Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Καταστροφές και κατολισθήσεις από σεισμό 5 Ρίχτερ στη Μυτιλίνη

Τον σεισμό των 5 Ρίχτερ διαδέχτηκαν και άλλες δονήσεις, η ισχυρότερη εκ των οποίων έφτασε τα 4,8 Ρίχτερ - Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων και η ανησυχία των κατοίκων που βγήκαν στους δρόμους...

Ζημιές προκλήθηκαν κυρίως σε παλιά βιομηχανικά κτήρια στο Πλωμάρι λόγω του σεισμού των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:45 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να πέσουν πέτρες και τούβλα στο δρόμο. Πρόκειται για ένα κτήριο στην παραλία  και άλλο ένα που βρίσκεται λίγο πριν το πολιτιστικό κέντρο. 
 Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν και πολλοί βγήκαν από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το plomarinews.gr, κάποιοι φώναζαν, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που άτομα βγήκαν έξω με τα εσώρουχα. Το ευχάριστο είναι πως δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, με τους κατοίκους να ανησυχούν για την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθιας.
 Ο τελευταίος σεισμός των 4,8 Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε στις 06:20 το πρωί του Σαββάτου. Κάτοικοι του νησιού έλεγαν ότι ανήμερα του Αγίου Νικολάου, πριν από δυο χρόνια είχε ξανασυμβεί σεισμός κοντά στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της περιοχής Πλωμάρι, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται μόλις στα 10 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 03:45 ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά το συγκεκριμένο νησί, καθώς σημειώθηκε σεισμός 5,2 Ρίχτερ.

Η νέα σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:20 ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Ζημιές αναφέρθηκαν, κυρίως σε παλιά βιομηχανικά κτήρια στο Πλωμάρι, λόγω του σεισμού των 5,2 Ρίχτερ που έγινε στις 3:45 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να πέσουν πέτρες και τούβλα στο δρόμο.  Σύμφωνα με το plomarinews, το ένα κτήριο βρίσκεται στην παραλία Eso Papas και το άλλο λίγο πριν από το πολιτιστικό κέντρο.
Επίσης σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο δρόμο Πλωμαρίου – Μελίντας – Παλαιοχωρίου. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τον Άγιο Παντελεήμονα, κοντά στο νταμάρι, έπεσαν μεγάλες πέτρες που κλείνουν την κυκλοφορία τουλάχιστον στα αυτοκίνητα, επίσης μετά τη Μελίντα πηγαίνοντας για Παλαιοχώρι, καθώς και σε διάφορα άλλα σημεία κατά μήκος του δρόμου.