Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

«Ξηλώνουν» διοικήσεις Ταμείων για να πάρουν τις καταθέσεις

Αποκλειστικό στον Ε.Τ.

Αποκλειστικό: «Ξηλώνουν» διοικήσεις Ταμείων  για να πάρουν τις καταθέσειςΑλλάζουν οι διοικήσεις σε 4 ασφαλιστικά ταμεία, σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις για την άντληση ρευστότητας από τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους με αντάλλαγμα κρατικούς τίτλους (ρέπος) βραχυπρόθεσμης ή και μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Ο κύκλος των αλλαγών, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, ξεκινά από τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), των ανεξάρτητα απασχολουμένων (ΕΤΑΑ-μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι), του ταμείου επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Οι σχετικές αποφάσεις είναι έτοιμες στο υπουργείο Εργασίας Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, (σ.σ.: όπως μετονομάζεται πλέον με σχετική διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση), και οι αντικαταστάσεις των διοικήσεων αναμένεται να δρομολογηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Απώτερος στόχος είναι να διευκολυνθεί από τους νέους διοικητές η λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων για να δανείσουν οι ασφαλιστικοί φορείς το κράτος από τα ταμειακά τους διαθέσιμα, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο «εσωτερικού δανεισμού» -που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την περασμένη Τρίτη 24 Φεβρουαρίου- και που μέχρι τώρα δεν έτυχε αποδοχής από αρκετούς φορείς.

Τι θα συμβεί με τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών φορέων (ιδίως αν πουν όχι και οι νέες διοικήσεις) φαίνεται και από την απόφαση της κυβέρνησης (24/2/2015) να δεσμεύσει και να μεταφέρει υποχρεωτικά στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της Τραπέζης της Ελλάδος τα διαθέσιμα του λογαριασμού αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να πάρει ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο συνέβη και με αδιάθετα αποθεματικά ύψους 114,36 εκατ. ευρώ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ξαφνικά στις 4 Μαρτίου «μεταφέρθηκαν» στον Κρατικό Προϋπολογισμό με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.


Το σχέδιο εσωτερικού δανεισμού προβλέπει τη μετατροπή των καταθέσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε κρατικούς τίτλους (ρέπος) με απόδοση 2,2%, αν τα ταμεία τους κρατήσουν για ένα έτος. Προηγήθηκε μάλιστα και επιστολή-επενδυτική σύσταση από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη, σε 15 Ταμεία. Κανένα δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη πίεση ασκήθηκε στον ΟΑΕΔ ο οποίος έχει ταμειακά διαθέσιμα 450 εκατ. ευρώ, πλην όμως τα 12 από τα 15 μέλη του διοικητικού του συμβουλίου δεν αποδέχτηκαν την πρόταση, φοβούμενοι να τοποθετήσουν σε ρέπος τα χρήματα που προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και προορίζονται για επιδόματα ανεργίας και για προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων (ΛΑΕΚ).
Καταρχήν «όχι» είπε και ο ΟΑΕΕ και εκτιμάται ότι με τη νέα διοίκηση η απόφαση θα αλλάξει.

Οχι είπε αρχικά και το ΕΤΑΑ. Ωστόσο, ο τομέας των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) έχει εισηγηθεί να επενδυθούν 200 εκατ. ευρώ, σε ρέπος και η απόφαση θα ληφθεί από τη νέα διοίκηση.

Οχι είχε πει αρχικά και ο ΟΓΑ, πλην όμως θα επανεξετάσει αν είναι επωφελές το να μετατρέψει σε ρέπος τα 147 εκατ. ευρώ που διαθέτει από τις εισφορές της Αγροτικής Εστίας που προορίζονται για τον «κοινωνικό τουρισμό» των αγροτών.

Το ΙΚΑ θα αποφασίσει σήμερα και όλα δείχνουν ότι ο κ. Σπυρόπουλος θα θελήσει να «διευκολύνει» την κυβέρνηση, δανείζοντας το κράτος με 350 εκατ. ευρώ, έστω και αν το Ιδρυμα φέτος θα έχει έλλειμμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Με στόχο λοιπόν να διευκολυνθούν οι αποφάσεις που σχετίζονται με την αξιοποίηση των διαθεσίμων τους, το υπουργείο Εργασίας άνοιξε τον κύκλο των αλλαγών στις διοικήσεις των Ταμείων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη:

• Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προτείνεται να αναλάβει θέση διοικητή ο συνδικαλιστικής, Θανάσης Καποτάς, υπάλληλος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και νυν πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ). Από τη θέση του διοικητή αποχωρεί με παραίτηση ο Τάσος Παπανικολάου. Αξιον απορίας είναι ότι ο διορισμένος υποδιοικητής του ΕΤΕΑ, Αθ. Αθανασίου, (σ.σ.: υπάλληλος του πρώην επικουρικού ταμείου Ιπποδρομιών) παραμένει στη θέση του. Σημειώνεται ότι η θέση υποδιοικητή στο ΕΤΕΑ δεν προβλεπόταν στο νόμο 4052/12, αλλά υπήρξε μεταγενέστερη διάταξη με την οποία καλύφθηκε η θέση αυτή από τον κ. Αθανασίου, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, διορίστηκε επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και κατά τα φαινόμενα βρήκε στέγη και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.! Υπενθυμίζεται ότι επί των ημερών του οι επικουρικές μειώθηκαν κατά 5,2% και προγραμματίστηκε νέα μείωση κατά 15%, την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, έχει πει ότι θα την αναστείλει με διάταξη που όμως ακόμη δεν έχει πάει στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος, Θ. Καποτάς, έχει να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας και μάλιστα με επιτυχία όλα όσα ο ίδιος κατήγγειλε τους τελευταίους μήνες, δηλαδή να μη γίνουν νέες μειώσεις, να αυξηθούν τα έσοδα του Ταμείου σε θεαματικό βαθμό, αλλά και να αποσυμφορηθούν οι εν αναμονή αιτήσεις για επικουρική σύνταξη που ξεπερνούν τις 65.000 και αυτή τη στιγμή βγαίνουν αποφάσεις για όσους αποχώρησαν από το 2012!

• Για τη θέση του διοικητή στον ΟΑΕΕ προαλείφεται, σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.», δικηγορικό στέλεχος (από τα Κρέσταινα του Νομού Ηλίας) ενώ αποχωρεί η μέχρι πρότινος διοικητής, Γεωργία Κωτίδου. Αναμένεται ότι θα αντικατασταθεί και ο υποδιοικητής του οργανισμού, Αδ. Γάκης.

• Στο ΤΠΔΥ, τη θέση του διοικητή αναλαμβάνει ο δικηγόρος, Νίκος Φραγκισκάτος, και αποχωρεί ο Μ. Κωνσταντίνου.

• Στα χέρια των μηχανικών θα παραμείνει όπως φαίνεται το ταμείο των ανεξάρτητα απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), καθώς για τη θέση του προέδρου προορίζεται ο Παν. Μούζιος που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Ιταλία). Τη θέση του προέδρου μέχρι την αντικατάστασή του κατέχει σήμερα ο αρχιτέκτων πολιτικός μηχανικός, Αντ. Σελλιανάκης, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