Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ




Στομάχι να έχουμε, όλα θα τα ακούσουμε….
Ήταν έξω από το Μνημόνιο, κ. Τσίπρα, όταν εμείς πέρυσι δώσαμε 450 εκατομμύρια και μοιράσαμε για την ανθρωπιστική κρίση διπλάσια από αυτά που εσείς ακόμα δεν έχετε δώσει.
Ήταν έξω από το Μνημόνιο η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ήταν έξω από το Μνημόνιο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Ήταν έξω από το Μνημόνιο οι 72 – 100 δόσεις που όταν ήρθαν εδώ στο Κοινοβούλιο εσείς δεν στηρίξατε και καταψηφίσατε. 
Εμείς αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για να βγείτε – και για να βγούμε εμείς πριν – από το Μνημόνιο. Αυτό θέλαμε. Αυτή είναι η θέση μας. Φτάσαμε στο τέλος και την ξέρετε τη διακοπή που έγινε. Εσείς έχετε βάλει βαθιά τα Μνημόνια. Και μάλιστα, χωρίς λεφτά.
Και έρχεστε να μας πείτε ότι επέστρεψε και η Δημοκρατία στον τόπο. Εάν θέλετε οι πολίτες να γνωρίζουν πραγματικά κάθε μέρα τι γίνεται, θα έπρεπε να έχετε ήδη φέρει την επέκταση του Μνημονίου στη Βουλή, κ. Τσίπρα.
Γιατί διαφορετικά για ποια επιστροφή της Δημοκρατίας μιλάτε;
Θελήσατε να μας πείτε διάφορες απόψεις χωρίς ουσία. Δεν μας είπατε το θέμα. Δεν είπατε τη συμφωνία που πρόκειται να κάνετε. Μιλήσατε για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Προτεραιότητά μας εμάς είναι να δίνουμε συντάξεις. Να έχουμε να δίνουμε. Όχι να τάζουμε και να μην έχουμε να πληρώσουμε στο τέλος του μήνα.
Αλλά, φτάσατε και σε σημείο να θίγετε και ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να το κάνετε… και είναι ντροπή σας. Μιλήσατε για δικό μου συνεργάτη. Εγώ, επειδή είμαι της ευθείας, αντρικής σχολής. Θα σας πω ευθέως. Μακάρι να είχε η Ελλάδα 10 Παπασταύρου. Είναι ένας άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε πάρα πολλά. Συμμετείχε αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις του τόπου. Για αυτά που είπατε έχουν τηρηθεί διαδικασίες, έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις και είναι ντροπή με τέτοια παραμύθια της Χαλιμάς να ρίχνετε λάσπη μέσα στη Βουλή.
Αλλά ξέρω γιατί το κάνετε. Γιατί χρειάζεται να κατασκευάσετε μέσα στη Νέα Δημοκρατία έναν Κατρούγκαλο. Ε, δεν θα τον  βρείτε, κ. Τσίπρα στη Νέα Δημοκρατία τον Κατρούγκαλο.
Και μια και αναφερθήκατε για το θέμα της Siemens, που εμείς φέραμε πρώτοι, πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Προτεραιότητα τώρα έχει να βγει η χώρα από την ασφυξία.
Και όσον αφορά στις Γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, σας θυμίζω ότι εμείς τολμήσαμε για πρώτη φορά στην Ιστορία να θέσουμε επισήμως και να βρούμε την αποτίμηση του ποσού που μπορεί να απαιτήσει η χώρα μας. Με 2 εκθέσεις που δόθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μεθοδικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Υπεύθυνα, για ένα θέμα ανοιχτό, που παραμένει ανοιχτό και που εσείς, ο νέος «Μερκελιστής» το μετατρέψατε απλώς σε ηθική υποχρέωση στο Βερολίνο, κ. Τσίπρα.          
