Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Οι Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ουκρανίας, μεταξύ πολιτοφυλακών και ολιγαρχών

Τι συνδέει την Ουκρανία, το Ιράκ και τo Φέργκιουσον από το μακρινό Μισούρι των ΗΠΑ; Από τη μια είναι οι θάνατοι από τις συγκρούσεις, ανοιχτά πολεμικές ή κοινωνικές/πολιτικές. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Δεν υφίσταται πόλεμος μεταξύ κρατών, αλλά εντός τους. Ο εχθρός όλο και πιο πυκνά και μόνιμα καθίσταται εσωτερικός. Αποφασίζει για αυτό η διεθνής του κεφαλαίου, δια μέσου των υποτακτικών της οργανισμών και κρατών.

Boris Kagarlitsky
Στην Νοβορωσία οι ιδεαλιστικές συμπάθειες  για μια ανύπαρκτη στην πραγματικότητα Ρωσία, που χαρακτήριζαν τους πρώτους μήνες της εξέγερσης, τώρα έχουν αντικατασταθεί από ολοένα μεγαλύτερο μίσος για τους γραφειοκράτες του Κρεμλίνου, το οποίο οι υποστηρικτές των δυο λαϊκών δημοκρατιών κατηγορούν για δολιοφθορά και προδοσία. Αλλά και μέσα στην ίδια τη Ρωσία ανάλογες διαθέσεις εξαπλώνονται και παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας.
 
Τζέιμς Φόλεϊ
 
Οπωσδήποτε, είναι πολύ βάρβαρος ο αποκεφαλισμός σε βίντεο και δείχνει την βαρβαρότητα των τζιχαντιστών. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σκοτώνουν πολύ πιο πολιτισμένα, αφού αμολούν μια βόμβα και όποιον πάρει ο χάρος. Μπορεί μια αμερικανική βόμβα να ξεπαστρεύει καμιά τρακοσαριά νοματαίους, αλλά θάβονται κάτω από τα ερείπια και δεν βλέπουμε σε βίντεο τα πτώματα, ούτε τα κεφάλια τους, τα πόδια τους και τα χέρια τους πεταμένα δεξιά κι αριστερά.
 
Η Βία του Κράτους
 
Gary Younge
Το να επιμένεις στην εγκληματικότητα των εμπλεκομένων, λες και αυτό από μόνο του εξηγεί τα κίνητρά τους και λες και το πλαίσιο είναι άσχετο, είναι ανόητο. Τονίζοντας την εγκληματικότητα, δεν αρνείσαι τον πολιτικό χαρακτήρα του τι συνέβη, απλά επιλέγεις να το περιγράψεις μόνο εν μέρει. Λεηλατούσαν, δεν κλέβανε, και αμφισβητούσαν τον έλεγχο του δρόμου από την Αστυνομία, δεν έκλεβαν ζάντες των περιπολικών. Όταν μια ομάδα ανθρώπων ενώνει τις δυνάμεις της για να αψηφήσει τόσο το Νόμο όσο και τις κοινωνικές συμβάσεις, δρα πολιτικά.

aristeroblog.gr