Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

BIS: Χρεοκοπία μετά ή κούρεμα τώρα

Αδιέξοδες οι ασκούμενες πολιτικές, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή που δεν αντέχει η κοινωνία
 
BIS: Χρεοκοπία μετά ή κούρεμα τώρα
 Φωτιά στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της Ευρωζώνης βάζει εσωτερικό έγγραφο εργασίας (working paper) της BIS, σύμφωνα με το οποίο αποδεικνύεται υστέρηση των Ευρωπαϊκών αρχών στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ κρούεται και καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενες χρεοκοπίες υπερχρεωμένων χωρών. Στο έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το sofokleousin.gr, περιγράφεται και το worst case scenario σύμφωνα με το οποίο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για μείωση του χρέους τότε για πολλές χώρες η χρεοκοπία θα είναι όχι μόνο μονόδρομος αλλά και η βέλτιστη οικονομικά πολιτική.
Του Χρήστου Φράγκου

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης μπορεί να επιτυγχάνουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά η παράλληλη εφαρμογή αποπληθωριστικών μέτρων σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας και την απουσία αναπτυξιακών κονδυλίων και πολιτικών εντείνουν το υφεσιακό αποτέλεσμα.
Υποστηρίζουν ότι οι ασκούμενες πολιτικές οδηγούν σε αδιέξοδο και βαθαίνουν την ύφεση εντείνοντας την ανισοροπία στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «αν και η ανάγκη δημοσιονομικής βιωσιμότητας είναι αναγνωρισμένη, ωστόσο η επίτευξή της μέσα από μειώσεις δαπανών έχει επιβαρυντικά αποτελέσματα στο ΑΕΠ και την παραγωγικότητα, γεγονός που θα οδηγήσει –κατά πάσα πιθανότητα- σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την εμπλοκή των τραπεζών στα Δημόσια οικονομικά καθώς η διάσωσή τους έγινε με δανεικά που εγγυήθηκε το Δημόσιο, κάτι που συνέβη –με διαφορετικό τρόπο- και στην Λατινική Αμερική.
Το έγγραφο αποτιμώντας την κατάσταση θέτει το δίλημμα της χρεοκοπίας ή της ουσιαστικής μείωσης του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών με παράλληλη απαίτηση δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω της εκμηδένισης των ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών και τρεχουσών συναλλαγών.
Οι συγγραφείς δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στον κίνδυνο πρόκλησης ντόμινο στα πλαίσια της ΕΕ από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία χώρας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που θα διαμορφωθεί «αδιέξοδη».
Στο έγγραφοα αναφέρεται ότι αν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια και οι επιτυχίες μεγάλες στην πραγματικότητα η προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη. Το σκηνικό επιδεινώνεται από τις περιορισμένες δυνατότητες χρήσης εργαλείων οικονομικής και δημοσιονομικής που συνεπάγεται η συμμετοχή στην Ευρωζώνη καθώς και τα χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας καθώς και οι θολές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. 
Υπ αυτό το πρίσμα η προσαρμογή θα επιτευχθεί μέσα από τη μείωση στο εισόδημα στο εσωτερικό και μέσω της μείωσης των εισαγωγών. Το μείγμα όμως αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο….
Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει και είναι σε πολλές περιπτώσεις ελλιπείς, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη αξιοπιστίας της Ευρωζώνης –ως μηχανισμού- απέναντι στις αγορές, καθώς άργησε να αντιληφθεί και διαχειρίστηκε σπασμωδικά την κρίση χρέους.
Εν κατακλείδι επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας χώρας αυξάνεται σταθερά, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.
Το έγγραφο αποδεικνύει επίσης ότι ο αποπληθωρισμός θα οδηγήσει σε βίαιη αναδιανομή πόρων από τις χρεωμένες χώρες στους πιστωτές, επιδεινώνοντας τις ταμειακές ροές. Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης τόσο σε μεμονωμένο όσο και σε κεντρικό επίπεδο δεν θα είναι εφικτή.