Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Νίκος Ανδρουλάκης «Δεν ψάχνουμε αντι-Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ»

banner2  
ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM 99,5 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Β. ΧΙΩΤΗ, Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ  Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ

 Μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό εδώ

*Σχετικά με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης*
Διανύουμε τον μήνα του μέλιτος. Διότι η Κυβέρνηση αυτή ξεκινάει από πολύ καλύτερη αφετηρία από αυτές που ξεκινήσανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2009 και μετά. Δεν έχει 36 δισεκατομμύρια έλλειμμα στην πλάτη με το πρωτογενές να αγγίζει τα 26 δισεκατομμύρια. Έχει ένα πολύ καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, έχει πρωτογενές πλεόνασμα και ισοσκελισμένο σχεδόν προϋπολογισμό. Άρα έχει χρόνο να κάνει διάφορες κινήσεις. Εύχομαι να υπάρχει και σχέδιο, ώστε όλες αυτές οι κινήσεις να φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα προς όφελος του ελληνικού λαού, γιατί ξέρετε, όλα είναι ωραία στην επικοινωνία, στο τέλος όμως έρχεται ο λογαριασμός. Εύχομαι ο λογαριασμός να είναι μικρότερος για το συμφέρον της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού.
*Σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση*

Το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του διαδρομή δεν ήταν μια δύναμη μηδενισμού και στείρας αντιπαράθεσης. Έχουμε στηρίξει την προσπάθεια της χώρας όλα αυτά τα χρόνια με έναν γόνιμο τρόπο. Εμείς θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση, θα ψηφίζουμε ότι θεωρούμε ότι είναι σε στρατηγική εντός της ζώνης του ευρώ, με πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, προοδευτικά σχέδια για την ελληνική κοινωνία. Σε όλα αυτά θα είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση, δε θα είμαστε ένα στείρο και συνεχές «όχι», όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και εντός του μνημονίου, αλλά και πριν το μνημόνιο.

*Σχετικά με την ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ*
Το ΠΑΣΟΚ είχε ένα πολύ άσχημο αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές, που η κοινή λογική μας οδηγεί να καταλάβουμε ότι με μόνο μια αλλαγή ενός προσώπου, στη θέση του αρχηγού, η κατάσταση δεν σώζεται. Αυτά ήταν στρατηγικές που αφορούσαν άλλες εποχές, το κόμμα του 40%, του 35%,τώρα δεν υπάρχει περιθώριο για τέτοιες στρατηγικές. Κατά τη γνώμη μου, προέχει το συνέδριο προτού ανοίξουμε το ζήτημα της εκλογής αρχηγού. Οφείλει όποιος ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου να καταθέσει ένα σχέδιο για το μέλλον της παράταξης και να κάνουμε μια εκ βαθέων συζήτηση. Δεν υπάρχουν πια λευκές επιταγές. Γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή μας κατάσταση και πρέπει να τις αναδείξουμε. Η ανανέωση, για την οποία πολλοί μιλούν και πράγματι χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να γίνει με περιεχόμενο και όχι σε ένα πλαίσιο εναλλαγής μόνο προσώπων. Τι να το κάνουμε αν φέρουμε ένα νέο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ και λέει αυτά που έλεγαν και οι προηγούμενοι; Δηλαδή θα αλλάξει έτσι το ΠΑΣΟΚ; Άντε ένα μήνα, δυο μήνες, θα λέει ο κόσμος άλλαξε κάτι, μετά όλο αυτό θα καταρρεύσει. Άρα ας δούμε το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα.
Δεν ψάχνουμε αντι-Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειαζόμαστε έναν νέο στο ΠΑΣΟΚ, που να λέει προεκλογικά ότι αυτοί που φέρανε τη Lazard ήταν εθνικοί μειοδότες και αμέσως μετά να τη φέρνουν οι ίδιοι και να μη λέει κανείς τίποτα. Τι να το κάνω εγώ να φέρουμε έναν νέο στο ΠΑΣΟΚ και να βγαίνει να λέει όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι θα κουρέψω το χρέος κι ότι αυτοί που δεν το κάνανε λειτούργησαν απέναντι στο συμφέρον της χώρας και τώρα ο Υπουργός του να μιλάει ουσιαστικά για επιμήκυνση και μείωση τόκων και πουθενά να μη λένε για ονομαστικό κούρεμα γι’ αυτό το «επαχθές και επονείδιστο», όπως έλεγαν, χρέος. Τι να το κάνω εγώ να λέει ο κ. Τσίπρας όλα αυτά τα χρόνια πως ό,τι αποκρατικοποιήσατε είναι ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα και τώρα να αποδέχονται πολλές από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις;
Τι να την κάνουμε μια τέτοια ανανέωση;
Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή εθνικό είναι το αληθές. Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα και αντίληψη και στο ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα. Θα καταθέσω ένα σχέδιο στο συνέδριο, που θεωρώ ότι θα είναι ένα σχέδιο με προοπτική για την παράταξη, που θα δίνει μια πνοή για τα επόμενα χρόνια. Δεν ταυτίζεται αυτό το σχέδιο με το να είμαι εγώ σε μία μεγαλύτερη θέση ευθύνης από αυτή που είμαι σήμερα ή σε ένα άλλο αξίωμα και θεωρώ ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθεί η πλειοψηφία των στελεχών. Να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Η εικόνα των τελευταίων ημερών ότι για ένα κόμμα του 4,67% ενδιαφέρονται 10-15 υποψήφιοι, είναι κωμικοτραγική και πρέπει να την ξεπεράσουμε. Ας κάνουμε τρεις μήνες γόνιμη, παραγωγική αντιπολίτευση να σταθούμε στα πόδια μας, ούτως ή άλλως μπροστά μας έχουμε το συνέδριο να τα συζητήσουμε όλα.

*Σχετικά με τον τρόπο εκλογής προέδρου*
Στο συνέδριο μπορούμε να συζητήσουμε τον τρόπο για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα ποσοστά που είχε τα προηγούμενα χρόνια και τα χιλιάδες μέλη για να αποφασίσουν. Το σωστό θα ήταν να εκλεγεί ο Πρόεδρος από τη βάση, όπως προβλέπει το σημερινό καταστατικό. Βέβαια είναι ένα μεγάλο ζήτημα αν η συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία είναι πάρα πολύ μικρότερη από ότι ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει δούμε στην πορεία αυτών των τριών μηνών σε τι πλαίσιο θα κινηθούν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, οι οργανώσεις. Χρειάζεται να ακούσουμε τις απόψεις των οργανώσεων για όλα αυτά τα ζητήματα. Χθες έστειλα μια εγκύκλιο, να τοποθετηθούν οι οργανώσεις για όλα αυτά τα θέματα. Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε το πραγματικό σημερινό μας μέγεθος, δε θα ξαναγίνουμε παράταξη ισχυρή, με λαϊκό έρεισμα.