Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Γ. Πατούλης στη προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ, στο Λουτράκι: Αφήστε τα μισόλογα, η αυτοδιοίκηση θα κάνει ότι μπορεί για να σωθεί η πατρίδα


«Εάν η χώρα έχει πρόβλημα εκπλήρωσης απαραίτητων υποχρεώσεων και πρέπει να μαζέψει 140 εκ. ευρώ σε δύο μέρες και 400 εκ. ευρώ μέχρι τέλος του μήνα, βεβαίως και όλη η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει και θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η πατρίδα και να μη πέσει στα βράχια. Όμως εάν αυτό που διατυπώνεται με μισόλογα δε λέγεται ξεκάθαρα από την κυβέρνηση και αντίθετα επιχειρείται με κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, χωρίς διάλογο, αλλά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αποφασίζει η Κυβέρνηση τη δέσμευση των χρημάτων των δήμων, τότε υπάρχει συνταγματική εκτροπή». Ως ΚΕΔΕ ζητάμε σήμερα να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μπορέσουμε να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα, να καταλάβουμε πού βρίσκεται η χώρα και πώς να βοηθήσουμε. Αν δεν χρειάζεται αυτό ζητήσαμε από τον αρμόδιο υπουργό να μας δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων”.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας κατά την έναρξη της τελευταίας προσυνεδριακής εκδήλωσης διαλόγου της ΚΕΔΕ, που γίνεται σήμερα στο Λουτράκι, ενόψει του τακτικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική από 7-9 Μαΐου.
Πλήττει την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης η έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου

«Είναι νωπές στη μνήμη μας, τόνισε ο κ. Πατούλης, οι δηλώσεις στελεχών της σημερινής Κυβέρνησης, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, που κατηγορούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας για την πρακτική τους να νομοθετούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου . Χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες, για να ξεχάσουν όσα έλεγαν ως αντιπολίτευση και να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Να αποφασίζουν τη δέσμευση των χρημάτων των Δήμων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού μας. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να δεσμεύσει τα χρήματα των Δήμων, ακόμη κι όταν η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας».

Ανατρέπεται ο προγραμματισμός των Δήμων

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί «δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτή την απόφασή της ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων.
Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι θέτουν κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας;
Πως θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;».

Η Αυτοδιοίκηση επιδεικνύει υπεύθυνη στάση

«Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, αντιλαμβάνεται περισσότερο από τους εμπνευστές τέτοιου είδους Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου την κρισιμότητα των στιγμών. Εμείς δεν θέλουμε να βγάλουμε την ουρά μας έξω από το πρόβλημα. Η δική μας στάση, είναι στάση ευθύνης.
Συμμετέχουμε όλα αυτά τα χρόνια με πράξεις, κι όχι με λόγια ή δημιουργικές ασάφειες, στην εθνική προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Είμαστε ο θεσμός που έχει συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια , στην προσπάθεια του Κράτους να περιορίσει τις δαπάνες του.
Για το λόγο αυτό η επίκληση των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων και της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο, δεν μπορεί να αποτελέσει για την περίπτωση μας επαρκή δικαιολογία για να μας δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούμε. Αντίθετα, λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ανικανότητας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να βρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Η Κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι η Αυτοδιοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η δέσμευση τους λοιπόν είναι μια κίνηση αποσπασματικού χαρακτήρα, που δεν λύνει με μόνιμο τρόπο και μακροπρόθεσμα τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση ρευστότητας. Είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση , που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργούν αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεραστούν, τις συνέπειες των οποίων όμως θα πληρώσουμε ακριβά όλοι μας. Από την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, η απόσταση είναι μεγάλη».

Ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Ψηλά στην ατζέντα του προσυνεδρίου είναι τα ζητήματα του περιβάλλοντος, ιδίως αυτά που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., « Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ο Δήμος Πύργου αντιμετωπίζουν με οξύτητα το πρόβλημα αυτό. Αλλά και στην Αττική καλούμαστε να δούμε ποιο τελικά θα είναι το μοντέλο διαχείρισης, καθώς η Νέα Διοίκηση της Περιφέρειας φαίνεται ότι προχωρά στην ανατροπή του υφιστάμενου σχεδιασμού.
Είναι αναγκαίο να καθίσουμε στη χώρα αυτή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουμε το μοντέλο που θα εφαρμόσουμε. Να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να εφαρμόσουμε συστήματα που θα ανταποκρίνονται στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες κάθε πόλης, δίνοντας βάρος στο να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες με την υιοθέτηση ακριβών λύσεων.
Είναι απαραίτητο στο νέο εθνικό σχεδιασμό οι Δήμοι να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι να είναι οι εντολοδόχοι των Περιφερειών».
Αναφερόμενος στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι είναι “ο θεσμός που ξεπερνά τα ξεπερασμένα πλέον κομματικά στεγανά και αγκαλιάζει όλους τους πολίτες”.
“Μέσα από τη διαδικασία του επικείμενου Συνεδρίου μας , βάζουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που θα μας δώσει περαιτέρω ώθηση για να ανταποκριθούμε σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο: στην προώθηση της Εθνικής και της Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας. Στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Για να είναι όμως καθοριστικός ο ρόλος μας, χρειάζεται να είναι οι Δήμοι μας ισχυροί. Οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας, μπορούν να γίνουν μόνον με ανατροπές. Ανατροπές που οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι ανατροπές που θα φέρουν το καινούριο, στη θέση του παλιού, περνούν από την Αυτοδιοίκηση”.


airetos.gr