Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Δένδιας, Κικίλιας, Λοβέρδος και Όλγα «σώζουν» την κυβέρνηση

dendias-kikilias-loverdos-kefalogianni
Είναι τέσσερις υπουργοί, όλοι τους μετριοπαθείς, που διακρίνονται και ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους, μέσα σε ένα σκηνικό πολιτικής απαξίωσης και αδυναμίας της κυβέρνησης να φέρει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αντί περικοπών και φόρων.

Ο Νίκος Δένδιας ξεχώρισε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αμεσότητά του με τους εργαζόμενους των σωμάτων ασφαλείας αλλά και για την επιχειρησιακή του ικανότητα, με επιτυχίες κατά της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας αλλά και κατά της τρομοκρατίας. Κατά την ολιγόμηνη παραμονή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, αγωνίστηκε με πάθος για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αλλά και για τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. Συγκρούστηκε με το υπ. Οικονομικών για ολιγωρία και αστοχίες και διαπραγματεύθηκε με τόλμη απέναντι σε Σόιμπλε και τραπεζικά συμφέροντα. Σήμερα στο υπ. Εθνικής Άμυνας υπενθυμίζει καθημερινά πόσο «μάχιμος» είναι, οργώνοντας τα στρατόπεδα και φυλάκια της Ελλάδας, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα Εθνικής ασφάλειας εντός και εκτός συνόρων.


Ο Βασίλης Κικίλιας, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξέπληξε θετικά με την λαϊκή του προσέγγιση απέναντι στον «κατώτερο» αστυνομικό που ρισκάρει καθημερινά τη ζωή του για 700 ευρώ. Ακόμη η επιμονή του να γνωρίσει από κοντά τις ανάγκες και να συνλειτουργήσει επιχειρησιακά με τα σώματα ασφαλείας τον κατατάσσει σε άξιο διάδοχο του Δένδια. Οι επιτυχίες της αστυνομίας στην πάταξη του εγκλήματος τον φέρνουν ψηλά στην κατάταξη των ικανών υπουργών. Η τελευταία του παρέμβαση στην Πάτρα υπέρ των αστυνομικών που δεν ήταν παρόντες σε σχετική εκδήλωση (παρά μόνο αξιωματικοί), τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή και αγαπητό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως υπουργός Παιδείας, από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην κυβέρνηση Σαμαρά, αντιστάθηκε κατά των αναίτιων απολύσεων. Απέδειξε πως δεν είναι υπουργός του κλειστού γραφείου, όπως συνηθιζόταν για τους προκατόχους του και βρέθηκε κοντά στα σχολεία της επικράτειας, που έχουν πρόβλημα. Η δημιουργία του κοινωνικού σχολείου έδωσε ένα ισχυρό στίγμα λαϊκής ευαισθησίας για τα πραγματικά κενά στην καθημερινή γνώση των παιδιών, εκείνη του «δρόμου», και όχι μόνο για εκείνη που οδηγεί σε εξετάσεις και βαθμολόγηση. Οι προτάσεις του για ουσιαστική ελάφρυνση σε ύλη και ώρες διδασκαλίας στο δημοτικό σχολείο, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον υγιούς ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, αθόρυβα και ακούραστα, χωρίς προσωπικές κορώνες, προωθεί με μεθοδικότητα την θετική εικόνα, τα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες της χώρας μας στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με τους προκατόχους της, δεν συμβουλεύεται τα προσωπικά της αισθητήρια για την διεθνή προβολή της Ελλάδας, αλλά τους επαγγελματίες της αγοράς και τις επιστημονικές έρευνες. Τα αποτελέσματα του έργου της είναι ορατά, αφού η θεαματική αύξηση των επισκεπτών στη χώρα μας συμβάλλει δυναμικά στην καταπολέμηση της ύφεσης. Και στη δική της περίπτωση το υπ. Οικονομικών δεν είναι σύμμαχος αφού νομοθετεί και λειτουργεί αυτόνομα, με τελευταίο παράδειγμα την έντονη αντίδραση της υπουργού για τις προτεινόμενες αλλαγές στο ΦΠΑ αντί άλλων ισοδύναμων μέτρων.


Ιωάννης Καλαμίδης
www.tokentro.gr