Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ο Ρόμνεϊ πιέζεται να… γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2016

Mitt-Romney-campaign
Twitter@EmOikonomidis
Στις προεδρικές εκλογές του 2012 στις ΗΠΑ, ο Μιτ Ρόμνεϊ ήταν ο άνθρωπος που… προσευχόμασταν να χάσει. Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ήταν απλώς… πολύ λάθος. Πολύ συντηρητικός, πολύ πλούσιος, πολύ συστημικός, πολύ μακριά από τη σύγχρονη πραγματικότητα των ΗΠΑ αλλά και του πλανήτη στον οποίο θα έπρεπε να κυριαρχήσει.
Χάρη σε 5 εκατομμύρια Αμερικανούς, τόση ήταν η διαφορά του Μπαράκ Ομπάμα από τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο άλλοτε Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης περιορίστηκε στην ομιλία αναγνώρισης της ήττας του. Και πολύ φυσιολογικά… πήγε σπίτι του, εγκαταλείποντας τα όνειρα ενός επιλόγου της πολιτικής σταδιοδρομίας του που θα γραφόταν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
6Σήμερα, δυο χρόνια μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, λίγο πριν τις Ενδιάμεσες Εκλογές για τα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, και στον απόηχο της πρωτοφανούς απαξίωσης που βιώνει το legacy του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μιτ Ρόμνεϊ δέχεται πιέσεις από τους… χορηγούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 201.
Ο ίδιος φυσικά δηλώνει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να ξαναδοκιμάσει. Κανείς ωστόσο δεν τον πιστεύει. Στο πρόσωπο του Ρόμνεϊ, που στις προεδρικές εκλογές του 2012 σταμάτησε στο 47%, οι Ρεπουμπλικανοί βλέπουν εκείνον που μπορεί να τους συσπειρώσει περισσότερο από τους υπόλοιπους υποψηφίους, όπως τον Κρις Κρίστι, τον Ραντ Πολ, τον Ρικ Πέρι, τον Μάρκο Ρούμπιο, τον Τζεμπ Μπους.
Και σίγουρα, εκείνον που μπορεί να “ματσάρει” τη συστημική διάσταση της παρουσίας της Χίλαρι Κλίντον, προβάλλοντας ωστόσο ως λιγότερο άφθαρτος από την άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργό Εξωτερικών.
Προσεκτικοί πολιτικοί παρατηρητές στις ΗΠΑ άλλωστε, σημειώνουν ότι ο Ρόμνεϊ… δεν έφυγε ποτέ, έχοντας ενεργή συμμετοχή στην επιλογή πολλών υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, καθώς… τους βρίσκει χρήματα.
Και την ίδια στιγμή, έχει περιοδεύσει σε πολιτείες-κλειδιά, όπως το Νιού Χαμσάιρ, την Αϊόβα και το Οχάιο, μετρώντας τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντί του. Μιλώντας για τον Μπαράκ Ομπάμα, αρκέστηκε να πει ότι αποδείχτηκε πολύ χειρότερος από όσο τον περίμενε.
Εκείνο που… δεν τολμάει να πει ο Μιτ Ρόμνεϊ, είναι ότι χάρη στην ανυπαρξία αξιομνημόνευτου πολιτικού αποτυπώματος από την πλευρά του Ομπάμα, ο ίδιος αρχίζει να φαντάζει στα μάτια της “σιωπηλής πλειοψηφίας” της αμερικανικής κοινωνίας… πολιτικός γίγαντας. Έστω κι αν θα παραμείνει… νάνος.

ysterografa.gr