Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

Εμφάνιση ypografh_2014_10_08_00729.jpg
Ευ. Μεϊμαράκης: «Η Βουλή θα στηρίξει όσο μπορεί το έργο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εξασφαλίζοντας θεσμικά την ανεξαρτησία και την άποψη που εκφράζει. Η παρουσία μου εδώ αυτό το μήνυμα έχει, ότι η Βουλή δια του Προέδρου της επικροτεί αυτού του είδους τις συνεργασίες».
Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη υπεγράφη σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Το Μνημόνιο συνυπέγραψαν, ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.

            Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο σημαντικό έργο που παράγει το Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τονίζοντας ότι «αυτό έχει μια αυτονομία και ανεξαρτησία γνώμης καθαρά επιστημονική, οικονομική είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει». «Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους», πρόσθεσε «έχει την ελευθερία να εκφράζει τις απόψεις του και τις σκέψεις του και αυτές λαμβάνονται  σοβαρά υπόψη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και από τους παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδος. Από την άλλη μεριά, εμπιστευόμαστε και το Οικονομικό Επιμελητήριο ως ένα φορέα ο οποίος είναι ένας θεσμικός συνεργάτης και της Βουλής με την ευρεία έννοια, των πολιτικών και των κοινοβουλευτικών  δυνάμεων και πρέπει να ξέρετε ότι πολλές φορές τα κόμματα θέλουν να γνωρίζουν την άποψη σας ή θέλουν να συμμετέχουν στις διάφορες συζητήσεις τις οποίες διοργανώνετε. Νομίζω ότι δεν θα υπήρχε ένας πιο επίσημος τρόπος από το να μπορείτε να εργαστείτε απευθείας με το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή το οποίο εγγυάται αυτή την ανεξαρτησία. Πιστεύω πως μόνο πρός όφελος των Ελλήνων πολιτών θα είναι τα όποια αποτελέσματα και τα όποια συμπεράσματα υπάρχουν μέσα από αυτή  τη συνεργασία.
Η χώρα πράγματι περνάει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Έγιναν πάρα πολλές θυσίες, τις οποίες πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε και πιστεύω ότι η πολιτική σταθερότητα που είχαμε αυτά τα τελευταία χρόνια βοήθησε ώστε και οι πολίτες σιγά σιγά να κατανοήσουν ότι πρέπει να υπάρχουν προτάσεις και όχι μόνο αγανάκτηση και τιμωρία και ότι δεν μπορεί να πηγαίνουν στις κάλπες μόνο με το μυαλό στην τιμωρία. Πρέπει να βλέπουν κάποια πράγματα, να τα αναλύουν, να τα αξιολογούν και να τα πιστεύουν κιόλας. 
 Γι’ αυτό και θεωρώ  πολύ ουσιαστική και σοβαρή την άποψη που ακούστηκε στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής ότι δηλαδή θα μπορούσε σοβαρά τουλάχιστον να κοστολογήσει και τα προγράμματα που τα κόμματα παρουσιάζουν, ώστε να υπάρχει μια πιο έγκυρη- ίσως και με το Οικονομικό Επιμελητήριο από κοινού- άποψη οικονομική, η οποία να δίνεται στους πολίτες.
Τελικά είναι κάποια ζητήματα τα οποία είναι εύηχα, ακούγονται ωραία αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στις σημερινές συγκυρίες και δεν το λέω αυτό με αιχμή ή με αφορμή κανένα σημαντικό γεγονός. Το λέω διότι  η Βουλή οφείλει να δώσει μια άποψη πάνω σε αυτά, με μια πιο εγγυημένη κοστολόγηση όλων, ώστε και ο πολίτης βαδίζοντας προς την κάλπη να γνωρίζει συνολικά τι γίνεται και να μπορεί να πάρει την σημαντική απόφαση.
