Συνεδριάζει, από τις 2 το μεσημέρι στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Η συνεδρίαση γίνεται για να συζητηθούν τα αίτια της ήττας και να αποφασιστεί πώς θα προχωρήσει η παράταξη στο επόμενο διάστημα, υπό τα νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα.
Ούτε ένας ούτε δυο αλλά 45 (!) από τους 76 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ζητήσει να μιλήσουν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει!
Το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν είναι το καλύτερο και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές μιλούν για αλλαγή ηγεσίας. Το θέμα είναι αν θα θέσουν τους προβληματισμούς τους και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία αναμένεται να είναι μαραθώνια!
Από τους πρώτους στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή έφτασε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είναι ανάμεσα στους βουλευτές που δεν έχουν ζητήσει να μιλήσουν. Συνολικά 45 βουλευτές έχουν εγγραφεί στον ειδικό κατάλογο αλλά είναι άγνωστο αν θα προλάβουν όλοι να μιλήσουν σήμερα. Ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε, χαμογελαστός, λίγο μετά τις 14:00, με την Έλενα Ράπτη να φτάνει τελευταία και να μπαίνει στην αίθουσα σχεδόν 20 λεπτά μετά τον πρόεδρο του κόμματος. Από τους τελευταίους έφτασε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η συνεδρίαση άνοιξε με την ομιλία του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για πράξεις και παραλείψεις, που όπως θα πει μπορούν να απειλήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, προχώρησε σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ θα παρουσιάσει και προτάσεις για την «επανίδρυση» του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην ομιλία του εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει τέλος στα σενάρια αντικατάστασής του και κάλεσε όποιον θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας, να το κάνει κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή», είπε και κάλεσε όποιον θέλει να θέσει θέμα αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος, να το κάνει στην Κ.Ο. ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν θα πάει σε έκτακτο συνέδριο. Το σκέφτηκα, είπε αλλά «θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας της παράταξης και θα εκμεταλλεύονταν την παραμικρή δήλωση στελέχους μας για να δείξουν την παράταξη σπαρασσόμενη τις κρίσιμες ώρες».
Αντίθετα, ανακοίνωσε εθνική συνδιάσκεψη, προκειμένου όπως είπε, «να υπάρξει ένας ευρύτερος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίησης της ιδεολογικής μας ταυτότητας».
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη δημιουργία άτυπου 15μελούς οργάνου του προέδρου που θα συνέρχεται τακτικά και θα συμμετέχουν όσοι έχουν θεσμικό ρόλο στο κόμμα και στην ΚΟ.
Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Βρούτσης, Γεωργιάδης, Πλακιωτάκης, Κακλαμάνης, Παπαμιμίκος , Σάκης Ιωαννίδης, Κώστας Καραγκούνης και 3 βουλευτές που θα εκλέξει απευθείας η ΚΟ σε επόμενη συνεδρίαση της.
Επίσης θα συμμετέχουν δύο μέλη της πολιτικής επιτροπής και δύο σύμβουλοι του Προέδρου που θα επιλεγούν από αυτόν.
Επίσης θα υπάρξει ανασυγκρότηση γραμματειών εκ βάρθρων όμως γραμματείς θα τοποθετηθούν βουλευτές, ενώ θα αναδιοργανωθεί πλήρως η επικοινωνία του κόμματος και θα υπάρξει στενή σύνδεση Ινστιτούτου Καραμανλή με ΚΟ και ιδεολογικά ανασυγκροτείται η βάση του κόμματος ώστε να έρθουν κοντά η μεσαία τάξη και οι αγρότες να γνωρίζουν όλοι ότι είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα της κεντροδεξιάς από την δημοκρατική δεξιά έως τις παριφές της σοσιαλδημοκρατίας.
Αμέσως μετά το λόγο αναμένεται να πάρουν οι βουλευτές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν τουλάχιστον δέκα στελέχη, πρώην υπουργούς και υφυπουργούς οι οποίοι θα προχωρήσουν σε αυστηρή πολιτική κριτική και θα θέσουν θέμα έκτακτου Συνεδρίου, με ανοικτά όλα τα θέματα. Στην περίπτωση αυτή στην ηγετική ομάδα της Λεωφόρου Συγγρού έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να προταθεί η πραγματοποίηση Εθνικής Συνδιάσκεψης.
Αν ωστόσο η συζήτηση εκτραχυνθεί, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και να πέσει στο τραπέζι το θέμα διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου, με βασική προϋπόθεση, όμως, να δεσμευτούν όλοι ότι μια τέτοια διαδικασία δεν θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναζωπυρωθούν σενάρια αλλαγής ηγεσίας και έτσι η Ν.Δ. να περιέλθει σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αναμένεται να αποχωρήσει μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, ενώ την ίδια στάση πιθανότατα θα κρατήσει και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη λογική του ότι είχε να πει, το έχει πει τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, ενώ προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η πορεία της χώρας.
Ανοικτά αναμένεται να τοποθετηθεί για όλα τα θέματα η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με άλλα κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργούς της παράταξης, όπως τους Νίκο Δένδια, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Κώστα Τζαβάρα, Ευάγγελο Αντώναρο και άλλους.
Η κυρία Μπακογιάννη σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στα ζητήματα της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ και της λειτουργίας των οργάνων του κόμματος, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις έπρεπε να περνούν μέσα από αυτά, ενώ ανάλογα με την πορεία της συζήτησης δεν αποκλείεται να θέσει και θέμα ηγεσίας.
Στο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της παράταξης, το οποίο θα πρέπει να βρει τον κεντροδεξιό προσανατολισμό του, θα αναφερθεί και ο Νίκος Δένδιας, δίνοντας έμφαση στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα. Ο κ. Δένδιας βρίσκεται επίσης σε ανοικτή γραμμή με τον Κώστα Καραμανλή και με όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ενώ αναμένεται να δώσει έμφαση και στις διαδικασίες που περιλαμβάνουν ζήτημα εκλογής νέων οργάνων, ακόμα και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.
Αυστηρή πολιτική κριτική, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ασκήσει και ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος θα ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου με όλα τα θέματα ανοικτά. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και άλλοι βουλευτές, όπως οι Γιώργος Βλάχος, Νικήτας Κακλαμάνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Αλέκος Κοντός.
Θέμα ηγεσίας έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει βγει ήδη ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους συναδέλφους του, μη ψηφίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Το θέμα αυτό το θέτει ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος φαντάζομαι θα τοποθετηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρώτος, ώστε να τον ακούσουμε, θα κάνει κι αυτός υποθέτω την αυτοκριτική του και από κει και πέρα θα γίνει μια γόνιμη συζήτηση», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.
Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης στον αντίποδα φέρονται έτοιμοι να υπερασπιστούν τον κ. Σαμαρά και βασικά τους εαυτούς τους, καθώς η κριτική ως προς το ιδεολογικό κομμάτι φωτογραφίζει και εκείνους.
Εκείνο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η στάση που θα κρατήσουν οι νέοι βουλευτές και οι πρωτοεκλεγέντες βουλευτές του 2012, οι οποίοι έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη είχαν συνάντηση οι Κώστας Σκρέκας, Βασίλης Κικίλιας, Χρίστος Δήμας, Κώστας Κατσαφάδος, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Στύλιος και Φωτεινή Αραμπατζή, των οποίων κοινή πεποίθηση είναι ότι προέχει η πορεία της χώρας και τα εσωκομματικά έπονται.