Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Αντιπροσωπεία Βουλευτών από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ομογενή Βουλευτή κ.Gus Bilirakis, επισκέφτηκε σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εμφάνιση 2014_10_08_00570.jpg
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποδεχόμενος τα μέλη της Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ τους  ευχαρίστησε για την πολύτιμη στήριξη που παρέχουν  στις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα και τόνισε:
« Έχουμε ήδη διανύσει ένα πολύ δύσκολο δρόμο θυσιών του Ελληνικού λαού, που ευτυχώς τώρα αρχίζουν να πιάνουν τόπο, ώστε να μπορεί η χώρα μας να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Στο πρόσφατο παρελθόν, όταν αυτή η Βουλή ξεκίνησε τη θητεία της, ήταν πολλοί εκείνοι που πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Ήταν πολλοί εκείνοι που πίστευαν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, από την Ευρώπη, ότι θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεωκοπία και θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη αναταραχή. Ευτυχώς όλα αυτά αποφεύχθηκαν με μια συνετή, δύσκολη διαχείριση της κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με την ωριμότητα και τις θυσίες του Ελληνικού λαού, ώστε να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μια Ελλάδα που έχει μειωμένη εγκληματικότητα, φιλικό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα και αυτό φαίνεται από τον πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών που επέλεξαν φέτος την χώρα μας για τις διακοπές τους. Αναγνωρίζουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια μας, είχαμε την υποστήριξη από φίλους και συμμάχους όπως είστε εσείς.»     

Εμφάνιση 2014_10_08_00596.jpg
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Τραγάκης, αναφέρθηκε καταρχήν στο εξαιρετικό επίπεδο των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων κάνοντας  ιδιαίτερη μνεία στον επικεφαλής της Αμερικανικής αντιπροσωπείας, τον Ελληνικής καταγωγής κ. Gus Bilirakis, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσφορά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στηρίζοντας τα θέματα του Ελληνισμού. Αναφέρθηκε, επίσης, σε βασικές πτυχές των εθνικών μας θεμάτων, όπως είναι οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για το ζήτημα του ονόματος, το Κυπριακό και οι συνομιλίες που διακόπηκαν με ευθύνη της τουρκικής πλευράς και το θέμα της ΑΟΖ, με τη σημαντική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκης των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ.
Εμφάνιση 2014_10_08_00562.jpg
Ο κ. Τραγάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά αυτή τη στιγμή τα δείγματα βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικά (πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κ.α.), γεγονός που επισφραγίζεται και από την επιστροφή τη χώρας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια. Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κάλεσε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες και επενδυτές να επωφεληθούν από τις ελπιδοφόρες προοπτικές που διανοίγονται τώρα στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί πρότυπη ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία, πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδανικός και ασφαλής τουριστικός προορισμός και πλέον ελκυστικός χώρος για επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Στη συνέχεια, ο κ. Τραγάκης έκανε αναφορά στα ζητήματα της ενέργειας υπογραμμίζοντας το δυναμικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, μέσω της συμμετοχής της σε περιφερειακά σχήματα (αγωγός TAP, συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ, IGB) και μέσω των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας (έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, πλεονεκτήματα υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών, κυρίως για το υγροποιημένο αέριο κλπ) και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Ο  κ. Gus Bilirakis αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επεσήμανε πως πάντα η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην ίδια πλευρά και τόνισε: « Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις μας κάνει πολύ υπερήφανους, διότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας  συνιστούν  παραβίαση, παρανομία. Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Τουρκία, ώστε να ξαναδούμε την Κύπρο ενωμένη. Αύριο θα επισκεφτούμε την Κύπρο και θα συζητήσουμε εκεί το θέμα. Οσον αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ελπίζω να βρεθεί λύση  το δυνατόν συντομότερα προς το συμφέρον της Ελλάδας. Τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τη Χώρα, όπως το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θεωρούμε πως πρέπει να επιλυθούν γιατί αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα.»