Γιατί το προϊόν ως αποτέλεσμα της κάλπης είναι μια τετραετής θητεία και δεν είναι μια υποχρέωση άντε να τελειώνουμε. Είναι δικαίωμα δημιουργικό και μάλιστα όταν οι δικές μου γενιές δώσανε μάχη ώστε να μπορούν να ψηφίζουν από δεκαοχτώ και άνω και σήμερα βλέπεις ότι έχουν την αποχή ως πρώτη σκέψη, αυτό δείχνει ότι δεν έχουν και την απαραίτητη επιστημονική ενημέρωση που απαιτείται.  Γι’ αυτό ακριβώς εγώ θέλω να σας συγχαρώ για την απόφαση που λάβατε και για τη συνεργασία την οποία θα έχετε. Να σας πω ότι η Βουλή θα στηρίξει όσο μπορεί το έργο σας και με την υποδομή που απαιτείται αλλά και εξασφαλίζοντας σας θεσμικά την ανεξαρτησία σας και την άποψη σας και την γνώμη σας στην οποία θα ασκούνται και κριτικές. Οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες και θα πρέπει να απαντάτε και να συζητάτε και νομίζω ότι αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει. Γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ το  Επιμελητήριο για την απόφαση που πήρε. Είμαι σίγουρος ότι και με τη σημερινή διοίκηση θα αποδώσει σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις γιατί μπορεί τα πολύ δύσκολα να πέρασαν αλλά οι δυσκολίες δεν ξεπεράστηκαν. Όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε πώς πορευόμαστε και για άλλη μια φορά θέλω να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στο έργο σας.  Η παρουσία μου εδώ αυτό το μήνυμα έχει, ότι η Βουλή δια του Προέδρου της επικροτεί αυτού του είδους τις συνεργασίες».
Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας είπε τα ακόλουθα:
«Κύριε Πρόεδρε, η κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε είναι δεδομένη. Η οικονομική συγκυρία απαιτεί θέσεις, παρεμβάσεις, εποικοδομητική κριτική στα τεκταινόμενα αλλά και στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Αυτό μπορούν να το πράξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δύο φορείς, οι οποίοι αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συνεργασία σήμερα. Το γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Μ’ αυτό λοιπόν το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα, παρακολουθούμε διαρκώς τα τεκταινόμενα και το πώς εκτελείται ο προϋπολογισμός. Θα οργανώνουμε τις δράσεις εκείνες που θα εγείρουν προβληματισμούς και θα προσφέρουν τροφή για σκέψη αλλά και άμεσα εκτελεστέες προτάσεις προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, χρήσιμο εργαλείο είναι η Επιτροπή Παρακολούθησης και Συντονισμού του συγκεκριμένου μνημονίου όχι ως ακόμα μια Επιτροπή που απλά θα υπάρχει, αλλά ως ένα δυναμικό όργανο που θα ελέγχει την εφαρμογή των δράσεων όπως περιγράφεται στο Μνημόνιο συνεργασίας, που θα προωθεί άμεσα τις δράσεις οι οποίες θα αποφασίζονται και που θα κάνει ακόμα πιο ενεργό το ρόλο των φορέων στη μεταξύ τους συνεργασία.  Με αυτά τα συστατικά στοιχεία θεωρώ ότι η επιτυχία του εγχειρήματος είναι δεδομένη και πως οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν όσο το δυνατόν στενότερα για το σκοπό αυτό. Επίσης κ. Πρόεδρε είμαι πεπεισμένος ότι το Σώμα θα μας παρέχει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια όταν αυτή είναι αναγκαία για την εκπλήρωση του έργου μας και τέλος να ευχαριστήσω και τον καθηγητή κ. Λιαργκόβα, τον Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και τους συνεργάτες τους με τους οποίους συνεργαστήκαμε στενά για να φτάσουμε στην υπογραφή του Μνημονίου».
Ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή  καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας τόνισε:
«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Οικονομικό Επιμελητήριο και τον Πρόεδρό του  για την εξαιρετική συνεργασία που μέχρι τώρα είχαμε, τα επιτεύγματα της οποίας είναι, η σημερινή συμφωνία συνεργασίας, που πλέον αποκτά θεσμική μορφή και μέσω αυτής ενισχύονται και οι δύο θεσμοί, και  το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Ο τόπος μας όπως και εσείς είπατε έχει ανάγκη, είναι σημαντικό να έχει ισχυρούς θεσμούς. Αλλά πέρα από τον κύριο Κόλλια, θα ήθελα να ευχαριστήσω κι εσάς  κύριε Πρόεδρε γιατί μέχρι τώρα στα δύο χρόνια που είμαι εδώ με έχετε βοηθήσει ως Πρόεδρος της Βουλής στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, έχετε στηρίξει το γραφείο μας, έχετε στηρίξει πρωτοβουλίες όπως αυτή που πήραμε τώρα. Πιστεύω ότι είναι και για εμάς ευτυχής συγκυρία που είστε εσείς ο Πρόεδρος της Βουλής και πιστεύετε στους θεσμούς και αυτό μας κάνει να δουλεύουμε με μεγαλύτερο κέφι και να θέλουμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και γενικότερα στη χώρα. Σας  ευχαριστούμε λοιπόν και ελπίζουμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε περισσότερα να δώσουμε και  να βοηθήσουμε τον τόπο».