Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης βακτηρίου στη χώρα μας ζητάει με ερώτησή του προς το αρμόδιο Υπουργείο ο Χρίστος Δήμας


Προληπτικές δράσεις και ενέργειες προκειμένου το ιδιαίτερα επικίνδυνο βακτήριο που πλήττει κυρίως ελαιόδεντρα στην νότια Ιταλία να μην επεκταθεί στην Ελλάδα ζητάει με ερώτησή του προς το αρμόδιο Υπουργείο ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Συγκεκριμένα ο Χρίστος Δήμας σημειώνει ότι ενδεχόμενη εξάπλωση του βακτηρίου Xyella fastidiosa στην ελληνική επικράτεια θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο το εξαιρετικής και κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο που παράγει η χώρα καθώς και άλλα αγροτικά προϊόντα για τα οποία διακρίνεται η Ελλάδα (π.χ. ροδάκινα και σταφύλια). Ως εκ τούτου καλεί το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συνεργαστεί άμεσα με την Ιταλία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξετάσει την αυστηροποίηση των προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του βακτηρίου όπως άλλωστε ήδη έχουν κάνει η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σημειώνεται πως  το βακτήριο Xylella fastidiosa ανάγκασε την γειτονική χώρα να θέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια μεγάλη περιοχή της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς έχει προσβληθεί το 10% των ελαιόδεντρων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει πως βρίσκεται σε «απόλυτη επαγρύπνηση» για ενδεχόμενη εξάπλωση του βακτηρίου την οποία και χαρακτηρίζει «πολύ πιθανή».

  Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:



Προς: Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Κίνδυνος εξάπλωσης βακτηρίου που καταστρέφει ελαιόδεντρα από την Ιταλία και προληπτικές ενέργειες της Ελλάδας»

Η εδραίωση και εξάπλωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa το οποίο προσβάλει ελαιόδεντρα και πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία το 2013 ανάγκασε την γειτονική χώρα να θέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει τα κράτη μέλη πως βρίσκεται σε «απόλυτη επαγρύπνηση» για ενδεχόμενη εξάπλωση του βακτηρίου την οποία και χαρακτηρίζει «πολύ πιθανή». Σήμερα εκτιμάται ότι το 10% των ελαιόδεντρων έχει προσβληθεί στη γειτονική χώρα.

Το  συγκεκριμένο βακτήριο μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό. Σημειώνεται δε, ότι εκτός από τα ελαιόδεντρα, το βακτήριο  προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη φυτών, όπως αμπέλια, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.

Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη εξάπλωση του βακτηρίου στην ελληνική επικράτεια θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο το εξαιρετικής και κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο που παράγει η χώρα αλλά και προϊόντα άλλων αγροτικών προϊόντων για τα οποία διακρίνεται η Ελλάδα. Σε κάθε λοιπόν περίπτωση η χώρα θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες αντίστοιχες με αυτές που έχουν αναλάβει και έχουν αιτηθεί η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία και που αφορούν την αυστηροποίηση των προληπτικών μέτρων.

Δεδομένης της εγγύτητας της περιοχής όπου παρατηρείται το έντονο πρόβλημα και καθώς ενδεχόμενη εξάπλωσή του απειλεί τους πλέον ζωτικούς παραγωγικούς τομείς της ελληνικής αγροτικής οικονομίας (ελιές, αμπέλια, ροδακινιές κτλ) ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιες προληπτικές δράσεις και ενέργειες έχει αναλάβει ή σκοπεύει άμεσα να αναλάβει για την προστασία των καλλιεργειών, των παραγωγών και της ελληνικής αγροτικής οικονομίας από το βακτήριο Xylella fastidiosa;

- Βρίσκεται σε συνεργασία με την Ιταλία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ζητήσει την αυστηροποίηση των προληπτικών μέτρων – όπως ήδη έχουν κάνει η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία - προκειμένου να μην επεκταθεί το βακτήριο στη χώρα μας;