Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Κώστας Κόλλιας: «Πληρώθηκε η συμπληρωματική ενιαία ενίσχυση στους αγρότες της Κορινθίας»



 Με σημερινό δελτίο τύπου ο υποψήφιος βουλευτής της Νεας Δημοκρατίας Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας ενημερώνει ότι:
"420.000 ευρώ μπήκαν στους λογαριασμούς αγροτών της Κορινθίας στα πλαίσια διορθωτικών πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης. Οι πληρωμές αφορούν 770 αγρότες στους οποίους είχαν γίνει λάθη στις επιλέξιμες εκτάσεις τους με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ποσά της κοινοτικής ενίσχυσης.
Οι μειώσεις αυτές οφείλονται σε μία τεχνική αλλαγή που έγινε στο λεγόμενο «χαρτογραφικό υπόβαθρο». Το χαρτογραφικό υπόβαθρο είναι ένα ψηφιακό χαρτογραφικό πρότυπο πάνω στο οποίο συμπληρώνονται πληροφορίες – στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, συμπληρώνονται με τη δορυφορική τηλεπισκόπηση οι ακριβείς συντεταγμένες των χωραφιών μαζί με τους ιδιοκτήτες και τις λοιπές λεπτομέρειές τους.
Η αλλαγή έπρεπε να γίνει ώστε το σύστημα εντοπισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων να λειτουργεί με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να είμαστε έτοιμοι για τη νέα ΚΑΠ. Εξαιτίας αυτής της αλλαγής στο υπόβαθρο, και επειδή ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ακριβείς συντεταγμένες για τα χωράφια,  υπήρξαν αποκλίσεις στη θέση των αγροτεμαχίων με αποτέλεσμα να βγαίνουν μη επιλέξιμα και να απορρίπτονται αυτόματα χωράφια τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε από την αρχή καλέσει τους αγρότες να κάνουν ενστάσεις, παράλληλα όμως δεσμεύθηκε ότι θα προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις ώστε στις 15 Ιανουαρίου να δοθούν συμπληρωματικά ποσά σε όσους αδικήθηκαν. Πράγματι, ακριβώς όπως είχε εξαγγελθεί από τον Οργανισμό, καταβλήθηκαν χθες 23 εκατομμύρια ευρώ σε 39.000 δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα. Στην Κορινθία τα προβλήματα ήταν περιορισμένα σε σχέση με άλλες περιοχές, ωστόσο και εδώ χρειάστηκε η καταβολή επιπλέον χρημάτων σε αγρότες που αδικήθηκαν.
Θέλω να επισημάνω ότι εάν υπάρχουν αγρότες που τους είχε περικοπεί η ενίσχυση αλλά δεν πληρώθηκαν σε αυτήν την πληρωμή, δεν σημαίνει ότι δεν δικαιούνται επιπλέον ενίσχυση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχίσει να παραλαμβάνει ενστάσεις και θα προβεί σε νέες διορθώσεις. Παράλληλα, οι παραγωγοί πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι φέτος οι αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση του 2015 ξεκινούν νωρίτερα από ποτέ. Από σήμερα θα γίνονται δεκτές αιτήσεις ηλεκτρονικά και από Δευτέρα στους πιστοποιημένους φορείς υποβολής. Οι δηλώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τον Μάιο.
Εφιστώ την προσοχή όλοι οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους διότι τα δικαιώματα που θα κατοχυρωθούν φέτος θα τους ακολουθήσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια της ΚΑΠ 2014-2020. Εάν η δήλωση δεν γίνει εμπρόθεσμα δεν θα υπάρξουν δικαιώματα, γι’ αυτό όλοι οι παραγωγοί πρέπει να ενημερωθούν από τους συνεταιρισμούς τους και να φροντίσουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ώστε οι πληρωμές τους για τα επόμενα πέντε χρόνια να γίνονται απρόσκοπτα.»