Αλλά, εν πάση περιπτώσει, μας καλέσατε εδώ για ποιο λόγο; Να μας ενημερώσετε για τί ακριβώς;
Που είναι η συμφωνία;
Θέλετε να ρίξετε τις ευθύνες σε άλλους;
Στους «κακούς ξένους»; Στην προηγούμενη κυβέρνηση;
Για όσα γίνονται δεν έχετε καμία ευθύνη;
Λέτε ότι θέλετε να μας ενημερώσετε, μας είπατε, για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τι «ενημέρωση» είναι αυτή, ούτε για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ούτε για το περιεχόμενο των προτάσεων που στέλνατε στην Τρόϊκα δεν μας έχετε ενημερώσει;
Ζητάτε συναίνεση σε τι; Σε αυτά που δεν γνωρίζουμε; Και ποιους φοβάστε και δεν ενημερώνετε το Σώμα; Εμάς ή τους δικούς σας βουλευτές;
Με την ομιλία σας καταλάβαμε γιατί μας καλέσατε:
Χτυπάτε την αντιπολίτευση, για να σας ακούσουν οι δικοί σας. Χτυπάτε εμάς, που δεν ασκούμε τη διακυβέρνηση, για να προειδοποιήσετε τους δικούς σας, που δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε.
Γιατί αυτή είναι η αλήθεια: Επί δύο μήνες δεν κυβερνάτε! Κι επειδή ακριβώς δεν κυβερνάτε, η χώρα βουλιάζει. Και δεν κυβερνάτε επειδή δεν σας αφήνουν οι δικοί σας. Και επειδή δεν μπορείτε να τους το πείτε, χτυπάτε εμάς.
Αλλά, γιατί μας καλέσατε σήμερα εδώ;
Για να καταστήσετε την Αντιπολίτευση συνυπεύθυνη για μία πιθανότατη ρήξη στην οποία οδηγείτε τη χώρα. Την οποία εμείς σας έχουμε προειδοποιήσει ότι είναι ολέθρια!
Ή μήπως για να καταστήσετε τους δικούς σας συνυπεύθυνους στην κωλοτούμπα στην οποία οδηγείστε. Και την οποία εκείνοι ούτε θέλουν να ακούσουν.
Αλλά έκτακτη συζήτηση στη Βουλή, εν μέσω διαπραγματεύσεων, φανερώνει είτε  αδιέξοδο είτε πανικό! Είτε, το πιθανότερο: Και αδιέξοδο και πανικό!
Μας θέτετε το ερώτημα, αυτό το ψευδεπίγραφο, αν είμαστε μαζί σας ή με τους ξένους.
Η απάντηση είναι απλή, κ. Τσίπρα και να την καταλάβετε καλά και να τη θυμάστε πάντα: Εμείς είμαστε με την Ελλάδα! Κι οτιδήποτε ωφελεί την Ελλάδα είμαστε υπέρ, και οτιδήποτε απειλεί την Ελλάδα, μας βρίσκει απέναντι!

Να σας προτείνω κάτι: Ας αφήσουμε στο παρελθόν αυτά τα οποία συζητάμε.
Το ποιος έχει δίκιο, σιγά-σιγά φαίνεται. Επί προηγούμενης κυβέρνησης ουδείς ανησυχούσε αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Σήμερα, το καλύτερο που εύχονται, είναι να βρεθούν λεφτά γι’ αυτό το μήνα και τον επόμενο… έχει ο Θεός. Αλλά τα ταμεία του κράτους δεν έχουν! Γι’ αυτό και ζητάτε απεγνωσμένα ρευστότητα απ’ έξω.
Επί προηγούμενων κυβερνήσεων, υπήρχαν πλεονάσματα. Αυτά με τα οποία και εσείς  πορεύεστε μέχρι τώρα. Όμως τα πλεονάσματα αυτά τα εξανεμίσατε. Εσείς καλούσατε τον κόσμο να μην πληρώσει τους φόρους του. Και οι πρώτοι δύο μήνες αυτού του χρόνου, γιατί εκεί τα μπερδέψατε –το έχει ανακοινώσει επισήμως και το υπουργείο Οικονομικών – λογιστικά μπαίνουν στο λογαριασμό του προηγούμενου έτους. Εσείς από τον καιρό που προκαλέσατε τις εκλογές, οδηγήσατε σε μείωση εσόδων του κράτους. Κι έτσι χάθηκε και ο Δεκέμβριος και ο προεκλογικός Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Κι έτσι μειώθηκε και το πλεόνασμα και της προηγούμενης χρονιάς. Που όλοι, ως τα τέλη Νοεμβρίου, έλεγαν ότι θα πιάναμε ή και θα ξεπερνάγαμε το στόχο.
