Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Επαγγελματική ανάπτυξη στους υπότροφους του προγράμματος θερινών πρακτικών ασκήσεων του ΚΕΣ Πανεπιστημίου Harvard από το Europe Direct Ναυπλίου και το EURES (ευρωπαϊκό δίκτυο θέσεων εργασίας)



    
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ναυπλίου, στο πλαίσιο συνεργασίας του με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Harvard για το πρόγραμμα θερινών πρακτικών ασκήσεων στο Ναύπλιο, συμμετείχε στην ενημερωτική συνάντηση που διοργανώθηκε στα γραφεία του ΚΕΣ Harvard, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης η κ. Κατερίνα Φλάκα, συντονίστρια του δικτύου EURES στην Ελλάδα. Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο την ενημέρωση των ασκούμενων φοιτητών του προγράμματος σχετικά με τη λειτουργία του ευρωπαϊκών δικτύων Europe Direct και EURES στο πλαίσιο της επαγγελματικής ανάπτυξης και της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι φοιτητές ενημερώθηκαν για το ρόλο των κέντρων Europe Direct και πώς μπορούν να φανούν χρήσιμα στον ευρωπαίο πολίτη. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η πρακτική άσκηση στο κέντρο Europe Direct, στην οποία συμμετέχουν δύο εκ των συμμετεχόντων του προγράμματος. Στη συνέχεια η κ. Κατερίνα Φλάκα εξήγησε στους φοιτητές πώς μπορούν να επωφεληθούν από το EURES, δείχνοντάς τους πρακτικά πώς μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε χώρες της Ευρώπης. Περιέγραψε τη λειτουργία του δικτύου EURES, πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει εργοδότες/εργαζόμενους και έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους ασκούμενους σχετικά με το πώς να επωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό από αυτήν την υπηρεσία. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.
Το δίκτυο EURES: Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία  Απασχόλησης EURES (European Employment Services) είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1993 για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών του ΕΟΧ (οι χώρες της ΕΕ και η Νορβηγία, Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) και των άλλων οργανώσεων εταίρων. Το δίκτυο  EURES διευκολύνει και παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υπηρεσίες πρόσληψης/τοποθέτησης σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και συγχρόνως απευθύνεται στον εργοδότη που αναζητά βιογραφικά σημειώματα υποψηφίων για εργασία. Οι σύμβουλοί του παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη, ανήκουν στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης των κρατών μελών και συγκεκριμένα στην Ελλάδα συντονίζονται από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Ανδρονίκη Τζομάκα
Συντονίστρια δράσεων
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ναύπλιο