Η Ρωσία διά του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επίσημα ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι μέσα από το ελληνικό έδαφος θα περνά το δίκτυο για εφοδιασμό ολόκληρης της νότιας και μέρος της κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο!
Επίσης ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία τελειώνει ως ενεργειακός κόμβος και πλέον θα πρέπει να δημιουργήσουν εντός της Ελλάδας υποδομές για να παραλαμβάνουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα το φυσικό αέριο που χρειάζονται.
«Έχουμε ως αφετηρία μας το γεγονός ότι το σύμφωνο διαμετακόμισης για τη διοχέτευση αερίου στην Ε.Ε. μέσω της Ουκρανίας τερματίζεται το 2019, οι ποσότητες φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα παρέχονται από την Ελλάδα που θα υποδέχεται τον αγωγό που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο από κοινού με τις χώρες καταναλωτές να λάβει σε συντομότατο χρόνο απόφαση ανάπτυξης των δικών της υποδομών, ώστε οι αντίστοιχες ποσότητες φυσικού αερίου να φθάσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές».
«Η Ουρανία τελείωσε για την Ρωσίας ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου. Η ζωή συνεχίζεται, υπάρχει μια σειρά από άλλες ιδέες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους, αλλά υπό εκείνες τις συνθήκες, για τις οποίες θα κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της σύσκεψης, αναφερόμενος στην ακύρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Αυτή η απόφαση της Ρωσίας σίγουρα θα έχει συνέπειες και στο πώς θα αντιμετωπίσουν την Αθήνα οι δανειστές, αφού πραγματικά "δεν τους παίρνει" να απωλεστεί γεωστρατηγικά η Ελλάδα σε περίπτωση που επιμείνουν στη μη διαγραφή μέρους του τοκογλυφικού χρέους.
Κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, αφού τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συμπαρασύρει μεν και την Κύπρο, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία κλπ., αλλά το κυριότερο είναι ότι θα την σπρώξει να αναζητήσει συμμάχους στην ελεύθερη αγορά, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα...
Συν, βέβαια τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από την μεταβολή της σε ενεργειακό κόμβο (εκτός και αν βρεθεί κάποιος νέος Α.Σαμαράς και χαρίσει πάλι τα τέλη διέλευσης, όπως έγινε με τον ΤΑΡ), ενώ και σε επίπεδο ασφάλειας η περιοχή του Εβρου αποκτά "κρίσιμη" σημασία για την Ρωσία που θα έχει κάθε λόγο να αποτρέψει τυχόν τουρκικές "αναζητήσεις"...
Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης έτοιμος να συζητήσει με την Ουκρανία το μέλλον της ενεργειακής τους συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, δηλαδή στο πώς θα διαμορφωθεί η νέας τους σχέση, πελάτη και προμηθευτή, απλώς
«Θεωρούμε ότι η εργασία αυτή πρέπει να διεξαχθεί σε συντομότατο χρόνο, διότι τέτοια μεγάλα έργα δεν υλοποιούνται μέσα σε ένα χρόνο και γι' αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε σε μεσοπρόθεσμη προοπτική να παραληφθεί το φυσικό αέριο», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.
Όπως σημειώνει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Μίλερ είχε ενημερώσει την 14η Ιανουαρίου τον Σλοβάκο αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς για την απόφαση της Ρωσίας να αναπροσανατολίσει ολόκληρη την ποσότητα του φυσικού αερίου, που διοχετεύει σήμερα μέσω Ουκρανίας, στον υπό σχεδίαση αγωγό που θα περνά μέσα από την Τουρκία και θα φτάνει στην ΕΕ στα σύνορα με την Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τη «νέα διαπραγματευτική γραμμή» της Ρωσίας, θα κατασκευαστεί κόμβος διαμετακόμισης αερίου, με προορισμό να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών ρωσικού φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη και βέβαια αυτό σημαίνει κάθετη αναβάθμιση της Ελλάδας ως κόμβου, αφού από την Βουλγαρία δεν πρόκειται να περάσει ποτέ, καθώς η χώρα αυτή ήταν ο βασικός λόγος που ματαιώθηκε ο South Stream.
Κατά τον A.Μίλερ η απόφαση αυτή έχει σκοπό «να μειωθούν οι κίνδυνοι της μεταφοράς» του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr