Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Βγάζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό;


 Με μεγάλη αγωνιά αναμένονται σήμερα το βράδυ στη Βουλή οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις όποιες ολοκληρώνεται η συζήτηση του προϋπολογισμού.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Τις προηγούμενες μέρες διαφάνηκε με τις ομιλίες βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελεχών της κυβέρνησης το κλίμα έντονης πόλωσης, που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν από την συμφωνία για την επόμενη μέρα, άλλα και τη διαδικασία για την εκλογή του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του νέου έτους.


 Ήδη, από τις ομιλίες των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ άλλα και από το κείμενο των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (Τσούκαλη, Ψυρρα, Φούντα), το οποίο συνυπέγραψαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Π.Τατσόπουλος, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου και Χρ. Αηδόνης καταδεικνύεται η κοινή γραμμή για ύπαρξη αυξημένης προεδρικής πλειοψηφίας, αλλά και ορισμού ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά θα δείξει σε μεγάλο βαθμό τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει σήμερα το βράδυ την επίσπευση της διαδικασίας της εκλογής του πρόεδρου της Δημοκρατία για το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου διαψεύδονται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η ομιλία του κ. Σαμαρά πρόκειται να περιέχει, όμως, στοιχεία με έντονη κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη στάση του, ενώ πρόκειται να τον κατηγορήσει για το κλίμα πολιτικής αστάθειας που καλλιεργεί. Ο πρωθυπουργός, αναμένεται, συν τοις άλλοις να επιρρίψει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευθύνες για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι όποιοι φοβούμενοι την πολιτική αβεβαιότητα αρνούνται να δώσουν λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Από εκεί και πέρα ήδη έχουν πάρει φωτιά τα σενάρια για την ονοματολογία των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτοί που μέχρι στιγμής φέρονται να βρίσκονται ψηλά στη λίστα του Μαξίμου είναι
ο Σταύρος Δήμας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Παναγιώτης Πικραμένος.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται και ένα όνομα έκπληξη, καθώς υπάρχουν σενάρια τα όποια θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να προτείνει γυναίκα για το αξίωμα του ανώτατου άρχοντα.


newsit