραπεζών ξεθεμελίωσε μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα και καταθέσεις γυρνώντας την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω. Με τη λήξη του προγράμματος η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Ο πρωθυπουργός όμως προσέφερε και ένα καλό. Διέλυσε μόνος του όλα τα παραμύθια που είχε «πλασάρει» στους πολίτες για να κερδίσει τις εκλογές. Τα «ρώσικα κεφάλαια» δεν έρχονται, η λιτότητα δεν καταργείται με ένα νόμο, η αξιοπρέπεια δεν κατακτιέται με τις ατέλειωτες ουρές των συνταξιούχων για 50 ευρώ έξω από τις τράπεζες, η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται με κλειστές τράπεζες και αβέβαιες καταθέσεις.

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ και η δημαγωγία χρεοκόπησαν μαζί με τις μαγικές λύσεις που διακινούσαν τα κυβερνητικά στελέχη για ξήλωμα του Μνημονίου χωρίς αξιόπιστα μέτρα.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τώρα έχουν μία μεγάλη ευκαιρία. Να κρατήσουν τη χώρα μας στο στενό ευρωπαϊκό πυρήνα και να αντιμετωπίσουν κατάματα τα προβλήματα χωρίς άλλες δικαιολογίες ή θεωρίες συνωμοσίας που μοναδικό αποτέλεσμα είχαν να φρενάρουν μεταρρυθμίσεις σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που ενώθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ολέθριες συνέπειες του Τσίπρα μπορούν να θέσουν τους κανόνες του πολιτικού σκηνικού της επόμενης ημέρας με ατζέντα πραγματικών αλλαγών και όχι τριτοκοσμικών θεωριών. Και αυτή είναι η ελπίδα που μπορεί να γεννηθεί στο σκοτάδι της άτακτης χρεοκοπίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε την ανοχή των πολιτών μέχρι την περασμένη Δευτέρα, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία και πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις θυσίες των πολιτών στα πέντε χρόνια των Μνημονίων. Τώρα το διακύβευμα είναι ακόμη σημαντικότερο. Το «όχι» θα μας οδηγήσει στη δραχμή και στην ολική καταστροφή. Το «ναι» θα μας κρατήσει στη ζώνη του ευρώ απαιτώντας θυσίες με βάση τους κανόνες της ευρωζώνης.

Ο ΔΡΟΜΟΣ είναι δύσκολος με το «Ναι», αλλά υπαρκτός. Σε αντίθετη περίπτωση οι ουρές στις τράπεζες θα είναι μόνο οι σκηνές από τα προσεχώς μιας χρεοκοπίας που θα αντιμετωπιστεί ως πραγματική ανθρωπιστική κρίση για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

e-typos.gr