Προκαλέσατε εσείς φυγή καταθέσεων. Με την ανασφάλεια που δημιουργήσατε και που συνεχίστηκε αυτή η φυγή και μετεκλογικά. Αν εμπνέατε εμπιστοσύνη, δεν θα υπήρχε σήμερα φυγή καταθέσεων.
Και επειδή διαβάσαμε δεξιά και αριστερά και εσείς πιάσατε μόνο δύο – τρία. Για συγκεκριμένα μέτρα τα οποία υποτίθεται ότι συζητάτε τώρα.
Συμφωνούν οι συνιστώσες σας με αυτό που διαβάσαμε για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και των αεροδρομίων;
Προτάσεις όπως η Λοταρία αποδείξεων, οι τριγωνικές συναλλαγές, η ενίσχυση της αυτονομίας της Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, η εφαρμογή οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό, σας θυμίζουν τίποτα, κ. Τσίπρα; Θα σας θυμίσω εγώ: Είναι όλα από το e-mail Χαρδούβελη, που τώρα πρέπει εσείς να περάσετε!
Την αναστολή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη γίνει, που έχετε ήδη υπογράψει, η Τρόϊκα την έχει εγκρίνει;
 Και τι θα κάνετε με τις υπόλοιπες δεσμεύσεις σας; Με το ΦΠΑ; Με την κατάργηση φοροαπαλλαγών; Με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο; Με την αξιολόγηση; Με τη συνέχιση της μεταρρύθμισης στο Συνταξιοδοτικό; Βέβαια, Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κανείς δεν βλέπει πουθενά. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Μιλάτε για τα «υφεσιακά» μέτρα που δεν πρόκειται να πάρετε. Αλλά έχετε ήδη πάρει υφεσιακά μέτρα! Τα έχετε πάρει με τη στάση πληρωμών που κάνατε στο εσωτερικό της χώρας, οδηγείτε την ελληνική οικονομία ολοταχώς σε ύφεση. Δεν επιχορηγείτε τα Νοσοκομεία. Δεν πληρώνετε τον ΕΟΠΠΥ. Δεν δίνετε επιστροφές ΦΠΑ. Δεν δίνετε, 2 μήνες τώρα, ούτε το επίδομα θέρμανσης, ούτε τα επιδόματα τέκνων.
Εμείς βρήκαμε 9 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και σε δυόμιση χρόνια τις κατεβάσαμε στα 3 δισεκατομμύρια! Εμείς δεν τάζαμε, αλλά πληρώναμε τον κόσμο κ. Τσίπρα. Εσείς τάζετε τα πάντα και δεν πληρώνετε τον κόσμο. Αυξάνετε αντίθετα κάθε μέρα τις ληξιπρόθεσμες (οφειλές του δημοσίου).
Το Δεκέμβριο όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν για φέτος 2,5% ανάκαμψη. Τώρα προβλέπουν κάτω από 1% ανάκαμψη. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει ένα τεράστιο, καινούργιο έλλειμμα: πάνω από 2 δισεκατομμύρια.
Επομένως, σας το λέω και σας το επαναλαμβάνω, πως όσο συνεχίζεται το θέατρο μίας εικονικής διαπραγμάτευσης, ο λογαριασμός αυξάνεται. Και θα κληθεί να τον πληρώσει ο Ελληνικός λαός.
Για να σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα: ο Οίκος Fitch, που πρόσφατα υποβάθμισε την Ελλάδα, προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεων για το 2015: 2,5% έλεγε το Δεκέμβριο, 1,5% τον Ιανουάριο του 2015 και 0,5% λέει τώρα. Με ρίσκο να μειωθεί και άλλο.
              
Δεν έχει νόημα να τα λέμε και να τα ξαναλέμε αυτά. Οι αριθμοί υπάρχουν. Και συνεχώς χειροτερεύουν.
Ας δούμε από εδώ και πέρα τι γίνεται:
Με δύο κουβέντες: Εμείς, κ. Τσίπρα, θα σας στηρίξουμε, αν και δεν θα στηρίξουμε και ο,τιδήποτε. Δεν θα στηρίξουμε πράγματα που δεν θα κάναμε εμείς. Βγάλαμε τη χώρα στα πλεονάσματα και στην ανάκαμψη, για να μπορέσουμε να δώσουμε, από δω και μπρός, ανακούφιση. Αν εσείς ξαναγυρίζετε τη χώρα σε ύφεση και σε ελλείμματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα νέο κύκλο θυσιών που δεν χρειάζονταν. Και που εσείς τις προκαλέσατε.
