Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 400 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε μέρα από ηπατίτιδα

Περίπου 400 Ευρωπαίοι, κυρίως άνθρωποι που ζουν στην Ανατολική Ευρώπη, πεθαίνουν κάθε ημέρα από ηπατίτιδα Β και C, ενώ περίπου 30 εκατομμύρια ζουν με τη μόλυνση, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28 Ιουλίου).
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, έχει υπάρξει μια σημαντική αύξηση των Ευρωπαίων που πλήττονται από την ηπατίτιδα Β και C, ασθένειες που προκαλούνται από έναν ιό που προσβάλλει κυρίως το ήπαρ. Όπως η ηπατίτιδα συχνά δεν έχει συμπτώματα και εξελίσσεται αργά, και χαρακτηρίζεται «σιωπηλός δολοφόνος».
Εν τω μεταξύ, η ιογενής ηπατίτιδα έχει λάβει λίγη προσοχή από τους φορείς χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με την ευαισθητοποίηση του κοινού να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Οι περισσότερες χώρες είναι απρόθυμες να αντιμετωπίσουν την ιογενή ηπατίτιδα και να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη θεραπεία και την πρόληψη η οποία θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των φαρμάκων και διαγνώσεων, σύμφωνα με τον οργανισμό.
«Οι τραγικοί θάνατοι από ηπατίτιδα θα μπορούσαν να προληφθούν με την ανάσχεση των νέων μολύνσεων και τη βελτίωση των τεστ και της πρόσβασης σε θεραπεία για όσους έχουν μολυνθεί», δήλωσε ο Martin Donoghoe από τον ΠΟΥ.
«Αυτό σημαίνει διακοπή των ανασφαλών μεταγγίσεις αίματος και των πρακτικών της ένεσης, εμβολιασμό των παιδιών κατά της ηπατίτιδας Β, και να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να κάνουν τεστ και να λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β και τη θεραπεία της ηπατίτιδας C», πρόσθεσε.
EurActiv
*φωτογραφία [Fotomovimiento/Flickr]