Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ντόρα Μπακογιάννη: «Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αυτό είναι απαράδεκτο»

141023_ankara_university_620x317$

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΤΙΛΙΜ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα, ως επίσημη προσκεκλημένη, στο Πανεπιστήμιο Ατιλίμ της Άγκυρας  με θέμα: «Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στο Νέο Επικίνδυνο Περιβάλλον Ασφάλειας».
Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Το Κυπριακό είναι αυτό που δηλητηριάζει σταδιακά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από τα μέσα της δεκαετίας του '50. Και το Κυπριακό είναι και πάλι, αυτό που αν λυθεί, θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Η διαίρεση του νησιού μας στοιχειώνει όλους - Έλληνες και Τούρκους. Έχει έρθει πλέον η ώρα να γκρεμίσουμε το τείχος της ντροπής στη Λευκωσία. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εξεύρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού. Οι αρχές που πρέπει να μας καθοδηγήσουν είναι σαφείς: διεθνές δίκαιο, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μελέτη της εργασίας που έχει γίνει σε επίπεδο ΟΗΕ και βέβαια ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο θα προσφέρει το νομικό πλαίσιο για μια ενωμένη Κύπρο εντός της ΕΕ.  Για αυτό τον λόγο μου προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη οι τελευταίες εξελίξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως οι κινήσεις του πλοίου Barbaros, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Σας θυμίζω ότι η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ενεργό μέλος της διεθνούς κοινότητας. Το να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει, δεν μπορεί να αποτελεί σταθερή βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αυτό είναι απαράδεκτο. Και την ώρα που απευθύνομαι σε εσάς, την νέα γενιά της Τουρκίας, θέλω να κάνω μια προσωπική σημείωση, δηλώνοντας ότι αυτού του είδους η αντίδραση είναι αναχρονιστική. Ανήκει στο παρελθόν».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η πρώην υπουργός τόνισε: «Και θα είμαι ξεκάθαρη: Αν η Τουρκία ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ τότε κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί στην Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Από την άλλη μεριά, η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει Ευρώπη à la carte. H EE είναι μία και ενιαία και όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να δεχτούν το κοινοτικό κεκτημένο για να γίνουν πλήρη μέλη». 
Σε ερώτηση για την αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είπε: «Θα τον υποστήριζα. Άλλωστε έτσι απαντάς στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ένας ηγέτης που στήριξε το σχέδιο Ανάν κόντρα στην κοινή γνώμη των Κυπρίων. Είναι από τους λίγους ηγέτες που φέρθηκαν αποφασιστικά και γι’ αυτό τρέφω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν.  Το όραμά του είναι να δει μια ενωμένη Κύπρο. Το μήνυμά μου είναι σαφές, το να μην αποδέχεται κανείς την ύπαρξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μη ρεαλιστικό και αδιέξοδο».  
Χθες η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε  με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου  κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, στον οποίο παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για την παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο.