Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Την άκρως επίκαιρη ταινία "Πρόμαχος" των Κόρτι και Τζον Βούρχις προσφέρει αυτήν την εβδομάδα το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στους αναγνώστες του.


Γεμάτη πάθος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και τη σημασία των «Ελγινείων» για την διεθνή ακτινοβολία της Ελλάδας η ταινία «Πρόμαχος» είναι το δραματοποιημένο χρονικό μιας προσπάθειας -και μάλιστα πριν αυτή υπάρξει καν στην πραγματικότητα. Ένα φιλμ, που δημιουργήθηκε πολύ πριν εκδηλωθεί η πρωτοβουλία με την Αμάλ Αλαμουντίν, περιεργάζεται τον αλύτρωτο πόθο της ελληνικής ψυχής, φτιαγμένο με τη φλόγα, το πείσμα και τον ρομαντισμό εκείνων που μάχονται για έναν σκοπό -ακόμη και εάν αυτός ο σκοπός μοιάζει άπιαστος και ανέφικτος.

Ο «Πρόμαχος» είναι ένας δυναμικός και ιδεαλιστής δικηγόρος, ο οποίος αποδύεται σε έναν άνισο αγώνα για τον επαναπατρισμό των αρχαίων μαρμάρινων μελών. Ο πρωταγωνιστής διαπνέεται από το πνεύμα της Αθηνάς Προμάχου, στην οποίαν ήταν αφιερωμένο το κολοσσιαίο άγαλμα μεταξύ Προπυλαίων και Ερεχθείου, στον Βράχο της Ακρόπολης. Κατ' ουσίαν όμως, το δράμα που ζει ο κεντρικός ήρωας της ταινίας δεν διαφέρει από τον «καημό» που ενέπνευσε τους δημιουργούς του «Προμάχου», τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς Κέρτε και Τζον Βούρχις. Ακούγοντας την πατρογονική φωνή μέσα τους, οι αφοι Βούρχις ανέθεσαν στον εαυτό τους την αποστολή να κοινωνήσουν σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν, δυνάμει σε ένα παγκόσμιο κοινό, το δίκαιο αίτημα για την αποκατάσταση της βέβηλης αρπαγής που διέπραξε πριν από δύο αιώνες ο λόρδος Έλγιν. Όμως, παράλληλα με την διεκδίκηση στην οποίαν δίνεται ο πρωταγωνιστής με όλες του τις δυνάμεις, εξελίσσεται μια δυνατή ανθρώπινη ιστορία, καθώς ο ερωτικός βίος του ήρωα μπλέκεται με τον νομικό αγώνα εις το όνομα της Ελλάδας. Με εξαιρετικές ερμηνείες από όλο το καστ και με συμμετοχή σημαντικών διεθνών και Ελλήνων ηθοποιών (Γιώργος Χωραφάς, Τζανκάρλο Τζανίνι, Γιώργος Βογιατζής κ.α), η ταινία «Πρόμαχος» συγκινεί και συναρπάζει. Και, καθώς προηγήθηκε κατά μερικούς μήνες από ένα επεισόδιο που εκτυλίχθηκε, εν μέρει τουλάχιστον με φόντο το υπέροχο μουσείο της Ακρόπολης, ο «Πρόμαχος» δεν αποκλείεται να ψηλαφεί μια πραγματικότητα εν τη γενέσει της. Ακόμη και μόνο γι' αυτό, αξίζει την προσοχή οποιουδήποτε ενδιαφέρεται, όχι μόνο για την περιπέτεια των Μαρμάρων του Παρθενώνα αλλά και για κάθε δυνατή ιστορία που διηγείται η κινηματογραφική κάμερα -πολλώ δε μάλλον όταν σε αυτήν συμπρωταγωνιστεί η ίδια η ελληνική μοίρα.