Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Πυρετός συναντήσεων με επίκεντρο την προεδρία της Δημοκρατίας - Όλο το παρασκήνιο στη ΝΔ | Οι κινήσεις Σαμαρά και τα ραντεβού Καραμανλή

Διαβάστε στον ΕΤ: Όλο το παρασκήνιο στη ΝΔ | Οι κινήσεις Σαμαρά και τα ραντεβού Καραμανλή
Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Στελέχη που τοποθετούνται δημόσια ζητούν πρωτοβουλίες και διεξαγωγή συνεδρίου για να συζητηθούν τα αίτια της ήττας, ενώ όσοι επιλέγουν τη «σιωπή» έχουν πυκνώσει τις επαφές και τις συναντήσεις για την επόμενη μέρα.

Στο κλίμα αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί στις έξι το απόγευμα την Εκτελεστική Γραμματεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν η Πολιτική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Χθες το κατώφλι της Λεωφόρου Συγγρού πέρασαν αρκετά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. για να συναντηθούν με τον πρόεδρο του κόμματος, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης έκανε μια αναλυτική τοποθέτηση επισημαίνοντας επικοινωνιακά λάθη κατά την προεκλογική περίοδο και προτείνοντας πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι για τον ίδιο πάνω απ’ όλα βρίσκονται το συμφέρον της χώρας και η ενότητα της παράταξης.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής μετέφερε στον πρόεδρο της Ν.Δ. την πρόθεση του ίδιου, αλλά και κορυφαίων στελεχών του κόμματος να στηρίξουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να κάνει πίσω ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Σταύρος Δήμας, προκειμένου να μην υπάρξει εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κόμματος.

Την άποψη ότι θα πρέπει να στηριχθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για την προεδρική εκλογή εξέφρασε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που συναντήθηκε προχθές με τον κ. Σαμαρά. Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης προχώρησε ακόμη πιο πέρα, αφού υποστήριξε ότι το πρώτο βήμα για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου πρέπει να γίνει από τη Ν.Δ. «Η άποψή μου είναι ότι η Ν.Δ. πρέπει να βγει μπροστά και να πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος, πρώτοι εμείς λέμε “ναι”», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Βήμα FM».

Για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ως προσωπική του άποψη ότι «απαιτείται ένα έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης του κόμματος και της παράταξης». Σφοδρή κριτική στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στο στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού άσκησε χθες ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας στο Mega μίλησε για απίστευτα επικοινωνιακά λάθη και χειρισμούς και ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος να προχωρήσει άμεσα σε συνέδριο ώστε να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να προχωρήσει η Ν.Δ. σε αλλαγές.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στα προηγούμενα 24ωρα είχαν κυκλοφορήσει φήμες για προσέγγιση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να είναι αυτός υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τα σενάρια αυτά είχαν διαψευστεί από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, με την επισήμανση ότι αυτές οι κινήσεις γίνονται με θεσμικό τρόπο και όχι μέσω συνεργατών.
Στην Παναγή Κυριακού 21, πάντως, αρκετά στελέχη περνούν το κατώφλι του πολιτικού γραφείου του τέως προέδρου της Ν.Δ. για να συναντήσουν τον κ. Καραμανλή, όπως ο τέως υπουργός Νίκος Δένδιας που τον επισκέφθηκε χθες το πρωί. Ο κ. Δένδιας, που εκλέχθηκε πρώτος στη Β’ Αθήνας σπάζοντας το φράγμα των 90.000 σταυρών, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με τον κ. Καραμανλή συναντήθηκε χθες και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ένα ραντεβού που σχολιάστηκε ιδιαίτερα, αφού συνάντηση είχαν και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός και ο περιφερειάρχης τις παραμονές των εκλογών (16 Ιανουαρίου) κατά την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στο γραφείο του κ. Τζιτζικώστα.

Την πόρτα του γραφείου του κ. Καραμανλή πέρασε αυτές τις μέρες και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ τετ α τετ με τον πρώην πρωθυπουργό είναι πιθανό να έχει και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ


Δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου - e-typos.com