Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Επανεκλογή Σαμαρά «βλέπει» η Goldman Sachs

  Περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε σχέση με εκείνες που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αναφέρει η Goldman Sachs, επικαλούμενη ένα μοντέλο που έχει αναπτύξει ο μεγάλος διεθνής όμιλος για την πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων με βάση τις οικονομικές επιδόσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, ισχυρότερες πιθανότητες επανεκλογής σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις έχουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επωφεληθεί από τις πρόσφατες μειώσεις στην ανεργία και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του ομίλου, Λάσε Χόλμπελ Β. Νίλσεν, πρώην αξιωματούχο του δανέζικου υπουργείου Οικονομικών.
Μελετώντας τη σχέση ανάμεσα στις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές επανεκλογής ενός απερχόμενου ηγέτη, ο Νίλσεν διαπίστωσε πως τον μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει το πώς οι ψηφοφόροι βλέπουν την οικονομία. Η βελτίωση των μισθών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας ενισχύουν τις πιθανότητες επανεκλογής μιας απερχόμενης κυβέρνησης.

Αντίθετα, αρνητικά επιδρά η δημοσιονομική ανηθικότητα, ενώ μικρή επίδραση έχουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα.


antenna.gr