Έχουμε και σήμερα τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε μαζί σας σε κάποιο πακέτο μέτρων που θα απελευθερώσει τη ρευστότητα. Όχι όμως, για δεκαπέντε μέρες ή και για ένα μήνα ακόμα. Γιατί αυτή η σαλαμοποίηση είναι εκείνη που σκοτώνει την οικονομία και μεγαλώνει το λογαριασμό.
Μπορούμε, ακόμα, να βρούμε ένα πακέτο μέτρων, που θα απελευθερώσει τη ρευστότητα και θα εξαλείψει την αβεβαιότητα, που έχει γονατίσει τη χώρα. Γι’ αυτό αφήστε τα λόγια και κινηθείτε γρήγορα. Λύστε το πρόβλημα εκεί που υπάρχει. Και το πρόβλημα υπάρχει εδώ, στο εσωτερικό σας. Και, επιτέλους κυβερνήστε!
Ζητάτε τη βοήθεια των κομμάτων; Πρώτα να τη ζητήσετε από τη δική σας Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άλλα λέει για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ o Δραγασάκης στην Κίνα, κι άλλα ο Δρίτσας στην Αθήνα. Άλλα λέτε εσείς για τη ρήξη, άλλα λέει ο Τσακαλώτος…
Κι αυτό είναι το πρόβλημά σας, αλλά και το πρόβλημα της χώρας: Ότι ένα μεγάλο μέρος του κόμματός σας, οδηγεί και θέλει να οδηγήσει ανοιχτά τη χώρα σε ρήξη με τους εταίρους. Και δικό σας στέλεχος, αναγκάστηκε να πει πριν λίγες μέρες: «Αν ο λαός ήθελε ρήξη με την Ευρώπη, θα ψήφιζε ΚΚΕ»!
Κι επειδή αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους, χάνεται χρόνος και πυκνώνουν τα αδιέξοδα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο αυτό το μαρτύριο.

Δύο-τρείς αλήθειες θα σας πω.
Διαπραγμάτευση δεν κάνατε ποτέ. Διαπραγμάτευση δεν υπάρχει, αν δεν μπείτε σε στοιχεία, σε αριθμούς, αναλυτικά…
Και σήμερα δεν δώσατε τέτοια στοιχεία. Μέχρι πριν λίγες μέρες, δεν δίνατε στοιχεία στα τεχνικά κλιμάκια. Μετά βγάλατε ανακοίνωση ότι με χαρά θα δώσετε τα στοιχεία που θα σας ζητήσουν. Ήταν λίγο μετά το ταξίδι σας στο Βερολίνο. Και τέλος, απόψε πάλι ακούσαμε γενικόλογες προτάσεις.
Κι αλήθεια; Τι έγινε εκείνο το «πλήρες και κοστολογημένο» Πρόγραμμά σας, που το διαφημίζατε πριν τις εκλογές; Χάθηκε στη μετάφραση;
Επί εβδομάδες διαπραγματευόσασταν, αν θα δεχθείτε χρονική επέκταση του Μνημονίου, που τελικά το δεχθήκατε. Πώς θα λέτε το Μνημόνιο, arrangement ή «Συμβόλαιο»; Πώς θα λέτε πλέον την Τρόϊκα «θεσμούς», ή Brusselles Group ή Αthens Group;
Επί τέτοιων «ζητημάτων» διαπραγματευόσασταν επί πολλές εβδομάδες. Αυτή ήταν η τάχα «υπερήφανη διαπραγμάτευση» που κάνατε! Κι ήσασταν τόσο «υπερήφανοι» για το αποτέλεσμά της που δεν τολμήσατε να τη φέρετε εδώ για ψήφιση στη Βουλή.
Αντίθετα, εμείς την προηγούμενη δίμηνη επέκταση την είχαμε περάσει από τη Βουλή. Και εμείς περνάγαμε τα πάντα, όχι γιατί το ζητούσατε εσείς, αλλά γιατί θέλαμε πλήρη νομιμοποίηση.
