Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τι σχεδιάζει ο Σαμαράς, ποιους βλέπει, τι σκέφτεται ο Καραμανλής | Όλο το παρασκήνιο στη ΝΔ

Τι σχεδιάζει ο Σαμαράς, ποιους βλέπει, τι σκέφτεται ο Καραμανλής | Όλο το παρασκήνιο στη ΝΔ
Με το βλέμμα στραμμένο στις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία κινούνται στη Λεωφόρο Συγγρού, προχωρώντας στην ανασύνταξη του κομματικού μηχανισμού. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι η Ν.Δ. να έχει μια ισχυρή αντιπολιτευτική παρουσία, που θα εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα είναι έτοιμη να παίξει «τον ιστορικό ρόλο της» όταν κληθεί.

Μάλιστα, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, με βάση τις συγκρουσιακές κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό η ηγετική ομάδα του κόμματος επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει για το καλό της χώρας ενότητα αυτή τη στιγμή, με ενιαίο λόγο, ο οποίος, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, θα προκύπτει από τις αποφάσεις των συντεταγμένων οργάνων της Ν.Δ.
Στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη η Εκτελεστική Γραμματεία (Ε.Γ.), ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συγκληθούν η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) και η Πολιτική Επιτροπή (Π.Ε.). Πολλά είναι, πάντως, τα στελέχη που έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν στα όργανα αυτά, όπως έγινε και στη συνεδρίαση της Ε.Γ. υπό τον Αντ. Σαμαρά.

Υπάρχουν όμως και βουλευτές, νυν και πρώην, που έχουν ζητήσει είτε ευθέως, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, είτε εμμέσως, όπως ο Κώστας Γκιουλέκας, να τεθεί θέμα ηγεσίας μέσα από ένα Συνέδριο ή μέσα στα όργανα του κόμματος και στο πλαίσιο της διαφύλαξης της ενότητας της παράταξης, κάτι που, ωστόσο, έχει κλείσει ως ενδεχόμενο από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς με τις κινήσεις που έκανε για να μπει τέλος στην εσωστρέφεια.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συναντήσεις των γαλάζιων στελεχών, τόσο μεταξύ τους όσο και με τον Αντ. Σαμαρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με πολλούς κορυφαίους κομματικούς παράγοντες, τις απόψεις των οποίων για μια σειρά θεμάτων, από τη στρατηγική του κόμματος μέχρι και τον υποψήφιο για την προεδρική εκλογή, μετέφερε στον Αντ. Σαμαρά.

Κινητικότητα υπάρχει και από άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Δένδιας, που ήρθε πρώτος στην κρίσιμη Β’ Αθήνας και έχει ανοιχτούς διαύλους με τον Κώστα Καραμανλή με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στα χαρακώματα

Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. το έχει δώσει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Ε.Γ., όπου ζήτησε υπευθυνότητα και σοβαρότητα «με επιχειρήματα και όχι με λόγο άκριτο και κραυγές». Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να υπάρξει από την πλευρά της Συγγρού προς την κυβέρνηση «δημιουργική» και όχι «καταστροφική» αντιπολίτευση, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

Στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά επισήμαναν πως η Ν.Δ. θα επιβεβαιωθεί πολύ νωρίτερα απ’ όσο οι ίδιοι περίμεναν, με την τροχιά σύγκρουσης στην οποία φαίνεται να έχει μπει η νέα κυβέρνηση με την Ε.Ε. «Εμείς έχουμε εμπειρία αυτής της πολιτικής. Γνωρίζουμε τους κανόνες της διαπραγμάτευσης και των εταίρων μας», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εν όψει της απόφασης για ανανέωση της ρευστότητας από τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στις 5 Φεβρουαρίου υπάρχουν έντονος προβληματισμός και ανησυχία, καθώς στο letter του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αναφέρεται ότι για να γίνει κάτι τέτοιο το κράτος-μέλος θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα, γεγονός που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει απορρίψει διά στόματος του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος, όπως λένε από τη Ν.Δ., έχει δηλώσει ότι το πρόγραμμα δεν ισχύει.

«Στόχος μας είναι μια εποικοδομητική αντιπολίτευση για την προστασία της μεσαίας τάξης που είναι η ραχοκοκαλιά της Ν.Δ., της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομία», έλεγε στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να έχει επικοινωνία και επαφές σε καθημερινό επίπεδο με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, με τους οποίους, όπως σημείωναν από τη Ν.Δ., «μιλά κοινή γλώσσα», όπως φάνηκε και από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ανασυγκρότηση

Η ανασύνταξη των δυνάμεων της Ν.Δ. γίνεται με γνώμονα την αξιοποίηση τόσο έμπειρων όσο και νέων στελεχών, ώστε να σταλεί το μήνυμα της ανανέωσης του κομματικού μηχανισμού και του πολιτικού προσωπικού. Για το λόγο αυτό, ανακοινώθηκε η δημιουργία άτυπου πολιτικού συμβουλίου δίπλα στον Αντ. Σαμαρά, στο οποίο θα συμμετέχουν ο Β. Μεϊμαράκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Αννα Ασημακοπούλου, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και ορισμένα άλλα στελέχη.

Η Α. Ασημακοπούλου τοποθετήθηκε και στη θέση της γραμματέως της Κ.Ο., αντικαθιστώντας τον Θανάση Μπούρα. Μάλιστα, για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να υπάρξει και αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας της Κ.Ο., καθώς για τη συγκεκριμένη θέση «γενικός γραμματέας της Κ.Ο. εκλέγεται βουλευτής που έχει διατελέσει μέλος του Κοινοβουλίου επί τουλάχιστον έξι έτη. H εκλογή γίνεται για όλη τη βουλευτική περίοδο στην πρώτη συνεδρίαση της K.O. μετά τις εκλογές», ενώ η Α. Ασημακοπούλου είχε εκλεγεί πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012.

Για πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Ν. Κακλαμάνης, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα, ανασυγκροτείται η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού και ενισχύεται στη δράση της με τις ΟΚΕ, στις οποίες θα μετέχουν βουλευτές, σημερινοί και παλαιότεροι, και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη με εμπειρία σε διάφορους τομείς.

Θέμα αλλαγής του γραμματέα του κόμματος, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για αντικατάσταση του Αν. Παπαμιμίκου από τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, δεν υφίσταται. Αντιθέτως, ο Αντ. Σαμαράς στην Ε.Γ. συνεχάρη, με προσωπική αναφορά, τον Αν. Παπαμιμίκο για την οργάνωση του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο. Κατά την ίδια συνεδρίαση ο γαλάζιος γραμματέας επισήμανε την ανάγκη στροφής της Ν.Δ. προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο, ενώ, σύμφωνα με συνεργάτες του, εξέφρασε τις διαφωνίες του σχετικά με την έντονη παρουσία του φόβου στην καμπάνια.

Επίσης, στη Ν.Δ. προετοιμάζονται για τη «μάχη των ιδεών» με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε, η διαφωνία δεν θα αφορά στο ένα ή το άλλο ζήτημα διακυβέρνησης, αλλά το πού θέλουν αυτοί την Ελλάδα και πού επιδιώκουν να την πάνε. Στο πλαίσιο αυτό ο Αντ. Σαμαράς, δίνοντας στη Ν.Δ. το στίγμα της κεντροδεξιάς παράταξης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αναμένεται να επιχειρήσει να προσελκύσει νέες πολιτικές δυνάμεις γύρω του.


«Προστατεύουμετην παράταξη και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»

Την ενότητα της παράταξης αλλά και τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας προτάσσει ο Κώστας Καραμανλής στις συνομιλίες του με γαλάζιους βουλευτές που έχουν πυκνώσει τα τελευταία 24ωρα. Ο πρώην πρωθυπουργός, από την επομένη των εκλογών, γίνεται αποδέκτης των προβληματισμών και της αγωνίας των στελεχών που περνούν την πόρτα του γραφείου του, στην Παναγή Κυριακού, για το μέλλον της Ν.Δ. και συνιστά ψυχραιμία και όχι κινήσεις εν θερμώ.

Μέσα σε πέντε ημέρες περισσότεροι από τριάντα βουλευτές, πολλοί από αυτούς Βορειοελλαδίτες, επισκέφθηκαν τον Κ. Καραμανλή, ενώ «βροχή» πέφτουν τα τηλεφωνήματα από βουλευτές και στελέχη που ζητούν μια συνάντηση μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός ακούει με προσοχή τους συνομιλητές του και τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα της παράταξης, καθώς δεν αντέχει άλλη συρρίκνωση.

Εντονη δυσαρέσκεια

Κατά τις ίδιες πηγές, βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που τον συναντούν μεταφέρουν έντονη δυσαρέσκεια για το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο όχι μόνο για την «προεκλογική καμπάνια που βασίστηκε στο φόβο», αλλά και γιατί «οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. όλο το διάστημα της κυβερνητικής θητείας είχαν απομακρύνει έμπειρα και παραδοσιακά στελέχη».

Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κ. Καραμανλής γίνεται αποδέκτης παραπόνων για «παρεμβάσεις» στενών συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. κατά την προεκλογική περίοδο υπέρ συγκεκριμένων υποψήφιων βουλευτών, ενώ έντονες είναι η διαμαρτυρία και η αγωνία για την ιδεολογική απομάκρυνση του κόμματος από τις αρχές και τις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πολλοί βουλευτές θέτουν ως κυρίαρχο πρόβλημα τη «στροφή προς τα δεξιά και την απομάκρυνση από το μεσαίο χώρο», προσθέτοντας ότι με τη στρατηγική αυτή η Ν.Δ. έχανε σταδιακά παραδοσιακούς της ψηφοφόρους.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Κ. Καραμανλής αναμένει την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από το νέο πρωθυπουργό προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ευρώπης, ενώ προτάσσει πάντα τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Η Ντόρα και οι άλλοι

Την Παρασκευή, τον Κ. Καραμανλή επισκέφτηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συζήτησε με τον πρώην πρωθυπουργό επί μία ώρα και δέκα λεπτά. Η πρώην υπουργός δεν είχε κάνει καμία δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό που απάντησε στους δημοσιογράφους ήταν: «Προέχει η χώρα, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τη στηρίξουμε».

Αμέσως μετά, τον Κ. Καραμανλή επισκέφτηκε ο Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος δήλωσε: «Είναι σημαντικό να δούμε τα αίτια και τους υπαίτιους της ήττας, για να δούμε πώς θα διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει διάλογος και είναι λογικό να γίνει και με τον Κώστα Καραμανλή, που είναι ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης». Σε ερώτηση αν θέτει θέμα ηγεσίας, ο Κ. Γκιουλέκας απάντησε: «Θα συνεδριάσουν τα όργανα. Θα κάνουμε τη συζήτηση. Τώρα χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Ο,τι άλλο πούμε τώρα είναι περιττό».

Τον Κ. Καραμανλή επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Νίκος Δένδιας, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Βασίλης Κικίλιας και αρκετοί ακόμη βουλευτές που δεν δημοσιοποίησαν το τετ α τετ με τον πρώην πρωθυπουργό.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
gefthymiou@e-typos.com

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com



Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής