Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Έκκληση των ξενοδόχων στον Σαμαρά για τον ΦΠΑ

xenodoxeia
Την παρέμβαση του  Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ζητάει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Αντώνη Σαμαρά, το ΞΕΕ τονίζει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, κατακτώντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισής του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του -όπως έχουμε σχετικώς εισηγηθεί με προηγούμενο υπόμνημά μας προς εσάς- ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες».


«Παρά την έντονη φημολογία για σημαντική αύξηση των συντελεστών του τουριστικού ΦΠΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εσείς προσωπικά, έχοντας με κάθε ευκαιρία αναδείξει τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα, αντιλαμβάνεστε πλήρως την εσφαλμένη και επικίνδυνη τροχιά στην οποία βάζει την ελληνική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα κινηθείτε αποφασιστικά για την αποτροπή του, έστω και την τελευταία στιγμή», τονίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης στην επιστολή του.
Το ΞΕΕ σημειώνει ότι η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, καθόσον το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ συγχρόνως οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες.
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα και την παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων. Οι αυξήσεις αυτές είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θετική επίπτωση στην εθνική οικονομική δραστηριότητα, με άμεσο αποτέλεσμα την καταγραφή, θετικής ανάπτυξης το Γ’ τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά μετά από το 2008.
Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης, το ΞΕΕ σημειώνει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιό του σε έκτακτη συνεδρίαση αύριο, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.

ysterografa.gr