Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Δήλωση του πρώην υπουργού Πάνου Μπεγλίτη για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «Δεν μπορεί κανείς μας να σιωπήσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής»



http://www.beglitis.gr/beglitis/wp-content/uploads/2011/09/1557357-490x300.jpg 
Δήλωση του πρώην υπουργού  Πάνου Μπεγλίτη για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

«Συμμετέχω κι εγώ σε αυτήν την εθνική συλλογική προσπάθεια που γίνεται όλες αυτές τις ημέρες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή,  για να στηρίξουμε την χώρα μέσα στην Ευρώπη, για να στηρίξουμε την ευρωπαική της πορεία, να υπερασπιστούμε μια Ελλάδα ως ισότιμο και ενεργό μέλος στους ευρωπαικούς θεσμούς, στην ευρωζώνη και στο ευρώ.
Ζούμε δραματικές στιγμές στη νεώτερη ιστορία μας και από τις αποφάσεις μας, από την βασική μας συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής, κρίνεται το μέλλον μας, το μέλλον της χώρας , της νέας γενιάς, όλων μας. Άρα δεν μπορεί κανείς μας να σιωπήσει. Δεν μπορεί κανείς μας να μείνει στο περιθώριο με τα προβλήματά του και την αγανάκτησή του για όλα όσα   έχουμε ζήσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Με τα λάθη μας και τα καλά μας. Έχουμε πάνω από όλα την ευθύνη, ως ενεργοί πολίτες, να σταθούμε σήμερα υπέρ της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη.»

«Τα εσωκομματικά τους προβλήματα τα έκαναν προβλήματα της χώρας»

«Η χώρα κατέρρευσε το 2010 ως αποτέλεσμα ανεύθυνων οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην οποία συμμετείχα προσπαθήσαμε ακριβώς να ανατρέψουμε την πορεία προς την ασύνταχτη χρεοκοπία. Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα  στην άταχτη χρεοκοπία, στην φτώχεια και σε εικόνες που βλέπουμε σήμερα στους δρόμους όλης της Ελλάδας και σε μια σκληρή συμφωνία εκείνη την περίοδο. Τότε αναλάβαμε τις ευθύνες μας, πέρα από τον υπολογισμό του πολιτικού κόστους. Τότε κατέρρευσε μια μεγάλη παράταξη αναλαμβάνοντας τις εθνικές της ευθύνες. Δυστυχώς  δεν το βλέπουμε σε αυτήν την κυβερνητική πλειοψηφία. Σε αυτό το κυβερνητικό συνονθύλευμα που δυστυχώς κυβερνά σήμερα την χώρα. Φτάσαμε ακριβώς στο δημοψήφισμα γιατί ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση ,δεν θέλει ή και φοβάται να αναλάβει τις εθνικές του ευθύνες. Τα εσωκομματικά τους προβλήματα τα έκαναν προβλήματα της  Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους επιλογές στις πρόσφατες εκλογές, ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη.»

«Εκείνοι που σπρώχνουν την χώρα σε τυφλή σύγκρουση πρέπει να απομονωθούν- Πρέπει να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική μας κατάρρευση»

«Καλώ τους πολίτες να μην συμμετάσχουν σε κατασκευές πόλωσης, μίσους, διχόνοιας και εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις. Αυτό το θέλουν ελάχιστες μειοψηφίες προκειμένου να επιβάλλουν επιλογές που θα είναι επώδυνες και καταστροφικές για την χώρα. Με ψυχραιμία , με ευθύνη, με αποφασιστικότητα πρέπει να αντιπαραθέσουμε τα επιχειρήματά μας αναλαμβάνοντας ο καθένας το πολιτικό και κοινωνικό του κόστος. Να αντιπαρατεθούμε με δημοκρατικούς όρους γιατί είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε μέσα στην Ευρώπη μια ανοιχτή δημοκρατική χώρα, μια κοινωνία που σέβεται την διαφορετική άποψη. Εκείνοι που σπρώχνουν την χώρα σε τυφλή σύγκρουση πρέπει να απομονωθούν. Πιστεύω ότι το ΝΑΙ θα κερδίσει σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, σε αυτήν την δύσκολη δημοκρατική αντιπαράθεση. Πρέπει όμως η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε την χώρα από την  βαθειά και πολύπλευρη κρίση. Να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική μας κατάρρευση. Να κλείσουμε λοιπόν τα αυτιά μας στις σειρήνες της διχόνοιας και του τυφλού φανατισμού.»