Και μετά κάνατε «ερμηνεία» αυτών που υπογράψατε. Και τελικώς αποδείχθηκε ότι και Μνημόνιο υπογράψατε, αφού η δανειακή σύμβαση ρητά παραπέμπει στο Μνημόνιο. Και αγγλικό δίκαιο – να τα ακούν ορισμένοι -  υπογράψατε και διαιτησία Λουξεμβούργου! Και με τους «Θεσμούς», με την Τρόϊκα, διαπραγματεύεστε, και αξιολόγηση θα γίνει, και πρώτα οι «Τροϊκανοί» θα την εγκρίνουν κι ύστερα το Εurogroup θα σας δώσει την άδεια να εκταμιεύσετε μέρος της τελευταίας δόσης.
Άλλωστε, σας το είπε και ο κ. Σούλτς. Όχι ο κ. Σόϊμπλε, ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου: Πώς όταν 18 χώρες λένε ότι υπογράψατε αυτό κι εσείς λέτε κάτι άλλο, μάλλον δίκιο έχουν οι 18. 
Τώρα λέτε ότι σας πνίγει η ασφυξία ρευστότητας που σας επέβαλαν! Ότι δεν σας δίνουν, δηλαδή, ούτε μέρος της τελευταίας δόσης…
Αλλά μέχρι πριν λίγο εσείς λέγατε ότι δεν τα χρειάζεται η Κυβέρνησή σας. Θυμάστε που ο υπουργός σας έλεγε ότι δεν χρειαζόμαστε τα 7,2 δισεκατομμύρια; Κι ύστερα έλεγε ότι θα χρειαστούμε μόνο τα 1,9 από τα SMP. Και τώρα γονάτισε η χώρα, και φταίνε οι «κακοί» εταίροι που μας «πνίγουν», δηλαδή δεν μας δίνουν αυτά που εσείς έχετε πει ότι δεν χρειαζόμαστε!
Θα έλεγα ότι προσπαθείτε να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα, δηλαδή να πάρετε πίσω τα ψέματα. Αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει ούτε αυτό.
Ακόμα μιλάτε για το E-mail Χαρδούβελη. Πρώτα-πρώτα, το επαναλαμβάνω, έχετε αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα από εκείνο το e-mail. Και την ανάγκη να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση, και τις αλλαγές στο ΦΠΑ! Μάλιστα έχετε αποδεχθεί πολύ περισσότερα στο ΦΠΑ, απ’ ό,τι το e-mail Χαρδούβελη. Και φυσικά αποδεχτήκατε  την υποχρέωση να μη κάνετε «μονομερείς» ενέργειες και να βρίσκετε «δημοσιονομικά ισοδύναμα».
Η μόνη διαφορά είναι πως το e-mail Χαρδούβελη αφορούσε πως θα τελειώσουμε την τελευταία αξιολόγηση και πως θα βγούμε οριστικά από τα Μνημόνια. Ενώ το e-mail Βαρουφάκη αφορά πως θα τελειώσουμε την τελευταία αξιολόγηση, για να μπούμε και πάλι, δυστυχώς, σε επόμενο Μνημόνιο. Το πώς θα το ονομάσετε εσείς, είναι κάτι που κοροϊδεύετε τον κόσμο και δεν τον ενδιαφέρει.
Και επιμένετε στα ψέματά σας. Για πείτε μας τι θα γίνει με το δημοσιονομικό κενό φέτος; Σε μας το προσδιόριζαν κάτω από 2,6 δισεκατομμύρια. Και το κατεβάσαμε κάτω από 1,5. Και δεν βιαζόμασταν να το κλείσουμε, γιατί κάθε χρόνο εμείς πιάναμε τους στόχους. Εσείς σπρώξατε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, καλούσατε τον κόσμο να μην πληρώσει φόρους, έμειναν πίσω τα έσοδα. Ρωτάω: πόσο είναι το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό που έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε;           
Πόσο; Δεν το ξέρετε. Δεν το ξέρει κανείς! Αλλά θα το βρούμε μπροστά μας. Γιατί ό,τι δεν καλύψει ο Προϋπολογισμός, θα μας το δανείσουν απ’ έξω. Όχι οι αγορές! Εκεί δεν μπορούμε πια να βγούμε. Αλλά οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θα πρέπει να μας ξανα-δανείσουν. Κι όταν μας δανείζουν, βάζουν όρους. Αυτό δεν έχετε καταλάβει.

