Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ο Χαρδούβελης περιέγραψε τον ρόλο των τραπεζών την «επόμενη μέρα», μετά το Μνημόνιο

gkikas-640×400

Ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Οικονομικό Forum Γαλλοφωνίας κάλεσε τις τράπεζες “να καταστούν βασικός πυλώνας ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις”.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «μετά από έξι χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει θετικό πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2014, όπως θετικός αναμένεται και ο ετήσιος πραγματικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2014, εξέλιξη που αποτελεί “ανατροπή”».
Μιλώντας για την “επόμενη μέρα”, μετά το μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρέπει να είναι “μέρα λελογισμένης ευθύνης” και κάλεσε τις τράπεζες, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των stress test, “να καταστούν βασικός πυλώνας ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις”.
Διαβεβαίωσε ότι «θα προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τη δημοσιονομική μας αξιοπιστία, και τις διαρθρωτικές αλλαγές», σημειώνοντας μάλιστα ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις στις κεφαλαιαγορές απαιτούν αφενός καλύτερο «συντονισμό της ευρωζώνης», αφετέρου «συνέπεια των κρατών-μελών στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και την δημοσιονομική σύγκλιση».
Αναφερόμενος στη νέα περίοδο σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ είπε ότι προϋποθέτει «την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως την πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα».
Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «ο μόνος βιώσιμος δρόμος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και οι εξαγωγές».

ysterografa.gr