Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Για να δούμε σε ποιους θα… βαράνε τα νταούλια

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Την ώρα που στην Ελλάδα προκαλείται μια άνευ λόγου αναταραχή – διότι ως γνωστόν μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούμε στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι δεδομένες – καλό είναι να βλέπουμε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες, που είναι οι δανειστές μας, πλην όμως αντιμετωπίζουν και αυτές πολύ σοβαρά προβλήματα.

Μόλις προχθές, η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ, από το Μιλάνο όπου βρέθηκε για μια διάλεξη στο διάσημο πανεπιστήμιο Μποκόνι, είπε την φράση «το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ιταλία θα έκανε την Τζοκόντα κα χάσει το χαμόγελό της».



Στην Ιταλία, λοιπόν, που είναι μια από τις χώρες στις οποίες θα πάνε οι επίδοξοι διαπραγματευτές για να περικόψουν το ελληνικό χρέος, το ποσοστό ανεργίας των νέων έσπασε ρεκόρ τριακονταετίας, φθάνοντας το 43,3%.

Όσοι γνωρίζουν τα της Ιταλίας, αποδίδουν την τραγική κατάσταση στο γεγονός ότι εκεί όσοι έχουν εργασία είναι υπερπροστατευμένοι, ενώ οι εκτός εργασίας έχουν ελάχιστες ελπίδες.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που θέλησαν να αντιμετωπίσουν αυτόν το εργασιακό διχασμό, είναι και ο πρωθυπουργός Ρέντσι, ο οποίος είδε κι’ έπαθε ώσπου να περάσει το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις που βάζει κάποια τάξη στις ανισότητες.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν μεγάλες, το ίδιο και ο κοινωνικός αυτοματισμός και η κινητοποίηση των συντεχνιών.

Ο Ρέντσι επιτέθηκε σε όλους αυτούς που προστατεύονταν τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να μην δίνεται στις επιχειρήσεις κανένα κίνητρο για να δώσουν ευκαιρίες στους νέους.

Προχθές επίσης, έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των Ιταλών που επιλέγουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat) για το 2013 οι μετανάστες της κρίσης αυξήθηκαν κατά 20,7% σε σχέση με το 2012 και πρόκειται για ιστορικό υψηλό δεκαετίας.

Οι Ιταλοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους και μεταναστεύουν σε Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 5 Δεκεμβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's είχε υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας από BBB σε BBB-, μόλις μια βαθμίδα πριν από την κατηγορία των «σκουπιδιών», με σταθερή προοπτική, κάνοντας αναφορά στον βραδύ ρυθμό της οικονομικής της ανάπτυξης, την χαμηλή ανταγωνιστικότητά της και τις αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του τεράστιου δημοσίου χρέους της.

Ο S&P αναθεώρησε επίσης επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη το 2015 θα ανέλθει σε ένα ρυθμό μόλις 0,2%, ενώ η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να συρρικνωθεί το 2014, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Αυτά για να γνωρίζουμε από ποιους λένε κάποιοι ότι θα ζητήσουν να μας κόψουν το χρέος και σε ποιους θα βαράνε τα νταούλια…

 elzoni.gr