Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Χάος και καταστροφές στο λεκανοπέδιο λόγω βροχής


 Πολλά προβλήματα φέρνει για άλλη μια φορά στην Αττική η βροχή. Στη Νίκαια, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ δεκάδες αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν.
Στο Ίλιον, αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο γκαράζ μεγάλου σούπερ - μάρκετ που πλημμύρισε. Το νερό στο υπόγειο ξεπέρασε το ένα μέτρο, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Πυροσβεστική δεν έχει πληροφορίες για εγκλωβισμένους σε κανένα σημείο της Αττικής.

Ανάλογες ζημιές υπήρξαν και στον Πειραιά, ενώ σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα και σε αρκετές περιοχές των δυτικών προαστίων, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Ως το απόγευμα της Παρασκευής η Πυροσβεστική είχε δεχτεί περισσότερες από 600 κλήσεις για να επέμβει. Επιχειρούν 70 οχήματα με 150 πυροσβέστες.

Τις τελευταίες ώρες τα προβλήματα επικεντρώνονται σε Περιστέρι, Πετρούπολη, Ίλιον και Μενίδι. Στην οδό Κύπρου στο Μενίδι, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τρία άτομα μέσα από ένα αυτοκίνητο, που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά ρέματος.

Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάστηκε να μετακινηθούν δέντρα ή ογκώδη αντικείμενα που είχαν πέσει σε δρόμους μπλοκάροντας την κυκλοφορία.
Ως αργά το βράδυ της Παρασκευής επιχειρούσαν σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου 70 συνεργεία της Πυροσβεστικής, με 150 άνδρες. Η υπηρεσία εκτιμά ότι θα χρειαστεί όλη η νύχτα για να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα.
Έντονα είναι και τα κυκλοφοριακά προβλήματα κυρίως στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται εδώ και ώρες οι οδηγοί στις λεωφόρους Κηφισιάς, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, στην παραλιακή, στον Κηφισό και τη Συγγρού.
Στον Πειραιά, υπάλληλοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου βρέθηκαν στα σημεία όπου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. 
Ο δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, έδωσε εντολή να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αστέγους της πόλης, οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενηθούν, τουλάχιστον για απόψε, στον ξενώνα αστέγων του Δήμου.
Το Σάββατο θα συγκληθεί ειδική σύσκεψη του δημάρχου με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, για τη συνολική εκτίμηση και τη διαχείριση της κατάστασης.

Σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους φορείς θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι για να προεδρεύσει στη σύσκεψη όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση από τις πλημμύρες σε περιοχές της Αττικής, αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η έντονη νεροποντή.

Για την κατάσταση ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.
Τις προσπάθειες των πυροσβεστικών συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς παρακολουθούν και συντονίζουν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Σεραφείμ Τσώκας με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Παπαγεωργίου.
Σε συντονισμένες επιχειρήσεις, που ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής, προχώρησαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής στους δήμους που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ύστερα από επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές, προχωρούσαν σε επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων, καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων στους δήμους Περιστερίου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Φυλής, Αχαρνών, Ιλίου, κ.ά.
Παράλληλα, ύστερα από σχετικό αίτημα του δήμου Ιλίου, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να συμβάλλει στη στέγαση δέκα οικογενειών που έμειναν άστεγες λόγω των πλημμυρών.

Newsroom ΔΟΛ