Κάτι ακόμα: όταν ήμουν στο εξωτερικό, πάντα, συνέχεια, δημιουργούσα φίλους για την Ελλάδα. Εσάς σας αρέσει να δημιουργείτε συνεχώς εχθρούς. Πολλές φορές «τεχνητούς εχθρούς». Όμως, τελικά γίνονται αληθινοί εχθροί.
Και παρενθετικά σας λέω εδώ επειδή το επαναλαμβάνετε συνεχώς:  Το «ουδείς αναμάρτητος» που είπατε στο Βερολίνο, το δήλωσα όταν ρώτησαν τα ξένα Μέσα για τις δηλώσεις γερμανών πολιτικών: ότι τότε δεν θα τους ένοιαζε αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ. Και απήντησα τότε «ουδείς αναμάρτητος» για αυτά τα ξένα, γερμανικά κόμματα. Αφήστε λοιπόν, αυτό το παραμύθι… 
Εθνική αξιοπρέπεια σημαίνει να μη ζητάς συνεχώς δανεικά.
Η δική μου «αντιμνημονιακή πολιτική» ήταν να βγει η χώρα από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα. Θα ήμασταν ήδη εκτός Μνημονίου.
Εσείς φαντασιώνεστε ότι θα σας δίνουν λεφτά χωρίς να σας βάζουν όρους. Τελικά οδηγηθήκατε να υπογράφετε όρους χωρίς να παίρνετε λεφτά! Πηγαίνατε να πάρετε λεφτά χωρίς Μνημόνιο. Και τελικά υπογράψατε συνέχιση του Μνημονίου, χωρίς να πάρετε τίποτε!
Γιατί αυτό κάνατε στις 20 Φεβρουαρίου! Υπογράψατε, μεταξύ άλλων, ότι θα σέβεστε τις υποχρεώσεις της χώρας. Κι τώρα απειλείτε πως, αν δεν σας δώσουν χρήματα πριν την αξιολόγηση, δεν θα πληρώσετε την επόμενη δόση στο ΔΝΤ! Δηλαδή θα προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός. Που θα «χτυπήσει», θα «δηλητηριάσει» όλο το υπόλοιπο χρέος, μην κάνετε λάθος. Ξέρετε πόσο κοστίζει ένα πιστωτικό γεγονός; Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την τελική αποσύνδεση της χώρας από το ευρώ;
Αν έχετε στο μυαλό σας να προκαλέσετε κάτι τέτοιο, είμαστε 100% αντίθετοι. Γιατί οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Για να σας το πω ωμά:
Απομονώνετε τη χώρα, κ. Τσίπρα! Χάνετε χρόνο και ανεβαίνει ο λογαριασμός που θα πληρώσει τελικά ο Ελληνικός λαός.
Η διαφορά της θέσης που βρισκόσασταν μέχρι πριν δύο μήνες και της θέσης που βρίσκεστε σήμερα είναι η απλή: Τότε μπορούσατε να λέτε συνεχώς ψέματα. Σήμερα πια δεν μπορείτε!
Τότε τα ψέματά σας απέδιδαν. Σήμερα τα ψέματά σας δεν ωφελούν πια! Κοστίζουν! Και κοστίζουν ακριβά στην πραγματική οικονομία. Σύντομα θα τα πληρώσετε εσείς. Όμως, υπάρχει κίνδυνος να τα πληρώσει και ο τόπος. Γι’ αυτό πρέπει να αφήστε τα παραμύθια και να προσγειωθείτε στην αλήθεια!
Μην κάνετε συγκρίσεις με τη δική μας διακυβέρνηση. Για να σας το πω απλά: Δεν σας παίρνει:
--Όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, δεν υπήρχε καμία ανησυχία, αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα.
-- Όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, δεν υπήρχε καμία ανησυχία, αν θα πληρώσει η χώρα τα χρέη της ή αν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
--Βρήκαμε τα spreads ψηλά και τα κατεβάσαμε. Βρήκατε τα spreads χαμηλά και έχουν εκτοξευθεί.
--Βρήκαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στα «σκουπίδια» και την βελτιώσαμε θεαματικά. Βρήκατε την αξιολόγηση της Ελλάδας πολύ καλύτερη και την επιδεινώνετε.
--Βρήκαμε την οικονομία σε ύφεση και την φέραμε σε ανάπτυξη. Βρήκατε την οικονομία σε ανάκαμψη και την οδηγείτε ξανά σε ύφεση.
Ναι, πράγματι, θέατρο εικονικής «διαπραγμάτευσης» εμείς ποτέ δεν κάναμε. Και σας συμβουλεύω κι εσείς να το κόψετε. Βλάπτει σοβαρά την υγεία της χώρας…
Εμείς κάναμε αληθινή διαπραγμάτευση! Χωρίς φανφάρες. Γι’ αυτό βελτιωνόταν συνεχώς η θέση της χώρας.
Σας έχω πει, ότι προτεραιότητα, για να μπούμε ξανά στους ομαλούς ρυθμούς, είναι να κινηθεί ξανά η οικονομία. Εγώ είμαι πρόθυμος να σας βοηθήσω. Αν ανησυχείτε μήπως το κόμμα σας δεν παρακολουθήσει, να ξέρετε ότι μια σοβαρή συμφωνία, θα τη στηρίξουμε εμείς και μπορεί να περάσει ακόμα κι αν από το κόμμα σας πολλοί τη σαμποτάρουν.
Εμείς δεν θα κάνουμε όσα κάνατε εσείς ως αντιπολίτευση. Ήδη το αποδείξαμε. Ψηφίσαμε τα πρώτα δύο νομοσχέδιά σας. Που άλλωστε αποτελούν αναδιατύπωση δικών μας μέτρων που έχουν ήδη μπει στον Προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και στοιχίζουν ελάχιστα. Το νομοσχέδιο για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις: Με ελάχιστες αποκλίσεις είναι δικά μας μέτρα. Και τα ψηφίσαμε. Ενώ εσείς καταψηφίζατε…
Και τώρα παραδέχεστε ότι τα προηγούμενα χρόνια έγινε μεγάλη πρόοδος και ας μην το λέγατε τότε. Το υπογράψετε στην απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επί της συγκυβέρνησης. Το παραδεχθήκατε εσείς ο ίδιος δημόσια όταν συναντήσατε την κα. Μέρκελ. Είπατε χαρακτηριστικά, ότι έγιναν και πολλά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι τίποτε απ’ αυτά τα σωστά δεν ψηφίσατε. Εμείς έχουμε ήδη ψηφίσει τα πρώτα δύο…
Αλλά – σας το ξαναλέω - μη μας θεωρείτε και «δεδομένους»! Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σήμερα, απ’ ό,τι αναλάβατε πριν δύο μήνες. Αλλά ακόμα σώζεται η κατάσταση…
Αν χάσετε κι άλλο χρόνο, ανεβαίνει ο λογαριασμός και σε λίγο δεν θα σώζεται η κατάσταση. Δεν πρόκειται να σας αφήσω να παρασύρετε τη χώρα στην καταστροφή. Και δεν θα σας ακολουθήσουμε.
Θα στηρίξουμε να μην πάει η χώρα στα βράχια. Αλλά σήμερα εσείς είστε κυβέρνηση, και εσείς έχετε τις ευθύνες. Σας ζητάμε να συμφωνήσετε άμεσα. Τώρα. Τα ψέματα τελείωσαν. Αν το πάρετε απόφαση, υπεύθυνα να προχωρήσετε, εμείς θα στηρίξουμε.
Αντέχετε την ευθύνη; Ξέρετε τι θα πει ευθύνη;
Ευθύνη έχετε απέναντι στη χώρα. Εσείς παγιδευμένοι στις ιδεοληψίες σας πιστεύετε ότι θα «αλλάξετε» ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά θυσιάζετε το συμφέρον της χώρας. Ευθύνη είναι να κρατήσετε την Ελλάδα όρθια και να τη βγάλετε από την αβεβαιότητα που, στο κάτω-κάτω, εσείς οι ίδιοι δημιουργείτε.
Μην παριστάνετε το «θύμα πιέσεων». Θύτης είστε, όχι θύμα! Θυσιάζετε και την αλήθεια και την ευθύνη. Πραγματικό θύμα είναι ο Ελληνικός λαός που θα πληρώσει το λογαριασμό.
