Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Χρήστος Δημητρόπουλος: Ούτε να το σκέφτονται, να μεταφέρουν σκουπίδια στο Ξυλόκαστρο

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο Επικεφαλής της Ν.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Νομού Κορινθίας κ. Χρήστος Δημητρόπουλος έκανε την εξής δήλωση: 

«Το ζήτηµα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι εξαιρετικά σοβαρό και επείγον, ενώ η πολύχρονη κωλυσιεργία έχει οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις ιδίως κατά το τελευταίο διάστημα. Αστοχίες στην διαχείρισή τους έχουν κοστίσει υψηλά πρόστιμα στη Χώρα.

Η πολιτική διαχείρισης των απορριμάτων δεν είναι µόνο αντικείμενο µιας τεχνικής διαδικασίας αλλά ευρύτερα είναι θέμα κοινωνικής και πολιτικής συµπεριφοράς.

Όμως, η απόφαση των (...τέως) Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου και Αττικής να κληθεί ο περιφερειακός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου να μεριμνήσει για την άμεση έκδοση της άδειας λειτουργίας και να θέσει σε κανονική λειτουργία το ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου στη θέση «Κολώνες-Σπαρτίλα», προκειμένου να υποδεχθεί τα σκουπίδια του Δήμου Τρίπολης κρίνεται ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, περιβαλλοντικά ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ και ιδιαίτερα ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ για την τοπική κοινωνία και τη δημοτική αρχή του Ξυλοκάστρου και της Δυτικής Κορινθίας συνολικότερα.

Τονίζω πως οι όποιες μεθοδεύσεις, στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, για μεταφορά επιπλέον δημοτικών στερεών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου θα μας βρουν όλους απέναντι, παλαιούς και νέους, έξω από κομματικά στερεότυπα.

Το Ξυλόκαστρο δεν θα μετατραπεί σε μία νέα «Φυλή». Δεν θα μετατραπεί σε μια διαρκή "ωρολογιακή βόμβα" για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τα παιδιά μας. 

Ποιοι όμως είναι οι επαγγελματίες της άρνησης που εναντιώνονται σθεναρά στο σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου; 

Ποιοι δεν επιθυμούν η Πελοπόννησος να κερδίζει το στοίχημα της διαχείρισης  των απορριμμάτων και να ανακουφιστούν το συντομότερο δυνατό οι τοπικές κοινωνίες της Κορινθίας; 

Μήπως είναι οι εκείνοι που με τα "εναλλακτικά" μοντέλα διαχείρισης που διατυμπανίζουν, προτείνουν εμμέσως στην τοπική κοινωνία να πληρώνει τα σκουπίδια ...χρυσάφι;»

Ο καθένας μας λοιπόν θα πρέπει να αναλογιστεί τουλάχιστον το κόστος των δημόσιων λόγων του αλλά και των πράξεών του, τώρα και στο μέλλον. 

Όσο για εκείνους (πέραν του Νομού μας) που δρομολογούν με αποφάσεις τους μεταφορά στερεών αποβλήτων στην Κορινθία, ένα μόνο: Ούτε να το σκέφτονται ...»