Μιλάτε για «αριστερές παρενθέσεις». Τη χώρα κοιτάξτε μη ρίξετε στα βράχια! Διότι τότε, θα έχετε γράψει μόνοι σας μαύρο κεφάλαιο, όχι «παρένθεση»…

Το τι ακριβώς κάνετε στη χώρα δεν χρειάζεται να σας το πούμε εμείς. Το δείχνει κάθε μέρα η ανευθυνότητά σας. Το κέντρο της πόλης καταλήφθηκε ξανά από ορδές λαθρομεταναστών που δεν έχουν που να ζήσουν. Οι κουκουλοφόροι καίνε ξανά ό,τι βρουν ανεμπόδιστοι. Και βανδαλίζουν ό,τι δεν καίνε. Στο Πανεπιστήμιο έγινε ξανά κατάληψη. Δεν είναι εικόνα αυτή  που θέλουν οι Έλληνες.
Και στο μεταξύ, κάθε μέρα που ξημερώνει ουδείς γνωρίζει, αν η Ελλάδα θα πάει από «ατύχημα».
Πήρατε εντολή να αλλάξετε το Μνημόνιο, χωρίς όμως να προκαλέσετε ατύχημα. Ορκιζόσασταν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν πολλά δικά σας στελέχη διακήρυσσαν το αντίθετο. Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να προκαλέσετε «ατύχημα». Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να τον οδηγήσετε εκτός ευρώ. Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να παραδώσετε τις πόλεις στους κουκουλοφόρους και τους λαθρομετανάστες. Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να απομονώσετε τον τόπο.
Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να κάνετε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Σας ψήφισε για κάτι διαφορετικό, ενώ εσείς ξαναβάζετε τη χώρα σε μεγαλύτερη κρίση. Από κάθε άποψη.
           
Το πρόβλημά σας δεν είμαστε εμείς. Το πρόβλημά σας είναι εδώ. Το πρόβλημα της χώρας μπορώ ακόμα να σας βοηθήσω να το λύσουμε. Το πρόβλημα το δικό σας πρέπει να το λύσετε ο ίδιος.
Θα σας βοηθήσω ακόμα και το 1,9 δισεκατομμύρια να πάρετε, γιατί αυτά – πράγματι -  κάκιστα τα διακρατούν! Σας ενοχλεί ότι ήδη το έχω κάνει, χωρίς να το διαφημίζω, δεξιά και αριστερά; Σας ενοχλεί; Σας ενοχλεί. Κ. Τσίπρα, βλέπετε την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, δεν θέλουν καν να βοηθήσουμε εκεί που μπορούμε. Και ας μην θέλουν κ. Τσίπρα, εμείς θα το κάνουμε. Γιατί κριτήριο έχουμε την Ελλάδα, όχι το κόμμα. Αυτή είναι η διαφορά.  
Αλλά, αν προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός, θα είμαι απέναντί σας. Αν βάλετε χέρι σε καταθέσεις, αν οδηγήσετε τη χώρα σε κατάρρευση ή με το ένα πόδι εκτός ευρώ, και με το άλλο με καινούργιους φόρους, θα είμαι απέναντί σας.
Κάντε ό,τι έχετε να κάνετε γρήγορα. Δεν έχετε πολύ καιρό. Δεν έχετε πολλές μέρες. Εγώ στη θέση σας δεν θα είχα συγκαλέσει εδώ πέρα τη Βουλή, εν ώρα διαπραγματεύσεων για να μην πω τίποτα για εκείνα τα οποία διαπραγματεύομαι. Αυτό που έγινε σήμερα, είναι πρωτόγνωρο!
Ό,τι έχετε, κάντε το γρήγορα.
Εμείς παραλάβαμε χάος και μέσα σε δυόμιση χρόνια παραδώσαμε χώρα. Εσείς παραλάβατε χώρα και τη φέρατε στο χάος.
Αν θέλετε την τελευταία στιγμή να την σώσουμε μαζί, θα βάλουμε πλάτη. Αν συνεχίσετε την ανευθυνότητα και την ασυναρτησία, τότε μη ψάχνετε για συνενόχους. Εδώ δεν θα υπάρχουν συνένοχοι σε αυτά τα βήματα τα οποία ακολουθείτε.